Παράλληλα διατάσσεται η λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, τον αρμόδιο υφυπουργό στον πρωθυπουργό όλων των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η Κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών 02 11.6.2013.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στην προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου, 13 ημέρες πριν από τη συνταξιοδότησή του, είναι και η αναφορά στην αρχή ότι η διακοπή της μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών είχε ως αποτέλεσμα «να μην επιτελείται η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 1 του νόμου 1730 /1987, όπως τροποιήθηκε με το άρθρο 19 του νόμου 1866/1989 για συμβολή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενημέρωση, στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και της ομογένειας».
Παράλληλα, πάντως, ο κ. Μενουδάκος θεωρεί ως νόμιμη την αναμόρφωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αφού αναφέρεται ότι ο νέος φορέας θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το πόσο γρήγορα θα συσταθεί ο δημόσιος φορέας, αφού ο σχετικός νόμος πρέπει να περάσει από τη Βουλή και να ψηφιστεί με πλειοψηφία. Παράγοντες της ΕΡΤ, αλλά και της κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει από εβδομάδες έως μήνες. Το στοίχημα αφορά επίσης το αν η ΕΡΤ λειτουργήσει με το σύνολο των εργαζομένων και επίσης τι θα γίνει με τα μουσικά σύνολα και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Διευκρινίσεις από το ΣτΕ
Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση παρείχε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κ.Μενουδάκος. Σύμφωνα με αυτές, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.
Ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.
Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.
Αντίθετα, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας».
Το όλο θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την προσεχή Τετάρτη στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μείζον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι «η συνέχιση των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση τόλμησε και θα συνεχίσει».