Πώς θα είναι η Αθήνα το 2015;

Δεν υπάρχει πια λόγος για να είναι κάποιος μόνο απαισιόδοξος! Μπορεί πράγματι η οικονομική κρίση να βρίσκεται πανταχού παρούσα στη μικροοικονομία της καθημερινότητάς μας, αλλά, από ό,τι φαίνεται, είναι παρόντες και κάποιοι απαραίτητοι πόροι, ώστε να δούμε και μερικές ουσιαστικές αλλαγές στο αστικό μας τοπίο. Ετσι, με χρονικό ορίζοντα το 2017, δηλαδή σε μόλις τέσσερα χρόνια, που στο τέλος θα λέμε ότι κύλησαν σαν το νεράκι, θα δούμε την Αθήνα να εμπλουτίζεται με νέες εικόνες-σύμβολα και με παλιές, οι οποίες θα επανέλθουν όμως φρεσκαρισμένες και ανανεωμένες. Και όλες τους θα μας ζητήσουν να τις κάνουμε δικές μας και να τις αγαπήσουμε.

Ιδού λοιπόν μια γρήγορη προεπισκόπηση όσων πρόκειται να έρθουν για να μείνουν:

2013 Μητρόπολη

Εντός του έτους θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασής της, καθ’ ότι υπέφερε ήδη από τον σεισμό του 1981 και οι «πληγές» της επιδεινώθηκαν με εκείνον του 1999. Ετσι, θα λάμψει ξανά πανέμορφη στη γειτονιά που μετατρέπεται σε ζωηρό στέκι της πόλης.

2014 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μια περίπτωση απίστευτης στεγαστικής ταλαιπωρίας θα αποκτήσει επιτέλους το δικό της «αίσιον τέλος» τον προσεχή Μάρτιο, όταν το ιστορικό κτίριο Φιξ θα υψώνεται με νέα χάρη. Εξυπακούεται ότι φιλοδοξεί να αναδειχθεί επίσης η πιο αναγνωρίσιμη κτιριακή νησίδα στη μέση της κοίτης του πλατύτερου κυκλοφοριακού άξονα του κέντρου της πόλης.

2015 Ξενοδοχείο Acropole Palace

Εργο σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Σωτήριο Μαγιάση και αναγνωρισμένο ως εξαίρετο δείγμα ελληνικής απόδοσης της γαλλικής εκδοχής του ρυθμού αρ νουβό, το πολύπαθο κτίριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αβέρωφ θα αποκτήσει νέα ζωή, περί τα 30 χρόνια μετά την εγκατάλειψή του, καθώς θα φιλοξενεί πολιτιστικές δραστηριότητες του υπουργείου Πολιτισμού και υπηρεσίες του.

2015 Ανάπλαση της Πανεπιστημίου

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν στεκόμασταν απλώς στο φάσμα της πεζοδρόμησης του εν λόγω κεντρικού άξονα, μια και η Πανεπιστημίου (αν όλα πάνε καλά) θα γίνει η «διαμαντόπετρα» του «πολεοδομικού δαχτυλιδιού», στην περιφέρεια του οποίου θα βρίσκονται οι κύριοι αρχαιολογικοί χώροι της πόλης και τα σημαντικότερα σημεία αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της. Εχοντας ακολουθήσει το πρόγραμμα «Rethink Athens», η Πανεπιστημίου θα είναι ένας «ευρύς χώρος ηπιότητας» στην καρδιά της πόλης, πρόσφορος για περιπάτους, ποδηλατάδες και λοιπές δραστηριότητες αναψυχής. Επιπλέον, ο κόσμος θα μπορεί να την ανεβοκατεβαίνει με τραμ, ενώ προοδευτικά θα βλέπει εγκαταλελειμμένα μέγαρα να αποκτούν ζωή, καθώς θα προσφέρονται και αυτά στις εμπορικές και άλλες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν.

2015 Η διπλή ανάπλαση Βοτανικού και λεωφόρου Αλεξάνδρας

Στην περιοχή του Ελαιώνα θα βρίσκεται το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού (40.000 θέσεων), καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας και του Δήμου Αθηναίων. Θα κατασκευαστούν επίσης υπόγειο γκαράζ και χώροι εμπορικής χρήσης. Συνολικά θα χτιστούν 47.000 τ.μ., τα οποία αντιστοιχούν σε κάλυψη του 17% της παρεχόμενης για το έργο περιοχής. Στην περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας θα κατεδαφιστεί το υπάρχον γήπεδο και το 70% του οικοπέδου θα γίνει πάρκο. Θα δημιουργηθούν επίσης υπόγειος χώρος στάθμευσης, αθλητικό μουσείο και χώροι αναψυχής και εστίασης.

2015 Το τραμ επεκτείνεται

Σίγουρα το τραμ θα αναδειχθεί σε νέο «ανφάν-γκατέ» των ΜΜΜ. Αφενός δεν θα σταματά στο Φάληρο, παρά θα φτάνει στον Πειραιά, εξυπηρετώντας Δημαρχείο και λιμάνι. Αναμένεται λοιπόν ότι θα τονωθεί και η εκεί αγορά. Αφετέρου, το νέο τέρμα του στην Αθήνα θα είναι η πλατεία Αιγύπτου, στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Πατησίων. Και έτσι θα εξυπηρετεί πέραν της περιοχής Συντάγματος, ολόκληρη την πεζοδρομημένη Πανεπιστημίου, την Ομόνοια και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

2015 Η κατασκευή του Πολιτιστικού Πάρκου Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Οι νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε σχέδια του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, καθώς και τα 190 στρέμματα πάρκου γύρω τους, θα δημιουργήσουν τον νέο πολιτιστικό πόλο της Αθήνας. Το έργο αυτό θα αλλάξει αυτές που θεωρούμε «φυσικές ροπές» μας μέσα στην πόλη και θα αυξήσει την παρουσία του θαλασσινού στοιχείου στο καθημερινό μενού της κίνησής μας στην Αθήνα. Το έργο του Πολιτιστικού Πάρκου στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου συνδέεται με την εκτεταμένη παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο μεταξύ του Φαληρικού Δέλτα (στη θέση του Γηπέδου του Τάε Κβον Ντο) και του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

2015 Αναπλάσεις σε Κεραμεικό και Μεταξουργείο

Κενά διατηρητέα κτίρια θα αναπαλαιωθούν, ενώ θα κατασκευαστούν και νέα, συνιστώντας μια συνολική επιφάνεια περίπου 11.000 τ.μ., τα οποία θα διατίθενται ως συγκρότημα φιλοξενίας δημιουργικής επιχειρηματικότητας. Συγχρόνως θα υπάρξουν επεμβάσεις σε διατηρητέα, θα δημιουργηθεί αγορά ελληνικών και διεθνών προϊόντων, καθώς και ιδιωτικές φοιτητικές κατοικίες. Ολα αυτά από την εταιρεία Oliaros και στο πλαίσιο του πιο εκτεταμένου και μακροπρόθεσμου προγράμματος «Relaunching Athens».

2015 Ανάπλαση «Αθήνα Χ 4»

Το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα της ΕΑΧΑ προβλέπει, σε διάφορα σημεία της πόλης, την ενοποίηση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων σε ένα μεγαλύτερο «νέο κύτταρο πόλης», με την απλή «πεζοδρόμηση» και αξιοποίηση με πράσινο του σταυρού των δύο κάθετων δρόμων που τα χωρίζει. Ετσι, τα πρώτα τέσσερα σημεία της Αθήνας όπου θα εφαρμοστεί το πρότζεκτ θα μας προσφέρουν έναν νέο «τύπο» δημόσιου χώρου, τον οποίο εμείς οι κάτοικοι καλούμαστε να οικειοποιηθούμε.

2014 Πολιτιστική διαδρομή Πειραιά

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλάνο σύνδεσης των περιοχών της πόλης που φέρουν ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό φορτίο. Ετσι, ο Πειραιάς θα προσφέρει την εναλλακτική μιας δικής του διαδρομής για περίπατο και αναψυχή μέσα στο αστικό τοπίο. Και αυτή θα ξεκινά από το λιμάνι, για να καταλήξει στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

2016 Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή

Το κτίριο που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Ιωάννη και Αλέξη Βικέλα θα βρίσκεται στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι, παραπλεύρως της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο ενιαίος χώρος που θα σχηματίζεται από το υπάρχον σε αυτή τη θέση τριώροφο κλασικιστικό κτίριο και το νέο τμήμα που θα ανεγερθεί πίσω από αυτό θα προσφέρει περί τα 1.300 τ.μ. για τη μόνιμη έκθεση μιας συλλογής τέχνης (κυρίως του 20ού αι.), η οποία είναι τόσο αξιοθαύμαστη, που αναμένεται ότι θα αποτελεί πόλο έλξης ξένων τουριστών.

2017 Το μετρό στον Πειραιά

Παρά το ότι από το τέλος Ιουλίου 2013 το μετρό θα φτάνει μέχρι το Ελληνικό, η μεγάλη επέκταση του μετρό θα γίνει προς δυσμάς. Ο καινούργιος χάρτης του θα περιλαμβάνει νέους σταθμούς σε Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Μανιάτικα, καθώς και δύο ακόμη σταθμούς στο κέντρο του Πειραιά, εκ των οποίων ο ένας θα εξυπηρετεί το Δημοτικό Θέατρο. Οι επεκτάσεις του μετρό και του τραμ θα αλλάξουν δραστικά το ευρύτερο κυκλοφοριακό πλάνο και θα επιτρέψουν καλύτερη σύσφιγξη σχέσεων Αθήνας – Πειραιά. Οι επεκτάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς μπορεί να μην αποτελούν τόσο «λαμπερά» έργα, αλλά χάρη σε αυτές «μεγαλώνει η πόλη» και λάμπουν περισσότερο τα «λαμπερά».

2015 Ποδηλατόδρομοι

Τα πρώτα ολοκληρωμένα δίκτυα ποδηλατόδρομων θα δημιουργηθούν στις περιοχές Μεταξουργείο, Κατεχάκη, Πολυτεχνειούπολη, Πανεπιστημιούπολη και Καλλιμάρμαρο. Ομως η πρόβλεψη είναι ότι το πρότζεκτ ποδηλατόδρομοι θα διευρυνθεί με τον χρόνο.

2015-2016 Εθνική Πινακοθήκη

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Πινακοθήκη θα έχει καταφέρει να υπερδιπλασιάσει τους λειτουργικούς χώρους της. Θα ανταποκρίνεται δηλαδή σε όλες τις σημερινές απαιτήσεις από έναν σύγχρονο μουσειακό χώρο. Πέραν αυτών, όμως, θα έχει αλλάξει πολύ και η μορφή της εξωτερικά. Θα αποκτήσει γυάλινο δώμα και πρόσοψη από γυάλινα πετάσματα, πίσω από τα οποία θα υπάρχει ράμπα για την κίνηση των επισκεπτών προς τους ορόφους.

2015 Η Βασ. Ολγας θα είναι πράσινη

Ουσιαστικά, με το έργο αυτό θα έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τον αρχαιολογικό χώρο των Στύλων Ολυμπίου Διός, το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο, καθώς και με το Καλλιμάρμαρο και τον λόφο Αρδηττού. Ετσι, ο λεγόμενος «Μεγάλος Περίπατος» θα εκτείνεται πια από το Γκάζι μέχρι τον λόφο Αρδηττού. Συγχρόνως, η λεωφόρος Βασ. Ολγας θα έχει δωρίσει στην πόλη έναν υπερτοπικό πόλο πράσινου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

2013 Ανάπλαση πλατείας Θεάτρου

Η ταλαίπωρη πλατεία θα έχει γίνει – αν όλα πάνε καλά, μέχρι το τέλος του χρόνου – ένας μικρός κρυφός κήπος με τρεχούμενο νερό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που προκρίθηκε το 2010 στον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε διοργανώσει η ΕΑΧΑ (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας).

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.