Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή οι Αλβανοί ψηφοφόροι για τις βουλευτικές εκλογές που θα αποτελέσουν κρίσιμο τεστ για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Η μάχη δίνεται ανάμεσα στο συνασπισμό της δεξιάς υπό το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και τον συνασπισμό υπό τους Σοσιαλιστές του Έντι Ράμα -που διατηρεί και προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.
Οι κάλπες στήνονται για 3.271.885 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε 12 εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα, οι οποίοι καλούνται να εκλέξουν τους 140 αντιπροσώπους της νέας Βουλής. Συνολικά αναμετρώνται 66 κόμματα ενταγμένα σε συνασπισμούς πλην τεσσάρων κομμάτων που κατέρχονται αυτόνομα.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» που αποτελείται από 37 κόμματα -μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΕΑΔ) του Βαγγέλη Ντούλε.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, που κυβερνά την χώρα επί μία οκταετία, ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη», που αποτελείται από 25 κόμματα.
Το απλό περιφερειακό αναλογικό σύστημα, καθιστά αναγκαίο τα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες, διότι η συμμετοχή σε αυτές δίνει τη δυνατότητα στα μικρά κόμματα να εκλέξουν βουλευτές.
Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα είναι τα μεγαλύτερα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Αλβανών πολιτών.
Τρίτο κόμμα που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις είναι το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα, το οποίο συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.
Στις εκλογές αυτές θα κατέλθουν αυτόνομα τέσσερα κόμματα, μεταξύ των οποίων και τα δύο νεοσύστατα το «Νέο Δημοκρατικό Πνεύμα» του πρώην προέδρου της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι και το υπερεθνικιστικό κόμμα «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία».
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τα δύο κόμματα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να περάσουν το κατώφλι της νέας Βουλής λόγω και της απόφασης τους να μην συμμετέχουν σε κανένα συνασπισμό κάτι που θα αποβεί σε βάρος των μικρών κομμάτων.
Σαλί Μπερίσα εναντίον Έντι Ράμα ξανά
Η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Έντι Ράμα είχε στο επίκεντρο της εκστρατείας της την οικονομία και το σύνθημά της ήταν «Αναγέννηση».
Ο Ράμα υποσχέθηκε να εφαρμόσει ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα αντί του ενιαίου φόρου 10% που εφαρμόζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. «Με την εφαρμογή αυτού του νέου δικαίου φορολογικού συστήματος, θα διευκολύνουμε την ζωή του 95% των Αλβανών πολιτών» δηλώνει.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Αλβανό πρωθυπουργό ότι έχει βυθίσει τη χώρα στη φτώχεια και στη διαφθορά και ότι τα παιδιά και οι συγγενείς του έχουν αποκτήσει, με παράνομους τρόπους, τεράστια περιουσία.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα στήριξε την εκστρατεία του στα όσα έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του -στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και άλλων υποδομών.
Ο Μπερίσα κατηγορεί τον αρχηγό των Σοσιαλιστών και το κόμμα του ότι προσπαθούν να παρεμποδίσουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι «με τις πελατειακές του σχέσεις που τον οδηγούν στην κατάργηση του ενιαίου φόρου θα καταστρέψει την εγχώρια παραγωγή».
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ιταλικής εταιρίας IPR Marketing που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο αριστερός συνασπισμός του Έντι Ράμα εξασφαλίζει 51% των ψήφων ενώ ο συνασπισμός της δεξιάς με επικεφαλής τον Σαλί Μπερίσα το 45% των ψήφων.
Δοκιμασία διαφάνειας και δημοκρατίας – Εννέα χιλιάδες παρατηρητές
Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από μικροεπεισόδια και από επιθέσεις κατά εκλογικών γραφείων των κομμάτων σε διάφορα σημεία της χώρας.
Έντονη ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας (ΕΕ και ΗΠΑ) κατά την προεκλογική περίοδο για την αδυναμία των πολιτικών κομμάτων να επιτύχουν συναίνεση ώστε να συγκροτήσουν την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία έχει μόνο τέσσερα μέλη μετά την παραίτηση τριών μελών της που κατηγόρησαν το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ότι προσπαθεί να ελέγξει την Επιτροπή.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ότι προσπαθεί να βρει τρόπους για να νοθεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών, μέσω φανατικών υποστηρικτών της, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν παράνομα παραπάνω από μία φορά και να δημιουργήσουν προβλήματα κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης τον ψηφοδελτίων.
Επίσης η αντιπολίτευση, αλλά και οι διεθνείς παράγοντες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το φαινόμενο της αγοραπωλησίας των ψήφων με διάφορους τρόπους.
Τις εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Αλβανία θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 9.000 παρατηρητές από τους οποίους 564 είναι ξένοι.