Ο κ. Αλ. Τσίπρας έχει ήδη… καληνυχτίσει τον κ. Αντ. Σαμαρά («Τελειώσατε, καλή σας νύχτα» είπε μιλώντας στη συγκέντρωση του Συντάγματος) και αυτή τη γραμμή θα υπηρετήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα. Επειτα όμως από τη ρήξη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται με αιφνιδιαστικό τρόπο μπροστά σε διλήμματα που πιθανώς θα κληθεί να απαντήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το μεγαλύτερο από αυτά αφορά το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα πείσει ότι είναι αποφασισμένος να προκαλέσει τις εξελίξεις για τις οποίες μιλά. Ειδικότερα, το αν μετά τις ανατροπές στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα ασκήσει πίεση με μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή αν θα συνεχίσει να εμφανίζεται ότι ακολουθεί μια στρατηγική «ώριμου φρούτου», με ορίζοντα το φθινόπωρο. Σύμφωνα με την κυρίαρχη εκτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο κυβερνητικό στρατόπεδο ερμηνεύονται με έναν και μόνο τρόπο: «Το μόνο που θέλουν είναι να κερδίσουν χρόνο. Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη και ξέρουν ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες», λένε με βεβαιότητα οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα.
Με βάση αυτά, και καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τον κύκλο της συζήτησης για την ΕΡΤ, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν να δηλώνουν έτοιμοι για κάθε είδους εξέλιξη τις προσεχείς εβδομάδες.
Κατανοούν όμως την ίδια στιγμή ότι μπορεί σύντομα να βρεθούν μπροστά στη λήψη μιας κρίσιμης απόφασης: θα προβούν σε κινήσεις ώστε να πείσουν ότι μπορούν και θέλουν να αναλάβουν πρωτοβουλία και ότι όντως επιθυμούν την προσφυγή στις κάλπες ή όχι;
Η απόφαση που έχει ληφθεί (σε έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής υπό τον κ. Τσίπρα) είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση δεν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Θα περιμένουμε να δούμε τι κυβέρνηση θα σχηματίσουν Σαμαράς και Βενιζέλος και θα κρίνουμε» ανέφεραν κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη το απόγευμα της Παρασκευής.
Σύμφωνα με απόψεις που εκφράζονται (και) στους κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ειδικώς αφότου ο ένας κυβερνητικός εταίρος διαχώρισε τη θέση του, δεν θα είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα του προηγούμενου διαστήματος.
Οπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας κίνησης: «Με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, έχει χαθεί το πολιτικό άλλοθι «δημοκρατικότητας» της κυβέρνησης και έχει απομακρυνθεί ο μοναδικός εταίρος που ως σήμερα δεν έχει διαχειριστεί την εξουσία. Αν καταθέσουμε πρόταση μομφής, κανένας δεν θα μας κατηγορήσει ότι συσπειρώνουμε το κυβερνητικό στρατόπεδο. Αντιθέτως, αν δεν κάνουμε μία τέτοια κίνηση –και εφόσον ο Σαμαράς δεν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης –μπορεί και να κατηγορηθούμε ότι υποχωρούμε και ότι δειλιάζουμε μπροστά στις εκλογές, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει κλονιστεί σε δραματικό βαθμό και έχει πλέον εγκλωβιστεί στο φθαρμένο δικομματικό της προφίλ».
Συνέδριο: Βλέποντας και κάνοντας
Υπό την πίεση των τελευταίων εξελίξεων, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο τείνει να διαμορφωθεί μία ιδιότυπη εσωκομματική συναίνεση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να υπηρετήσουν τη λογική του «νέου ανένδοτου» που θα οδηγήσει στο τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ματαιωθεί ακόμη και το ιδρυτικό συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.
Οπως ομολογούσαν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και όσο ήταν υπαρκτές οι πιθανότητες προσφυγής στις κάλπες μέσα στο καλοκαίρι, αν σημειωνόταν μια τέτοια εξέλιξη, συνέδριο δεν επρόκειτο να γίνει.
Αφότου όμως την Πέμπτη διεφάνη ότι οι εκλογές απομακρύνονται (υπό την αίρεση πάντοτε των πρωτοβουλιών που ενδέχεται να αναλάβει σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ), η διεξαγωγή του συνεδρίου στα μέσα Ιουλίου εξακολουθεί να μην είναι 100% βέβαιη. «Για να γίνει το συνέδριο, πρέπει να μας το επιτρέπουν οι συνθήκες· αν ο κόσμος είναι στους δρόμους και ανοίξουν νέα μέτωπα, θα είναι μάλλον δύσκολο και άστοχο να συνεδριάζουμε για τα εσωκομματικά μας και το βάρος θα πρέπει να πέσει στις κινητοποιήσεις» ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ένας εκ των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα.
Μια τέτοια εξέλιξη ούτως ή άλλως βρίσκει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σύμφωνο και τον κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος εξαρχής μιλούσε για μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου και μετακίνηση του κέντρου βάρους στις κινητοποιήσεις των πολιτών. Οπως δε ενδεικτικά ανέφεραν στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αμέσως μόλις ξέσπασε η κρίση με αφορμή την ΕΡΤ, «αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, όπως συνέβη με την απεργία των καθηγητών».
Είναι φανερό ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόθυμη κατά προφανή τρόπο να κηρύξει την αναστολή μιας εσωκομματικής διαδικασίας, η οποία έχει ήδη δώσει πολλά στοιχεία εσωστρέφειας και υπό αυτή την έννοια να «καλυφθεί» πίσω από την ανάγκη κινητοποίησης των μαζών, στην οποία εξακολουθεί να επενδύει παρά τις αντιξοότητες.
Εχουν μάλιστα στην Κουμουνδούρου ήδη περιγράψει τα επόμενα πεδία σύγκρουσης με την κυβέρνηση, δηλώνοντας βέβαιοι ότι πολύ σύντομα ανοίγουν τα ζητήματα στην Υγεία και στην Παιδεία (με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων), καθώς και στον τομέα της Ασφάλισης, όπου θεωρούν δεδομένο πως η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, στον ΟΑΕΕ κ.ά. προδιαγράφει νέες μειώσεις συντάξεων και παροχών και νέες επιβαρύνσεις των πολιτών –εν ολίγοις: νέα μέτρα, μπροστά στα οποία αναμένουν νέους κλυδωνισμούς της νέας κυβέρνησης.
Μελετούν τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ
Με τη κυβέρνηση να εισέρχεται πλέον σε μία νέα φάση, στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να αξιολογήσουν τις πολιτικές εξελίξεις (ορατές και διαφαινόμενες), που ενδέχεται να αποτελέσουν καθοριστικές παραμέτρους μιας εκλογικής αναμέτρησης. Ενα από τα στοιχεία που προσπαθούν να «διαβάσουν» είναι η κρίση που ξέσπασε στη ΔΗΜΑΡ.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναγνωρίζεται από κάποιους ως πιθανή παράμετρος ανατροπής των εκλογικών δεδομένων και όσοι επισημαίνουν αυτό το στοιχείο διαβλέπουν ακόμη και ανατροπές στη συζήτηση περί συνεργασιών. Χαρακτηριστική σε αυτό το πλαίσιο ήταν η φιλική προς τη ΔΗΜΑΡ τοποθέτηση του κ.
Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος σημείωσε πως ο κ. Σαμαράς πέταξε τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του «
σαν στυμμένη λεμονόκουπα».
Επιλογές
Επιστροφή (πάλι) στο Κίνημα Με τις τελευταίες εξελίξεις κατέστη σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να επενδύσει εκ νέου στο κινηματικό στοιχείο του.
Ηταν χαρακτηριστική τόσο η συχνή παρουσία του ιδίου του κ. Αλ. Τσίπρα στην ΕΡΤ, αλλά πολύ περισσότερο η συνεχής δραστηριότητα στελεχών του όπως η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι κκ. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Στο πεδίο αυτό εντάχθηκε και η συγκέντρωση της προηγούμενης Δευτέρας στο Σύνταγμα, στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση είχε επενδύσει πολλά, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα είδος μαζικού συλλαλητηρίου κατά της κυβέρνησης. Πάντως, η πολεμική διάθεση με την οποία ενεπλάκη η Κουμουνδούρου στη συζήτηση σχετικά με τον ακριβή αριθμό του πλήθους που παρακολούθησε την ομιλία του κ. Τσίπρα, έδωσε σταδιακά τη θέση της σε μια διαφορετική επιχειρηματολογία με την πάροδο των ημερών. Οπως σημείωναν κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ασχέτως του πόσο κόσμος ήταν στο Σύνταγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή το μόνο κόμμα που τολμά και μπορεί να κατεβάσει πολίτες στους δρόμους»…
Ακόμη και στο πεδίο της κινητοποίησης για την ΕΡΤ εμφανίστηκαν πάντως κάποια σημαντικά ρήγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες και πρωτίστως σε ό,τι αφορά την απόφαση στήριξης της γενικής απεργίας στον Τύπο, με αφορμή τα γεγονότα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Μερίδα στελεχών προσκείμενη στον κ. Τσίπρα είχε επισημάνει ότι το να «κατέβουν ρολά» στον Τύπο δεν ήταν η σοφότερη των επιλογών, ειδικώς σε ό,τι αφορούσε τις εφημερίδες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ