Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι επέτυχαν σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την «επιδιόρθωση» των τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης σε παράλυτους αρουραίους. Τα πειραματόζωα ανέκτησαν ως έναν βαθμό τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης μετά από μεταμόσχευση νευρικών κυττάρων στον νωτιαίο μυελό τους, σε συνδυασμό με εγχύσεις ενός κοκτέιλ χημικών.
Η νέα μελέτη που ανήκει σε ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλίβελαντ του Οχάιο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Neuroscience» και δίνει ελπίδα θεραπείας σε πολλά παράλυτα άτομα.
Τα μέχρι τώρα προβλήματα
Οι επιστήμονες προσπαθούσαν επί δεκαετίες να μεταμοσχεύσουν νευρικά κύτταρα για την αποκατάσταση διαφορετικών λειτουργιών όπως η κινητικότητα σε ζώα με παράλυση. Στόχος ήταν η «γεφύρωση» του κενού που σχηματίζεται στον νωτιαίο μυελό μετά από ατύχημα. Ωστόσο το να επιτευχθεί η ανάπτυξη των κυττάρων και η δημιουργία συνάψεων μεταξύ τους αποδείχθηκε διαδικασία αδύνατη μέχρι τώρα. Ένα βασικό πρόβλημα ήταν η ανάπτυξη ουλώδους ιστού ως απόκριση του οργανισμού στον τραυματισμό, η οποία σταματά την αναγέννηση των κυττάρων.
Τώρα οι αμερικανοί ερευνητές διεξήγαγαν μια πολύπλοκη επέμβαση μεταμοσχεύοντας νεύρα από τα πλευρά των τρωκτικών στο κενό που είχε δημιουργηθεί λόγω τραυματισμού στον νωτιαίο μυελό τους.
Χρήση ειδικής «κόλλας»
Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν επίσης μια ειδική «κόλλα» η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων σε συνδυασμό με ένα χημικό το οποίο διασπά τον ουλώδη ιστό. Όπως είδαν για πρώτη φορά με αυτή τη διαδικασία τα τραυματισμένα νευρικά κύτταρα ήταν σε θέση να αναγεννώνται και μάλιστα «σε αξιοσημείωτα μεγάλες αποστάσεις της τάξεως των περίπου δύο εκατοστών».
Παρότι οι αρουραίοι δεν ανέκτησαν την κινητικότητά τους χάρη στην επέμβαση, ανέκτησαν ως έναν βαθμό τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης τους.
Ανάκτηση της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης
Ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης δρ Τζέρι Σίλβερ από την Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve τόνισε πως «είναι η πρώτη φορά που ανακτάται σε σημαντικό βαθμό η λειτουργία της ουροδόχου κύστης μέσω της αναγέννησης των νεύρων μετά από σοβαρό τραυματισμό του νωτιαίου μυελού».
Τα νέα ευρήματα δίνουν ελπίδα αποκατάστασης και άλλων λειτουργιών του οργανισμού μετά από τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης.
Ο δρ Σίλβερ σημείωσε ότι προς το παρόν είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περαιτέρω πειράματα σε ζώα προκειμένου να αποδειχθεί αν η τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον άνθρωπο. Όπως ανέφερε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC News «αν δείξουμε σε μεγαλύτερα μοντέλα ζώων ότι η τεχνική μας είναι αποτελεσματική χωρίς να προκαλεί προβλήματα δεν βρίσκω τον λόγο για να μην προχωρήσουμε γρήγορα σε δοκιμές της σε ανθρώπους».
Κλινικές δοκιμές σε τρία ως πέντε χρόνια
Σχολιάζοντας πάντως τα νέα ευρήματα η δρ Ελίζαμπεθ Μπράντμπερι από το King’s College του Λονδίνου υπογράμμισε ότι πρέπει να λυθούν αρκετά θέματα προτού η μέθοδος φθάσει στον άνθρωπο. «Παρόλα αυτά» είπε, «πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα το οποίο δίνει μεγάλες ελπίδες για αποκατάσταση της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης στο μέλλον σε άτομα με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Αν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί απαντηθούν γρήγορα τότε θα μπορούσαμε να φθάσουμε σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα σε τρία ως πέντε χρόνια».