Ο εμφύλιος στη Συρία αναζωπυρώνει τις θρησκευτικές συγκρούσεις στο Λίβανο

Μαύρο καλοκαίρι για τον Λίβανο. Για να διατηρηθεί η ειρήνη στη χώρα, πρέπει να βρεθεί η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες θρησκευτικές ομάδες. Όμως ο πόλεμος στη Συρία περιπλέκει τα πράγματα

Μαύρο καλοκαίρι για τον Λίβανο. Για να διατηρηθεί η ειρήνη στη χώρα, πρέπει να βρεθεί η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες θρησκευτικές ομάδες. Όμως ο πόλεμος στη Συρία περιπλέκει τα πράγματα.
Από την αρχή του εμφυλίου στη γειτονική χώρα, οι Λιβανέζοι ήταν διχασμένοι. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ έχει μακριά ιστορία ανάμειξης στα εσωτερικά του Λιβάνου όπου διατηρεί εχθρούς και φίλους.
Αν και οι ηγέτες του Λιβάνου έσπευσαν να πάρουν θέση στον εμφύλιο, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο επικίνδυνο είναι για τη χώρα τους. Όμως αυτό δεν τους σταμάτησε. Οι εντάσεις συσσωρεύονται και σήμερα πολλοί Λιβανέζοι πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει φθάσει κοντά στο σημείο μηδέν.
Η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο είναι η Χεζμπολάχ η οποία, ως σιιτική, διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ασαντ και το Ιράν. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δικαιολόγησε την ενεργή ανάμειξη των μαχητών του στον εμφύλιο στη Συρία, στο πλευρό των δυνάμεων του Ασαντ. Πρόσθεσε ότι συνειδητοποιεί πως αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον Λίβανο αλλά ότι το θεωρεί απαραίτητο. Με την άποψή του συμφωνούν οι υποστηριχτές της Χεζμπολάχ αλλά σχεδόν κανένας άλλος.
Στον Λίβανο εκφράζεται από πολλές πλευρές η ανησυχία ότι η ανάμειξη της Χεζμπολάχ στη Συρία έσπρωξε τη χώρα πιο κοντά σε έναν ακόμη δικό της εμφύλιο. Οι διάφορες θρησκευτικές ομάδες δεν είναι εξοπλισμένες και έτοιμες να βγάλουν τα όπλα όπως στη δεκαετία του ’70. Η Χεζμπολάχ, που πολέμησε με επιτυχία το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο το 2006, είναι μακράν η πιο ισχυρή απ’ όλες.
Όμως σύμφωνα με το BBC ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, παρά το γεγονός πως η Μέση Ανατολή έχει πλημμυρίσει όπλα, οι τιμές αυξήθηκαν απότομα στον Λίβανο αποδεικνύοντας ότι αυξήθηκε και η ζήτηση.
Ο όλο και πιο θρησκευτικός τόνος του εμφυλίου στη Συρία αντικατοπτρίζεται στην άλλη πλευρά των συνόρων, στον Λίβανο, όπου η αφοσίωση στη θρησκεία είναι συχνά ισχυρότερη από την αφοσίωση στην πατρίδα. Ο πόλεμος στη Συρία δεν ξεκίνησε ως θρησκευτικός, όμως μετατράπηκε σε τέτοιον.
Αυτό επηρεάζει τον Λίβανο όπου οι θρησκευτικές διαφορές ήταν πάντα έντονες. Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκαν ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες θρησκευτικές ομάδες στην Τρίπολη και τη Σιδώνα καθώς και δολοφονίες στην κοιλάδα Μπεκάα.
Ο Ελίας Χάνα, συνταξιούχος στρατιωτικός, συνόψισε πολύ καλά την κατάσταση στον Λίβανο μιλώντας προς το βρετανικό κανάλι. «Δεν μπορείς να πηγαίνεις ως μέλος της Χεζμπολάχ στη Συρία και να σκοτώνεις σουνίτες και μετά να επιστρέφεις στον Λίβανο και να ζεις περιτριγυρισμένος από σουνίτες. Αυτό δημιουργεί εσωτερικές εντάσεις στον Λίβανο. Και ίσως μια μέρα ξεσπάσει νέος εμφύλιος που θα είναι ενδεχομένως πιο αιματηρός από τον προηγούμενο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.