Η Ελβετία αρνείται να δώσει στις ΗΠΑ πληροφορίες για Αμερικανούς φοροφυγάδες

Η Κάτω Βουλή της Ελβετίας αρνήθηκε να συζητήσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επέτρεπε σε ελβετικές τράπεζες να δίνουν πληροφορίες στις φορολογικές Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για τους λογαριασμούς Αμερικανών πελατών τους

Η Κάτω Βουλή της Ελβετίας αρνήθηκε να συζητήσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επέτρεπε σε ελβετικές τράπεζες να δίνουν πληροφορίες στις φορολογικές Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για τους λογαριασμούς Αμερικανών πελατών τους.
Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα πίεσης μετά τις αποκαλύψεις ότι πολλές τράπεζες είχαν βοηθήσει Αμερικανούς κατόχους τραπεζικών λογαριασμών να φοροδιαφύγουν. Οι ΗΠΑ έχουν απαιτήσει να γίνουν σχετικές ενέργειες μέχρι την 1η Ιουλίου, όμως οι τακτικές συνεδρίες του ελβετικής Κάτω Βουλής λήγουν αυτή την εβδομάδα. Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στη Γερουσία.
Προστατεύοντας την «ιερή αγελάδα» της χώρας, που είναι το τραπεζικό απόρρητο, η Κάτω Βουλή αποφάσισε με 126 ψήφους έναντι 67 να μην συζητήσει καν το νομοσχέδιο. Μια δεύτερη και οριστική απόρριψη του, αυτή τη φορά από τη Γερουσία, θα μπορούσε να «σκοτώσει» το νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο περιείχε επίσης ρήτρες βάσει των οποίων οι τράπεζες θα έπρεπε να πληρώσουν περίπου 7.48 δις ευρώ ως αποζημίωση στις ΗΠΑ για απωλεσθέντες φόρους.
«Οι πολιτικοί της Ελβετίας δεν έχουν διάθεση να αλλάξουν τη νομοθεσία τους επειδή η Ουάσινγκτον τους λέει να το πράξουν», αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC Ίμοζεν Φουκς από τη Βέρνη.
Η Γερουσία ενέκρινε με μεγάλη απροθυμία επί της αρχής το νομοσχέδιο την προηγούμενη εβδομάδα, αφότου έγινε ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν σε αγωγές εναντίον των ελβετικών τραπεζών και πιθανώς θα τις απέκλειαν από την αγορά δολαρίων.
«Μια μεγάλη παράδοση τραπεζικού απορρήτου εξελίσσεται σε πολιτική κρίση για την Ελβετία», προσθέτει η ανταποκρίτρια του BBC. Η Ελβετία δέχεται πιέσεις και από την Ευρώπη σχετικά με το ζήτημα.
Τον Ιανουάριο, η αρχαιότερη ιδιωτική ελβετική τράπεζα. η Βεγκελίν, έκλεισε έπειτα από μήνυση και επιβολή προστίμου 43.3 εκατομμυρίων ευρώ από τις αμερικανικές αρχές, αφού παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι βοηθούσε Αμερικανούς πελάτες να αποκρύψουν περισσότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2009, η ελβετική τράπεζα UBS πλήρωσε 583 εκατομμύρια ευρώ και έδωσε στοιχεία για παραπάνω από 4.000 λογαριασμούς προκειμένου να αποφύγει τις νομικές διώξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.