Μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο διαπραγματεύεται η Ρωσία

Διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, φαίνεται πως έχει αρχίσει η Ρωσία. Την ώρα που πολλοί ρώσοι επιχειρηματίες σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη Λεμεσό, μετά το κούρεμα των καταθέσεών τους από το Eurogroup, οι ρώσοι στρατιωτικοί βλέπουν τη Λεμεσό ως μία εναλλακτική λύση για τη ρωσική βάση της Ταρτούς στη Συρία

Διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, φαίνεται πως έχει αρχίσει η Ρωσία. Την ώρα που πολλοί ρώσοι επιχειρηματίες σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη Λεμεσό, μετά το κούρεμα των καταθέσεών τους από το Eurogroup, οι ρώσοι στρατιωτικοί βλέπουν τη Λεμεσό ως μία εναλλακτική λύση για τη ρωσική βάση της Ταρτούς στη Συρία.

Προ ημέρων μάλιστα ο κύπριος Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» ότι η Λευκωσία διαπραγματεύεται με τη Μόσχα για τη χρήση της βάσης στην Πάφο από την ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Στη Λεμεσό πάντως, πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα, οι επισκέψεις του ρωσικού ναυτικού. Στις 19 Ιουνίου, τρία ρωσικά πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν για ανεφοδιασμό στη Λεμεσό ενώ το Μάιο είχε προηγηθεί ο ελλιμενισμός του καταδρομικού πλοίου «Μόσχα», της ναυαρχίδας δηλαδή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το Υπουργείο Αμύνης της Μόσχας, διέψευδε πάντως τις πληροφορίες ότι οι Ρώσοι εγκαταλείπουν το λιμάνι της Ταρτούς, δεν έκαναν όμως κανένα λόγο εάν έχουν αρχίσει ή όχι οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Στην Ταρτούς δεν υπάρχει καν στρατιωυτικό προσωπικό, αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας επειδή η τεχνική υποστήριξη των πλοίων γίνεται εδώ και πολύ καιρό αποκλειστικά από το πολιτικό προσωπικό.

Τις πληροφορίες για διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας ανέφερε και η συνεργάτις του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμης και πολιτικής (SWP) κυρία Μαργκαρέτε Κλάιν: «Δεν είναι σύμπτωση ότι η Ρωσία επιλέγει την Κύπρο για νέο ορμητήριο στη Μεσόγειο. Οι δύο χώρες εξακαολουθούν να διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις. Αν τελικά η Μόσχα συνάψει συμφωνία για μια πιο στενή στρατιωτική συνεργασία θα είναι η πρώτη φορά που επανακάμπτει σε χώρα-μέλος της ΕΕ από το 1994 όταν τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τις βάσεις τους στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας» συμπληρώνει η κυρία Κλάιν και προσθέτει ότι υπάρχουν και εκείνοι που αμφιβάλλουν για την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει μια σημαντική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο. «Πρόκειται μάλλον για πολιτική συμβολισμών» λέει η κυρία Κλάιν, ενώ παρόμοια άποψη εκφράζει και ο ρώσος αναλυτής κ. Αλεξάντερ Γκολτς: «η βασική αποστολή της ρωσικής μοίρας πλοίων θα είναι απλώς να υπάρχει. Η Ρωσία ούτως ή άλλως δεν έχει πολλά πλοία και δεν διαθέτει παρά μόνο ένα αεροπλανοφόρο» υπενθυμίζει ο ρώσος αναλυτής. Τις πληροφορίες για μόνιμη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, δημοσιεύει σήμερα και η εφημερίδα «Πολίτης» και δεν υπήρξε καμία αντίδραση ως το απόγευμα της Κυριακής από την κυπριακή κυβέρνηση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.