Γ. Μαυραγάνης: Σε εξέλιξη έλεγχοι σε εμβάσματα εξωτερικού και offshore

Στους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε φορολογούμενους με εμβάσματα στο εξωτερικό την τριετία 2009 -2011, σε ενδοομιλικές συναλλαγές και στις εξωχώριες εταιρείες αναφέρθηκε σήμερα Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως από τις 6.575 εξωχώριες εταιρείες που διαθέτουν ή διέθεταν σε κάποια φάση ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα η αρμόδια διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχει ελέγξει 315 υποθέσεις και ήδη έχει βεβαιώσει φόρου 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ελέγχονται από το ΣΔΟΕ εξωχώριες εταιρείες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Συνολικά δόθηκαν 102 εντολές ελέγχου, οι 88 από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής και οι 14 από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας και ήδη όπως αποκάλυψε ο κ. Μαυραγάνης έχουν κληθεί εκπρόσωποι και εμπλεκόμενα πρόσωπα προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία και ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Οι υποθέσεις αυτές όταν δηλαδή έχουμε εξωχώριες και φυσικά πρόσωπα περνάνε στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό δηλαδή να υπάρχει ένα οργανωμένο κέντρο, το οποίο θα ελέγχει τέτοιες περιπτώσεις και άτομα με μεγάλο πλούτο», τόνισε ο κ. Μαυραγάνης.

Για τις ενδοομιλικές συναλλαγές ο υφυπουργός τόνισε πως ήδη υπάρχουν διατάξεις μέσα στην φορολογική νομοθεσία όπου έχουν καθιερωθεί οι κανόνες τεκμηρίωσης των τιμών των ενδοομιλικών συναλλαγών. Όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες οποιουδήποτε τύπου και μορφής που λειτουργούν στην Ελλάδα για τις συναλλαγές τους με τις συνδεδεμένες εταιρείες πρέπει να ακολουθούν βασικές αρχές που περιλαμβάνουν τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις και πρέπει αυτές οι συναλλαγές να τιμολογούνται με βάση την αρχή των ίσων αποστάσεων.

Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε πως σύμφωνα με τις διατάξεις που υπάρχουν ήδη στην νομοθεσία όταν πραγματοποιεί μία επιχείρηση ημεδαπή συναλλαγές με φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι κάτοικος ή έχει την καταστατική ή πραγματική έδρα ή είναι εγκατεστημένο σε κράτος μη συνεργάσιμο δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ή από το φορολογητέο εισόδημα της εκτός αν ο ενδιαφερόμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων κεφαλαίων με σκοπό τη φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή.

«Ελέγχονται σε περιπτώσεις που έχουμε ενδοομιλικές συναλλαγές ακριβώς επειδή το πρόβλημα στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί και έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», είπε ο υφυπουργός και προσέθεσε πως στο θέμα των ενδοομιλικών συναλλαγών οι ελεγκτικές αρχές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εντοπίζουν υποθέσεις με συγκεκριμένα κριτήρια κινδύνου και προχωρούν προς τον έλεγχο.

Τέλος, για το πλαίσιο του χειρισμού των ελέγχων των εμβασμάτων της τριετίας 2009 -2011 ο υφυπουργός τόνισε πως το πρώτο μέρος που περιλάμβανε τη διαχείριση των προσκλήσεων που είχαν αποσταλεί για οικειοθελή συμμόρφωση ολοκληρώθηκε τον Μαρτίου και στο δεύτερο μέρος έγινε αξιολόγηση των υποθέσεων βάση κανόνων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου προκειμένου να ελεγχθούν αρχικά οι υποθέσεις πολύ μεγάλου ή μεγάλου ρίσκου.

«Από τις υποθέσεις αυτές επελέγησαν κάποιες εκατοντάδες υποθέσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση στάλθηκαν στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία για τη διενέργεια του ελέγχου. Η χρέωση των υπολοίπων υποθέσεων συνεχίζεται και πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των πρώτων υποθέσεων που έχουν αποσταλεί για να αξιολογηθεί και να επικαιροποιηθεί η ανάλυση κινδύνου της προηγούμενης παρτίδας», είπε ο κ. Μαυραγάνης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.