Με βασικό κενό το πώς θα λειτουργήσει άμεσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση, με ποιους συντελεστές και ποιους εργαζόμενους, η επόμενη ημέρα της προσωρινής διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκει τους νομικούς των κομματικών επιτελείων μοιρασμένους σε σχέση με την ερμηνεία της απόφασης όσο ποτέ.
Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν άνοιξε άμεσα, όπως όριζε η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ κ. Κωνσταντίνου Μενουδάκου, διότι οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι εργαζόμενοι, που πήραν τελικά την προσωρινή διαταγή, έκαναν ερμηνείες εντελώς διαφορετικές.
Τώρα τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην επόμενη εκδίκαση της αίτησης αναστολής της υπόθεσης από την Τριμελή Επιτροπή Αναστολών, που μπορούν τα τρία μέλη της (Πρόεδρος, εισηγητής και σύμβουλος του ΣτΕ) να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μπαίνοντας σε μεγαλύτερες λεπτομέρειες. Θα συνεδριάσει άμεσα έλεγαν έγκυρες πηγές…
Οι εξηγήσεις από το ΣτΕ
Από το Συμβούλιο της Επικρατείας αργά το βράδυ της Δευτέρας δίνονταν διευκρινήσεις ότι η ΕΡΤ πρέπει να επαναλειτουργήσει, αλλά στην προσωρινή διαταγή για επαναλειτουργία δεν περιλαμβάνονται η ραδιοτηλεόραση και τα Μουσικά σύνολα. Διευκρινιζόταν επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών, που αναλαμβάνει τον φορέα, μπορεί να κανονίσει τα της λειτουργίας της προσωρινά και ως την λειτουργία του άλλου νέου φορέα που ιδρύθηκε με την επίμαχη υπουργική απόφαση.
Στη σύσκεψη, που έγινε μετά την δημοσιοποίηση της προσωρινής διαταγής, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών η στερεότυπη φράση που ακουγόταν ήταν «η ΕΡΤ καταργήθηκε και επίσημα πλέον». Νομικός, μάλιστα, που ήταν σύμβουλος και άλλων κυβερνήσεων (Παπανδρέου και Παπαδήμου) υπερθεμάτιζε ότι «η ΕΡΤ πέθανε».
Οι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η φράση της προσωρινής διαταγής ότι «θα επαναλειτουργήσει η Δημόσια Τηλεόραση και ραδιοφωνία από δημόσιο φορέα» ανοίγει τον δρόμο να δημιουργηθεί νέος μεταβατικός φορέας, που θα καταστήσει δυνατή την επαναλειτουργία της Δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ακουγόταν μάλιστα και η άποψη ότι δεν είναι απαραίτητη η άμεση λειτουργία της! Παρόλα αυτά και εντός Ν.Δ. υπάρχουν φωνές έγκυρων νομικών, οι οποίοι επιμένουν ότι όσο δεν «ανοίγει άμεσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση μετά την προσωρινή διαταγή κάποιοι παρανομούν».
Μάλιστα πηγές από το Μαξίμου ανάφέρουν ότι από την Τετάρτη θα εκπέμψει η δημόσια τηλεόραση με την ονομασία ΔΕΤ (Δημόσια Ελληνική Τηλεόραση) _το ΝΕΡiΤ μετά από νομικές και άλλες περιπέτειες εγκαταλείφθηκε προς το παρόν_ με προσωπικό που δεν θα αριθμεί 2.600 εργαζόμενους. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης πάλι εκτιμούσαν ότι με την απόφαση «πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ με το ίδιο προσωπικό, αλλά άλλο οργανωτικό σχήμα».
Η συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΡΤ
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και η πλευρά της ΠΟΣΠΕΡΤ καλούσε την κυβέρνηση να ανεβάσει τον διακόπτη άμεσα και μάλιστα από το βράδυ της Δευτέρας, που εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή. Αναγνώριζαν ως γκρίζο σημείο της απόφασης το γεγονός ότι ο μοναδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, πρέπει να λειτουργήσει σήμερα την ΕΡΤ εμφανίζεται νομικά καταργημένος. Επέμεναν όμως ότι δεν μπορεί να γίνει μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών από μη δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Στη γενική συνέλευσή τους, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, αποφάσισαν να παραμείνουν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και να συνεχίσουν την προσπάθεια για «ζωντανή δημόσια τηλεόραση».
«Δεν δεχόμαστε εκκαθαριστές, δεν δεχόμαστε διοικήσεις που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, εμείς συνεχίζουμε με ανοικτή την ΕΡΤ – με τους εργαζόμενους στις θέσεις εργασίας τους -για να ολοκληρώσουμε τη νίκη, που σημαίνει ότι θα κάνουμε τα πάντα με τη καθοριστική βοήθεια και τη συμπαράσταση του κόσμου γι’ αυτό θα βρισκόμαστε και αύριο εδώ και όσο χρειαστεί όλοι μαζί, στο Ραδιομέγαρο» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Επίσης εξακολουθούν να παράγουν εκπομπές και αυτές μεταδίδονται μέσω της EBU, καθώς στις επίσημες συχνότητες της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Παράλληλα, εξακολουθούν να μην αναμεταδίδονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, BBC, DW, TV5 και ΡΙΚ.
Τι λέει το ΠαΣοΚ
Η πλευρά του ΠαΣοΚ επέμενε ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, το απόγευμα της Δευτέρας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
«Πάψε να κάνεις τον νομικό» φέρεται ότι είπε ο αρχηγός του στον υπουργό Οικονομικών. Το επεισόδιο αυτό χρωματίζει και την ένταση στις σχέσεις των δύο ανδρών. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς εάν θα μπει τέλος στο μαύρο, απάντησε: «Το συντομότερο δυνατόν».
Η πλευρά Βενιζέλου υποστηρίζει ότι η προσωρινή διαταγή υπαγορεύει το άνοιγμα της ΕΡΤ με το ίδιο προσωπικό και με οργανωτικό σχήμα που θα οριστεί. Στο μεταξύ από το ΠαΣοΚ θέτουν θέμα αλλαγής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όταν έρθει με τον αντίστοιχο νόμο στη Βουλή. Θέτουν επίσης θέμα διαλόγου για το πώς θα διαμορφωθεί το νέο σχήμα…
«Ανοίξτε χθες», λέει η ΔΗΜΑΡ
Από τη ΔΗΜΑΡ ζητάνε να ανοίξει «χτες» η ΕΡΤ, αφού αυτό υπαγορεύει και η προσωρινή διαταγή. Και εκείνοι λένε ότι το θέμα είναι βαθιά πολιτικό δημοκρατικής ευαισθησίας και συνταγματικής τάξης.
Από την ΠΟΣΠΕΡΤ ανέμεναν να πάρουν επίσημα την απόφαση και να την κοινοποιήσουν στον υπουργό Οικονομικών, θέτοντάς του το θέμα της άμεσης επαναλειτουργίας της ΕΡΤ και της ενεργοποίησης των συχνοτήτων.
Από το ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου ερμηνεύοντας την προσωρινή διαταγή ανέφερε στο ΒΗΜΑ ότι «μόνο οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, μπορούν να εγγυηθούν την λειτουργία της και θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση νόμου την διασφαλίζει».
Νομική υπηρεσία ΕΡΤ: παραμένει σε ισχύ δεν υπάρχει ρητή κατάργηση της εταιρείας
Γνωμοδότηση επί της δημοσιευμένης απόφασης του ΣτΕ εξέδωσε η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ και υποστηρίζει πως η ΕΡΤ ΑΕ παραμένει σε ισχύ αφού δεν υπάρχει ρητή κατάργηση της εταιρείας.
«Από το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης δεν φαίνεται να υπάρχει ρητή κατάργηση της παραπάνω διάταξης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εξακολουθούν να παράγουν εκπομπές που μεταδίδονται μέσω της EBU, καθώς στις επίσημες συχνότητες της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης δεν έχουν ανοίξει ακόμη.
Όπως αναφέρεται αναλυτικά στη γνωμοδότηση «δεν καταλείπεται η παραμικρή αμφιβολία ότι διατηρείται η υπόσταση της ΕΡΤ ως δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, προκειμένου, κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο, να συνεχίσει να ασκεί την αποστολή της ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας μεταδίδοντας ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, που διεκόπησαν με την ανασταλείσα κοινή υπουργική απόφαση και λειτουργώντας τους διαδικτυακούς τόπους. Για τους ίδιους νομικούς λόγους, παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις των εργαζομένων για την επίτευξη του στόχου της μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και της λειτουργίας των διαδικτυακών ιστοτόπων».
Το προσωπικό της ΕΡΤ ΑΕ, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση αυτή, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εργάζονται στη «Ραδιοτηλεόραση», το Αρχείο Μουσείου και τα Μουσικά Σύνολα, θεωρείται «αυτοδικαίως ως μηδέποτε απολυθέν».
«Σε σχέση τέλος με την πρόβλεψη της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, επισημαίνουμε το αυτονόητο ότι η ΕΡΤ αποτελεί, προφανώς και σήμερα, το μοναδικό υφιστάμενο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στη χώρα μας που σύστησε το κράτος προς εκπλήρωση της συνταγματικής διαταγής, παρά το γεγονός ότι τούτο, δεν αναφέρεται ρητά στο κείμενο αυτής» καταλήγει η γνωμοδότηση.