Διεθνής Τύπος: Ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης

Στις οικονομικές επιπτώσεις της νέας πολιτικής κρίσης εστιάζει ο ξένος τύπος τις αναφορές του στην Ελλάδα. Και είναι μια από τις πρώτες ειδήσεις η ελληνική κρίση στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του ξένου τύπου - η Wall Street Journal έχει μάλιστα την ελληνική κρίση πρώτη είδηση, πάνω από τις εξελίξεις στη Βραζιλία, στην Τουρκία και στη Συρία.

Στις οικονομικές επιπτώσεις της νέας πολιτικής κρίσης εστιάζει ο ξένος τύπος τις αναφορές του στην Ελλάδα. Και είναι μια από τις πρώτες ειδήσεις η ελληνική κρίση στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του ξένου τύπου – η Wall Street Journal έχει μάλιστα την ελληνική κρίση πρώτη είδηση, πάνω από τις εξελίξεις στη Βραζιλία, στην Τουρκία και στη Συρία.

Η αμερικανική WSJ αλλά και το επίσης αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg και οι βρετανικοί Financial Times εστιάζουν τα ρεπορτάζ τους στην τρομοκρατημένη αντίδραση των ελληνικών αγορών από την επιστροφή της αβεβαιότητας και της αστάθειας στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Αναφέρουν συγκεκριμένα τη βουτιά 5% που έκανε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και στο άλμα των 75 μονάδων βάσης που έκανε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, φθάνοντας στο 11,6% στις διεθνείς αγορές.

Τα προαναφερθέντα μέσα δίνουν επίσης έμφαση στην ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα εφ’ όσον προωθεί τις μεταρρυθμίσεις.

Ενδιαφέρον εδώ παρουσιάζει η προσέγγιση της ανακοίνωσης του ΔΝΤ. Οι FT και η WSJ την ερμηνεύουν ως απειλή διακοπής της χρηματοδότησης, ενώ το σχετικό άρθρο του Bloomberg τιτλοφορείται: «Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ανακοινώνουν ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι εξασφαλισμένη».

Αναφέρει το Bloomberg τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ μετά από την χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου ότι «συζητήσαμε για το ελληνικό πρόγραμμα και για την χρηματοδότηση της χώρας και καταλήξαμε και πάλι στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη για ένα ακόμη χρόνο».

Τα προαναφερθέντα μέσα αναφέρουν φυσικά τη δήλωση που έκανε στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ότι «αν οι ελληνικές αρχές ανακοινώσουν έως τα τέλη Ιουλίου το πρόγραμμα μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15.000 έως τα τέλη του 2014, δεν θα προκύψουν χρηματοδοτικά προβλήματα διότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι εξασφαλισμένη έως τα τέλη του Ιουλίου 2014».

Η προσέγγιση που κάνουν στο ελληνικό ζήτημα η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel και η αντίστοιχη της Figaro είναι πιο πολιτική. Το γερμανικό περιοδικό θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο να άρει η ΔΗΜΑΡ την στήριξή της στην κυβέρνηση επειδή θα πάψει να συμμετέχει σ’ αυτήν – θεωρούν δηλαδή ότι έστω και με 153 βουλευτές η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι τόσο αδύναμη, διότι θα έχει την ανοχή της ΔΗΜΑΡ.

Το Spiegel, όπως και η Figaro, αναλύουν και τη νομιμότητα της απόφασης να καταργηθεί η δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα, έστω και προσωρινά. Το Spiegel αναφέρει ότι «ο Αντώνης Σαμαράς με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ ήθελε να δείξει ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που τολμά να πλήξει τις πελατειακές σχέσεις στη χώρα».

Η Figaro προτάσσει τις αιτιάσεις του Φώτη Κουβέλη, σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος μετριοπαθούς Αριστεράς εξήγησε ότι δεν μπορεί να δεχθεί πράξεις και πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν τη νομιμότητα». Αναφέρει επίσης η συντηρητική γαλλική εφημερίδα ότι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τη νομιμότητα των ενεργειών του Αντώνη Σαμαρά, για τις οποίες δεν είχε προηγουμένως προειδοποιήσει τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Η Figaro παραθέτει επίσης την έκκληση που έκανε την Πέμπτη το βράδυ ο οικονομικός επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν προς τους Ελληνες πολιτικούς αρχηγούς «να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Στο θέμα της νομιμότητας της εξυγίανσης της ΕΡΤ, έτσι όπως επιχειρείται, υπεισέρχεται σε δημοσίευμά του το μεσημέρι της Παρασκευής και το BBC. Ισως επειδή είναι κι αυτός δημόσιος, ο βρετανικός ειδησεογραφικός όμιλος δίνει έμφαση στο γεγονός ότι «οι περισσότεροι Ελληνες θέλουν να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ κι ας ήταν χαμηλή η απήχηση που είχαν η δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο στην Ελλάδα».

Αναφέρει επίσης το BBC ότι «την περασμένη Δευτέρα το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας διέταξε την επανέναρξη των εκπομπών της ΕΡΤ, ωστόσο υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες της απόφασης με αποτέλεσμα οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί να βρίσκονται ακόμη εκτός λειτουργίας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.