Μαυραγάνης: Αίτημα στην ΕΕ να άρει το τραπεζικό απόρρητο για Ελληνες

Την άρση του τραπεζικού απορρήτου Ελλήνων φορολογουμένων για φορολογικές περιόδους από το 2011 και εφεξής θα ζητήσει από κράτη-μέλη της ΕΕ η Ελλάδα.

Την άρση του τραπεζικού απορρήτου Ελλήνων φορολογουμένων για φορολογικές περιόδους από το 2011 και εφεξής θα ζητήσει από κράτη-μέλη της ΕΕ η Ελλάδα.

Μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, Ρύθμιση θεμάτων της ΕΛ.ΤΕ., Αναμόρφωση Οργανισμού του ΝΣΚ, και άλλες διατάξεις» ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης τόνισε πως η Οδηγία θα διευκολύνει τον εντοπισμό των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και θα ενισχύσει το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Oπως τόνισε ο κ. Μαυραγάνης η Οδηγία 2011/16/ΕΕ αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο το οποίο θωρακίζει την ελληνική νομοθεσία, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στην προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση πληροφοριών οι οποίες περιέρχονται σε γνώση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης.

Ο υφυπουργός εξήγησε πως η συνεργασία και αμοιβαία διοικητική βοήθεια σε φορολογικά θέματα με τη μορφή ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων φορολογικών Αρχών των κρατών υφίσταται ήδη και αποτελεί πρακτική πολλών χρόνων αφενός, σε διακρατικό επίπεδο μέσω των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας αφετέρου, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Eνωσης, ωστόσο η εφαρμογή της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ θα διευκολύνει περαιτέρω τον εντοπισμό των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και θα ενισχύσει το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Ενδεικτικά ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως η Ελλάδα ωφελείται από την Οδηγία 2011/16/ΕΕ καθώς θα μπορεί πλέον να αιτηθεί ευρύτερη διοικητική συνεργασία και άρση τραπεζικού απορρήτου για φορολογικές περιόδους από το 2011 και εφεξής, προς κράτη-μέλη τα οποία αρνούνταν την παροχή πληροφοριών λόγω αντίθετης εσωτερικής νομοθεσίας βάσει των διατάξεων της Οδηγίας 77799.

Αναφερόμενος στις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου ο υφυπουργός στάθηκε στη θεσμοθέτηση του μητρώου των τραπεζικών λογαριασμών το οποίο θα χορηγείται σε συγκεκριμένους φορείς του δημοσίου τομέα που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο παρέχοντάς τους τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε ορισμένα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών. Οπως υπογράμμισε το μητρώο θα θέσει τέλος σε καθυστερήσεις και σε εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα επιτρέποντας τη διασύνδεση των φορολογικών υπηρεσιών με τις τράπεζες.

«Θα υπάρχει άμεση ανταπόκριση των τραπεζών στα αιτήματα των ελεγκτικών υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των δημοσίων αρχών αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε αυτό. Εχουμε συζητήσει και έχουμε πει ότι θα πρέπει η απάντηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, των πιστωτικών ιδρυμάτων να είναι πολύ πιο σύντομη ακριβώς για να προχωρά πολύ πιο γρήγορα ο έλεγχος», είπε ο κ. Μαυραγάνης.

Τέλος, επεσήμανε ακόμη πως με το υπό εξέταση νομοσχέδιο βελτιώνονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και τροποποιείται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με την διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων του δημοσίου ώστε να επιβάλει κατασχέσεις χρημάτων στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων ως τρίτων με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών διασφαλίζοντας συγχρόνως την ασφαλή διακίνηση των σχετικών δεδομένων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.