Κεφάλαια πάνω από €3 δισ. προσείλκυσαν οι τράπεζες

Περισσότερα από 3 δισ. ευρώ διαφαίνεται ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν από ιδιώτες επενδυτές οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκδόσεων των Τράπεζας Πειραιώς, Attica Bank και Probank, που κλείνουν τον κύκλο της ενίσχυσης του κλάδου μετά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους τo 2012. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, δεδομένων των συνθηκών υπό τις οποίες εργάστηκαν οι διοικήσεις των τραπεζών τους τελευταίους μήνες.
Οπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, δεν ήταν μόνο το δύσκολο και αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, αλλά και οι αποτιμήσεις τους σε σύγκριση με ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα. Ειδικότερα, ορισμένες τράπεζες ξεκίνησαν την προσπάθεια της κεφαλαιακής ενίσχυσης από αρνητική καθαρή θέση, που σημαίνει ότι οι επενδυτές αποδέχθηκαν απώλειες με το «καλημέρα» για να καλύψουν τις ζημιές του παρελθόντος.
Στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών συμμετείχαν τόσο μεγάλοι επενδυτές όσο και μικρομέτοχοι, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Εκτιμάται ότι σχεδόν το 40% των εκδόσεων καλύφθηκε από ξένους επενδυτές. Η Alpha Bank, που ολοκλήρωσε πρώτη την κεφαλαιακή της ενίσχυση, πέτυχε σύμφωνα με πληροφορίες να καλύψει περί το 40% – 50% των αναγκών της, ήτοι περί τα 220 – 230 εκατ. ευρώ από διεθνείς επενδυτές.
Εφόσον ασκηθούν στο σύνολό τους τα warrants που έλαβαν βασικοί μέτοχοι της τράπεζας, τα ποσοστά τους θα διαμορφωθούν σε αρκετά υψηλά για τα δεδομένα της επίπεδα. Οπως έγινε γνωστό, η Citi εφόσον κάνει χρήση των δικαιωμάτων επαναγοράς τίτλων από το ΤΧΣ θα αυξήσει το ποσοστό της στο 5,5%, ενώ σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα, στο 8,9%, θα διαμορφωθεί το μερίδιο του fund του Κατάρ που ενίσχυσε τη συμμετοχή του στην τράπεζα.
Ικανοποιητικό θεωρείται το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ξένους επενδυτές και στην Εθνική Τράπεζα. Οπως γνωστοποίησε η διοίκησή της, σχεδόν το 50% της αύξησης καλύφθηκε από κεφάλαια εξωτερικού, με αποτέλεσμα την εισροή επενδυτικών κεφαλαίωνστην Ελλάδα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μπορεί ένα μέρος αυτών των χρημάτων να προέρχεται από έλληνες εφοπλιστές, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί μια άμεση ξένη επένδυση, μιας και τα χρήματα αυτά βρίσκονταν εκτός της χώρας ως πριν από λίγους μήνες.
Εξάλλου, η ίδια η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας απέκλεισε από την αύξηση διάφορα hedge funds που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αδιάθετους τίτλους, με στόχο από τη μία πλευρά να βελτιώσει την ποιότητα της μετοχικής βάσης της και από την άλλη να ενισχύσει την αξία των warrants που έλαβαν οι «παραδοσιακοί» της μέτοχοι.
Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη διασφαλίσει τη συμμετοχή των Societe Generale και BCP στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με 570 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι από υπόλοιπα 500 – 550 εκατ. ευρώ που θα αντλήσει από τον ιδιωτικό τομέα, περί τα 250 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ξένους επενδυτές. Από το ποσό αυτό ένα σημαντικό μέρος θα εισφερθεί από το τσεχικό fund PPF, που είναι βασικός μέτοχος στην τράπεζα και αναμένεται να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του στην αύξηση.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 25 Ιουνίου

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.