Ένα βήμα πριν τη συμφωνία φαίνεται να βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σχετικά με τους νέους κανόνες που θα διέπουν την εκκαθάριση των τραπεζών.
«Είμαστε κοντά, όμως δεν έχουμε ακόμη ένα τελικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το πρωί του Σαββάτου.
Έπειτα από έναν μαραθώνιο συνομιλιών, ο Σόιμπλε ζήτησε να μην «επισπευσθούν τα πράγματα με οποιοδήποτε τίμημα».
Οι υπουργοί θα συναντηθούν και πάλι την Τετάρτη με στόχο να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία, κατέληξε.
Το Ecofin πιέζεται να καταλήξει σε συμφωνία καθώς διατυπώνονται ανησυχίες ότι, εάν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, δεν θα αρκέσει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η θέσπισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές του 2014.
Οιυπό συζήτηση κανόνεςπροβλέπουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι αποταμιεύσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, όμως τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις θα ενταχθούν στην «ιεραρχία» αυτών που θα καλούνται να υφίστανται ζημίες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.
Οι νέοι υπό διαπραγμάτευση κανόνες προβλέπουν επίσης την δημιουργία εθνικών ταμείων για την εκκαθάριση των τραπεζών και ενός ευρωπαϊκού αντίστοιχου -που όμως θα παρεμβαίνει μόνο σε ύστατη ανάγκη.
Παράταση για τους στόχους των ελλειμμάτων
Το Ecofin ενέκρινε την πρόταση να δοθεί στην Γαλλία και στην Ισπανία παράταση δύο ετών για την μείωση των ελλειμμάτων τους, λόγω της «χειρότερης του αναμενόμενου επιδείνωσης της κατάστασης των οικονομιών τους», όπως και στις περιπτώσεις της Πολωνίας και της Σλοβενίας.
Για την Ολλανδία και την Πορτογαλία, δόθηκαν παρατάσεις ενός έτους.
Το Βέλγιο έχει περιθώριο έως το τέλος του 2013 για να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επέκριναν τις Βρυξέλλες ότι έκαναν «ανεπαρκείς» προσπάθειες το 2012.
Η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία επιβραβεύτηκαν από το Ecofin για την δημοσιονομική προσαρμογή τους με την έξοδό τους -και επίσημα- από την διαδικασία της ΕΕ για τα υπερβολικά ελλείμματα.
Αντίθετα στην διαδικασία αυτή υπήχθη εκ νέου η Μάλτα, που ξεπέρασε το όριο του 3% του ΑΕΠ.