Βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και με διαφορά όποτε κι αν αυτές γίνουν δήλωσε από την Καβάλα ο κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
«Κανείς πια δεν αντέχει, κανείς και καμία δεν ανέχεται αυτόν τον θίασο της συμφοράς», είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην τρικομματική κυβέρνηση και συμπλήρωσε: «Παρακολουθήσαμε ξανά και ξανά την ίδια παράσταση των τριών πολιτικών αρχηγών. Που όλο διαφωνούν και όλο συμβιβάζονται. Γιατί παρά τις διαφορές τους, αυτό που τους ενώνει είναι ο πόθος τους να παραμείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας. Και φυσικά ο φόβος τους ότι όποτε κι αν αποφασίσουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει και με διαφορά».
Με αφορμή την ΕΡΤ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να παρανομεί»., ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «κλείνει την ΕΡΤ προς όφελος των εργολάβων της ενημέρωσης, τους μόνους υποστηρικτές του».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι το μνημόνιο περιέχει σαφείς αναφορές στο κλείσιμο 10 μεγάλων φορέων εκτός της ΕΡΤ. «Αντί να ασχολούνται με την επαναδιατύπωση της προγραμματικής τους συμφωνίας και τον ανασχηματισμό, δεν μας λένε ποιοι είναι αυτοί οι 10 φορείς; Αντί να κοροϊδεύουν τον κόσμο με τους λεονταρισμούς τους, γιατί δεν λένε ότι τον άλλο μήνα θα κλείσουν 10 νοσοκομεία, 200 σχολεία και παιδικούς σταθμούς και –επειδή η βαρβαρότητα τους έχει πια ποτίσει- ετοιμάζονται να κλείσουν και βιβλιοθήκες. Θα κλείσουν και ΔΟΥ, και πανεπιστήμια, και την ΕΑΣ. Στέλνοντας στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
Περιγράφοντας στην συνέχεια το σχέδιο δράσης του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι:
· Πρώτα πρέπει να σταματήσει η πρωτοφανής άνοδος της και ότι αυτή η ανάσχεση θα επέλθει μόνο με την ακύρωση των μνημονίων και την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση. Αυτή είναι μία από τις δύο πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα.
Μίλησε για την κατά προτεραιότητα αύξηση της απασχόλησης στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η πρόνοια, σημειώνοντας ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η επίτευξη σταθερής και πλήρους απασχόλησης.
Μιλώντας για την επίτευξη του στόχου αυτού μίλησε για:
· δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης συμβατών με την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
· μεταρρύθμιση του «εργοδοτικού δικαίου», ώστε να ξαναγίνει εργατικό δίκαιο, με επαναφορά της προστασίας στους εργαζόμενους.
· προσανατολισμό κατά προτεραιότητα των νέων θέσεων εργασίας στην αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας, της ανεργίας των νέων και της ανεργίας στα φτωχά νοικοκυριά ανέργων με ανήλικα παιδιά.
· ακύρωση του θεσμικού πλαισίου με το οποίο οι απολύσεις έγιναν πιο φτηνές και εύκολες για τις επιχειρήσεις, ειδικά για αυτές που έχουν συνεχή κερδοφορία.
Υπογράμμισε δε πως θα σταματήσουν «άμεσα οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα που προγραμματίζει κατά χιλιάδες η τρικομματική κυβέρνηση» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε να σταματήσει η ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απασχόληση συνδέεται με την πολιτική καταπολέμησης της φτώχειας και τόνισε ότι θα επιδιώξει την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αλλαγή των αναπτυξιακών κατευθύνσεων και προτύπων, με μία σειρά παρεμβάσεις, όπως:
·άμεση τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης των λαϊκών τάξεων, με δραστική αύξηση των δημοσίων και κοινωνικών επενδύσεων.
Ειδικότερα: αύξηση κατώτατου μισθού, αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ανακούφιση υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών, κατάργηση χαρατσιών και άδικων φόρων.
·αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού αλλά και ειδικών χρηματοδοτικών θεσμών και εργαλείων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τομέων της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
·καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης για τα επιδοτούμενα από δημόσιους, κοινοτικούς και τραπεζικούς πόρους επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα, ώστε η χρηματοδότησή τους να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης, ότι ιδιαίτερη σημασία δίδεται σε δύο θέματα:
α) στην ενίσχυση των κινήτρων και διευκολύνσεων για την ίδρυση και λειτουργία φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ιδιαίτερα των συνεταιριστικών μορφών. Με δικτύωση των φορέων κοινωνικής οικονομίας για αλληλοϋποστήριξη και μεταφορά τεχνογνωσίας.
Οπως είπε, «οι δραστηριότητες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας αποτελούν πρωτοβουλίες της κοινωνίας για την παραγωγή αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Θα υποστηριχθούν παντού όπου αναπτύσσονται γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ συγχρόνως οδηγούν στην ανανέωση του παραγωγικού ιστού και των θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης».
β) ανάπτυξη του κινήματος αλληλεγγύης και στήριξης των ανέργων, των φτωχών, των αστέγων και γενικότερα των θυμάτων της οικονομικής κρίσης ώστε αυτή την περίοδο να μην βρεθεί κανείς και καμιά μόνος απέναντι στην κρίση. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για:
· άμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ που ήταν πριν την μείωσή του στις 28-2-2012 με στόχο να φτάσει το 80% του βασικού μισθού, και σταδιακή χρονική επιμήκυνση της χορήγησής του σε πρώτη φάση για άλλους 12 μήνες.
· εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, χορήγηση επιδόματος ανεργίας και συμμετοχή τους στα προγράμματά του, εκείνων των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από τη στιγμή της διακοπής της με δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
· απαγόρευση πλειστηριασμού και κατάσχεσης για την πρώτη κατοικία, που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας
· απαγόρευση διακοπής παροχής νερού, σταθερού τηλεφώνου και ηλεκτρικής ενέργειας στους ανέργους.