Το απαραίτητο φως
Εκδόσεις Ικαρος, σελίδες 628
τιμή 18,90 ευρώ
Κορίτσι που έχει σημαδευτεί από την έλλειψη στοργής και τρυφερότητας εκ μέρους των χωρισμένων γονιών της, η Λουίζα Λασκαράτου ετοιμάζει στην Οξφόρδη μια έκθεση με αντικείμενα και μάσκες από τη Νιγηρία.
Στο πρώτο της μυθιστόρημα υπό τον τίτλο Το απαραίτητο φως η Ντορίνα Παπαλιού συνταιριάζει λειτουργικά ένα δυνατό θεματικό τρίπτυχο: το τρίπτυχο της μνήμης, της τέχνης και του έρωτα. Οπως τα αντικείμενα και οι μάσκες που πρόκειται να παρουσιάσει η Λουίζα στην Οξφόρδη ανασυνθέτουν τη μνήμη μιας λησμονημένης νιγηριανής φυλής, έτσι και ο χαμένος πίνακας του Ντόντσον θα ανασυνθέσει τη μνήμη της ξεχασμένης στον 21ο αιώνα ζωγράφου Λουίζ Χατζηλουκά.
Εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η εγγονή του Ντόντσον θα αντλήσει από το ισχυρό εσωτερικό φως της αυτοπροσωπογραφίας του την πεμπτουσία της δικής της τέχνης: μιας τέχνης ταυτισμένης με την ανάταση που προκαλούν στον νου και στις αισθήσεις τα χρώματα του αθηναϊκού τοπίου (το εικαστικό κλίμα παραπέμπει εδώ δεδηλωμένα στις καλλιτεχνικές και στις ιδεολογικές αναζητήσεις της γενιάς του ’30). Σφήνα σε αυτή τη λεπτή διασύνδεση μνήμης και τέχνης θα μπει η ακατάλυτη ορμή του έρωτα.
Παρά το σφιχτοδεμένο του σχήμα, το βιβλίο της Παπαλιού δεν είναι χωρίς προβλήματα. Το σοβαρότερο εξ αυτών είναι ο υπερβάλλων όγκος του που χωρίς να κάνει κοιλιές και επαναλήψεις σκοντάφτει σε παρατεταμένες περιγραφές οι οποίες δυσκολεύουν τη δραματουργική του πύκνωση. Αλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ο ιστορικός περίγυρος που εγκλωβίζεται σε ένα είδος εγκυκλοπαιδικής παράθεσης των γεγονότων αλλά και σε μια λογική υστερόχρονης πολιτικής ορθότητας η οποία περιορίζει το ανθρωπολογικό τους βάθος. Και οι χαρακτήρες ωστόσο μοιάζουν συχνά μονοκόμματοι και δυσκίνητοι με συγκρούσεις που δεν αποφεύγουν την επιβολή μιας προγραμματικής αν όχι και στερεοτυπικής γραμμής στις περισσότερες από τις αντιδράσεις και τις συγκρούσεις τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ