ΥΛΙΚΑ (για περίπου 20 cupcakes)
125 γρ. µαργαρίνη
210 γρ. ζάχαρη
250 ml µαύρη µπίρα
40 γρ. κακάο, σε σκόνη
5 αβγά
230 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
1 κ.γ. µαγειρική σόδα
1 κ.γ. µπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
Για την κρέµα καραµέλας
100 γρ. ζάχαρη
130 γρ. φρέσκο βούτυρο, σε θ.δ.
1 κ.γ. αλάτι
40 ml κρέµα γάλακτος
170 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. τυρί κρέµα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Cupcakes
Σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, βάζουµε τη µαργαρίνη, τη ζάχαρη και την µπίρα. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουµε το κακάο, ανακατεύουµε και κατεβάζουµε από τη φωτιά. Αφήνουµε το µείγµα να κρυώσει.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα. Σε ένα µπολ ρίχνουµε τα αβγά και τα χτυπάµε µε το σύρµα, ενώ παράλληλα προσθέτουµε σταδιακά το παραπάνω µείγµα, το αλεύρι, τη σόδα, το µπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Συνεχίζουµε το ανακάτεµα έως ότου τα υλικά ενσωµατωθούν και σχηµατιστεί ένας οµοιογενής χυλός. Τον µοιράζουµε στα ειδικά φορµάκια για cupcakes και ψήνουµε για περίπου 20 λεπτά.
Κρέµα καραµέλας
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε χαµηλή φωτιά, λιώνουµε τη ζάχαρη και προσθέτουµε 30 γρ. βούτυρο και αλάτι. Μόλις λιώσει το βούτυρο, αποσύρουµε από τη φωτιά και προσθέτουµε την κρέµα γάλακτος, ανακατεύοντας. Μεταφέρουµε την κρέµα στο ψυγείο για να κρυώσει.
Σε ένα µπολ ανακατεύουµε το υπόλοιπο βούτυρο µε την άχνη και όταν ενσωµατωθούν προσθέτουµε το τυρί κρέµα. Μόλις το µείγµα οµογενοποιηθεί, το βάζουµε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά. Σε ένα µεγάλο µπολ ενώνουµε τις δύο κρέµες και τοποθετούµε το µείγµα ξανά στο ψυγείο. Μόλις τα cupcakes κρυώσουν, απλώνουµε από πάνω την κρέµα µε µια σπάτουλα.