Η αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που ενισχύουν την ύφεση φαίνεται ότι θα είναι ο βασικός στόχος της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την οποία επεξεργάζονται τα κομματικά επιτελεία.
Στενοί συνεργάτες τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους επικαλούνται Τα Νέα του Σαββάτου, επισημαίνουν ότι η προοπτική της νέας κυβερνητικής συμμαχίας δεν θα κριθεί στο μνημονιακό επίπεδο, αλλά στο κατά πόσο θα χειριστεί αποτελεσματικά την καθημερινότητα, θα βρει αναπτυξιακές διεξόδους και θα δημιουργήσει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στην κοινωνία.
Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά που οι δύο μεγάλες παρατάξεις της μεταπολίτευσης επιχειρούν να συμβιώσουν χωρίς άλλους εταίρους.
Τη νέα προγραμματική συμφωνία έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν οι Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ και Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ.
Στο κείμενο θα γίνεται αναφορά και σε θεσμικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως η διαφθορά, η καταπολέμηση του πολιτικού χρήματος, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών, αλλά και τα «δύσκολα» θέματα του αντιρατσιστικού νόμου και του μεταναστευτικού ζητήματος.
Η επιδίωξη των κομματικών επιτελείων είναι το αργότερο μέχρι την Τρίτη να έχουν ολοκληρώσει τις συζητήσεις και το τελικό κείμενο να βρίσκεται στα γραφεία των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.
Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, είτε ως αντιπρόεδρος είτε ως υπουργός.
Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει υπουργεία με κεντρικά πολιτικά στελέχη του. Όσο για το μέγεθος της κυβέρνησης, προεξοφλείται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα της σημερινής κυβέρνησης, ώστε να απορροφηθούν τυχόν εσωκομματικές αναταράξεις.
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Χρήστος Σταϊκούρας με πιθανό νέο όνομα τον πρώην υπουργό επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη.
Αμετακίνητοι θεωρούνται ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Ευ.Τσαυτάρης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στη λίστα των αμετακίνητων λογικά περιλαμβάνονται και οι υπουργοί Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος και Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Αγκάθια» αποτελούν τα υπουργεία της ΔΗΜΑΡ, δηλαδή το Δικαιοσύνης (Ρουπακιώτης) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μανιτάκης).
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η ΝΔ επιθυμεί να το αναλάβει ο αναπληρωτής Χαρ.Αθανασίου, ωστόσο, από το ΠΑΣΟΚ γίνονται σκέψεις για άλλο πρόσωπο.
Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από τη ΝΔ είναι είτε ο Δημήτρης Σταμάτης είτε ο Μ.Βολουδάκης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται το όνομα του Πάρι Κουκουλόπουλου.
Σκέψεις επίσης γίνονται για διαχωρισμό του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών με τον Κωστή Χατζηδάκη να παραμένει στο Ανάπτυξης και να ακούγονται έντονα τα ονόματα των Μ.Βορίδη και Κυριάκου Μητσοτάκη για το Υποδομών.
Το υπουργείο Εργασίας (Γιάννης Βρούτσης) επίσης ακούγεται έντονα ότι θα αποκτήσει νέα ηγεσία με δεδομένες και τις βολές που είχε δεχθεί ο κ. Βρούτσης από το ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα της ανεργίας.
Αλλαγές αναμένονται επίσης και στα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας. Το όνομα της Φώφης Γεννηματά ακούγεται για τα δύο πρώτα υπουργεία, ενώ για το Ναυτιλίας ο Κ.Μουσουρούλης μάλλον αποχωρεί με επικρατέστερους τους Μ.Βαρβιτσιώτη ή Μ.Πλακιωτάκη.
Στη λίστα στελεχών του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και ο Γιάννης Μανιάτης για το ΥΠΕΚΑ, όπου είχε θητεύσει και παλαιότερα.