Υπερδιπλασιάστηκαν το 2012 οι άμεσες ξένες επενδύσεις

Υπερδιπλασιάστηκαν στη διάρκεια του2012 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά έναντι του «μαύρου» 2011, αλλά ωστόσο η αξία τους υπολείπεται σημαντικά έναντι άλλων χωρών.

Υπερδιπλασιάστηκαν στη διάρκεια του 2012 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά έναντι του «μαύρου» 2011, αλλά ωστόσο η αξία τους υπολείπεται σημαντικά έναντι άλλων χωρών. Βέβαια ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Νότης Μηταράκης εκτιμά πως είναι δυνατόν να τριπλασιαστούν στα επόμενα 7 χρόνια. Πέρυσι στην Ελλάδα εισέρευσαν κεφάλαια ύψους 2,945 δις δολλαρίων, ενώ το 2011 είχαν εισρεύσει μόλις 1,143 δις δολλάρια και παράλληλα παρατηρήθηκε ισχυρή τάση αποεπένδυσης, ύψους 1,772 δις. δολλάρια –αυτή η τάση το 2012 περιορίστηκε σημαντικά, δεν ήταν μεγαλύτερη των 39 εκατ. δολλαρίων.
Τα στοιχεία αυτά που προέρχονται από την UnitedNationsConferenceonTradeandDevelopment (UNCTAD) παρουσιάστηκαν σε συνεργασία με το DEREE –The American College of Greece σε συνέντευξη τύπου.
Ειδικότερα σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Μαρίνα Παπαναστασίου, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά από άλλες χώρες που τελούν υπό καθεστώς μνημονίου, αλλά ακόμα και του μέσου όρου των αναπτυσσόμενων χωρών. Τα στοιχεία επίσης έδειξαν τη δραματική μείωση των ΞΑΕ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, γεγονός που προβληματίζει για το μέλλον της περιοχής και όχι μόνο των «μνημονιακών» χωρών.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει την ανάγκη να είναι προσεκτική στην επιλογή επενδύσεων ούτως ώστε οι επενδύσεις να εξυπηρετούν το όραμα της χώρας σαν μαγνήτη για επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά πως με την ανεργία στο 27%, οφείλουμε να καλωσορίζουμε οποιαδήποτε επένδυση δημιουργεί θέσεις εργασίας και τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους αλλά και την εργατική νομοθεσία της χώρας». Και πρόσθεσε πως «η ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι το κράτος είναι ο καταλληλότερος οδηγός για την οικονομία προς το μέλλον. Το κράτος, από την πλευρά του, οφείλει να εκπληρώνει σωστά το ρυθμιστικό του ρόλο, να εφαρμόζει τους νόμους και να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία».
Ο κ. Νίκος Βερνίκος, εφοπλιστής και πρόεδρος του International Chamber of Commerce Ελλάδος, τόνισε την ανάγκη να αποσαφηνίσει το κράτος το τί θέλει να κάνει με τα περιουσιακά του στοιχεία και προς τα που θέλει να κατευθύνει τις δημόσιες επιχειρήσεις. Ενώ ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης,συνιδρυτής και managing partner της Dolphin Capital Partners, η οποία επενδύει στο τουριστικό real estate και είναι ένας από τους μεγάλους ξένους επενδυτές στη χώρα μας, εξήγησε τα ζητούμενα του τομέα του και ταυτόχρονα επαίνεσε την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία να δίνονται άδειες παραμονής για ξένους οι οποίοι επενδύουν πάνω από 250.000 ευρώ στην ελληνική κτηματαγορά. Ο κ. Σωκράτης Πλούσσας,αντιπρόεδρος του Hellenic Start Up Association έκανε λόγο για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε όλους τους τομείς –ακόμα και στον πρωτογενή –για τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας όταν υπάρχει συνεργασία της επιχειρηματικότητας με ερευνητικές δραστηριότητες και ερευνητικά κέντρα (πανεπιστήμια κ.λπ.) και ο κ. Νικόλαος Τραυλός, κοσμήτωρ, ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, αναφέρθηκε στο γενικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσουν για να γίνει ανταγωνιστικότερη η χώρα. Μεταξύ αυτών, σημείωσε και την ανάγκη να εγκαταλειφθούν παρωχημένες νοοτροπίες και να επιτραπεί η ίδρυση μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα οποία θα εισφέρουν τον αναγκαίο ανταγωνισμό στην ανώτατη εκπαίδευση, ώστε να την κάνουν πιο εξωστρεφή.
Ο κ. Μηταράκης είπε ακόμη ότι μερικά από τα βασικά προαπαιτούμενα έχουν γίνει, με κυριότερο τη σταθεροποίηση της χώρας και την εξασφάλιση της παραμονής της στο ευρώ.
Κάθε χρόνο, πέραν των ανά χώρα γενικών στοιχείων, η WIR επικεντρώνεται και σε έναν επιμέρους τομέα της παγκόσμιας οικονομίας. Για το 2013, ο τομέας αυτός ήταν οι Παγκόσμιες Παραγωγικές Αλυσίδες Αξίας (Global Value Chains)που δημιουργούνται κυρίως από πολυεθνικές εταιρείες που κατακερματίζουν και διασπείρουν την επενδυτική δραστηριότητα ανά την υφήλιο και εντείνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιες εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) σημείωσαν πτώση το 2012 κατά 18% φτάνοντας τα 1,35 τρις δολλάρια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.