Ποιοι εκτέλεσαν τον ταξιτζή στην Πάρο

«Τον είδα να τον πυροβολεί από κοντά. Ο Δημήτρης έπεσε με το πρόσωπο στο έδαφος. Εκλεισα τα μάτια μου από τον φόβο. Ακουσα κι άλλον πυροβολισμό...»

«Τον είδα να τον πυροβολεί από κοντά. Ο Δημήτρης έπεσε με το πρόσωπο στο έδαφος. Εκλεισα τα μάτια μου από τον φόβο. Ακουσα κι άλλον πυροβολισμό…». Αυτό είναι απόσπασμα από την κατάθεση που έδωσε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ένας 40χρονος βασικός μάρτυρας της αιματηρής ληστείας σε υποκατάστημα της Alpha Bank στην Πάρο το περασμένο καλοκαίρι. Περιγράφει πώς ένας από τους ληστές δολοφονεί εν ψυχρώ τον 55χρονο οδηγό ταξί Δημήτρη Μίχα. «Το Βήμα» παρουσιάζει την άγνωστη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης στην οποία έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της η Αντιτρομοκρατική προκειμένου να διαλευκάνει τα τεκταινόμενα στην επονομαζόμενη «πέμπτη γενιά αντάρτικου πόλης». Εχει αποδοθεί σε βραχίονα των «Πυρήνων της Φωτιάς» ο οποίος μάλιστα έχει επιχειρηθεί να συνδεθεί με τις πρόσφατες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στον Βελβεντό, στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και με τη βομβιστική επίθεση στο Mall στο Μαρούσι στις αρχές του 2013.

Λίγες ημέρες μετά τη ληστεία συνελήφθη στην Αθήνα με βάση μια εξέταση δείγματος DNA στο καπέλο ενός από τους δράστες ο 30χρονος αντιεξουσιαστής Τάσος Θεοφίλου ο οποίος κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η Αντιτρομοκρατική φέρεται να κινήθηκε έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα στις 14 Αυγούστου στην Υπηρεσία, ο Τ. Θεοφίλου ωστόσο το αμφισβητεί και αρνείται κάθε συμμετοχή. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεώρησαν «επιβαρυντικό στοιχείο» ένα τουριστικό σακίδιο από την Πάρο που βρέθηκε στην κατοχή του. Η δίκη του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναβλήθηκε για τις 11 Νοεμβρίου.


Ζητούσαν δωμάτιο
Στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. αποτυπώνονται οι στιγμές τρόμου που έζησαν οι κάτοικοι της Νάουσας Πάρου το πρωί της 10ης Αυγούστου 2012 αλλά και η προσπάθεια των διωκτικών Αρχών να προσδιορίσουν την ταυτότητα αλλά και το κατάλυμα των δραστών. Σύμφωνα μάλιστα με τις μαρτυρίες που περιέχονται στον φάκελο, οι δράστες της ληστείας ήταν τελικώς πέντε –και όχι μόνο οι τέσσερις που εικονίζονται στα βίντεο της τραπέζης. Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. επέμεινε στην αναζήτηση στοιχείων για τον σωματότυπο και τα χαρακτηριστικά αυτού του μυστηριώδους ατόμου που θεωρείται ότι είχε καθοριστικό ρόλο στη ληστεία.
Στη δικογραφία περιέχεται και η μαρτυρία 40χρονης αλλοδαπής υπαλλήλου ξενοδοχείου στη Νάουσα η οποία περιέγραψε άτομα που έμοιαζαν στους ληστές να της ζητούν δωμάτιο την προηγούμενη ημέρα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τους αναγνωρίσει πλήρως. Συνολικά στην Αντιτρομοκρατική αλλά και στους δικαστικούς λειτουργούς κατέθεσαν 21 βασικοί μάρτυρες που σχετίζονταν με τη ληστεία αλλά και την έρευνα που ακολούθησε.
Η πιο χαρακτηριστική κατάθεση είναι ενός 40χρονου. Καταγράφει τη μάχη που έδωσε ο άτυχος οδηγός ταξί να συγκρατήσει έναν από τους δράστες και τον τρόπο που δολοφονήθηκε: «Ο Δημήτρης Μίχας συγκράτησε έναν που τους δράστες και μπόρεσε να τον ακινητοποιήσει. Τα δύο άτομα που προπορεύονταν περίπου δύο μέτρα από το σημείο που βρισκόταν ο Δημήτρης γύρισαν προς το μέρος του. Ενας από αυτούς κατόρθωσε να απεγκλωβίσει το άτομο που είχε πιάσει ο Δημήτρης. Τότε ο ένας τράβηξε ένα μαύρο πιστόλι και πυροβόλησε πρώτα για εκφοβισμό. Υστερα πυροβόλησε προς εμένα. Αντέδρασα και έπεσα στα γόνατα. Εκείνος κινήθηκε προς τον χώρο της πιάτσας των ταξί. Τότε πυροβόλησε τον Δημήτρη…».
«Φύγε, θα σε σκοτώσω»
Ενας 25χρονος υπάλληλος γειτονικού υποκαταστήματος τράπεζας περιγράφει στην κατάθεσή του: «Αρχισαν να φωνάζουν ότι έγινε ληστεία στην Alpha Bank. Βγαίνω από το κατάστημα και βλέπω τρία άτομα να πηγαίνουν περπατώντας προς την πιάτσα των ταξί. Φορούσαν τζόκεϊ, γυαλιά ηλίου και φαρδιά πουκάμισα. Εκείνη την ώρα άκουσα «ληστεία, πιάστε τους». Ταυτόχρονα έπεσε ενας πυροβολισμός. Τότε μια γυναίκα φώναξε: «Μη φοβάστε, το όπλο είναι ψεύτικο». Ομως εκείνη ακριβώς την ώρα ενας από αυτούς γύρισε και πυροβόλησε τον οδηγό ταξί».
Ενας άλλος μάρτυρας καταθέτει ότι ο ένας από τους δράστες έστρεψε το όπλο εναντίον του και του φώναξε «φύγε από εδώ, θα σε σκοτώσω», για να του επαναλάβει αμέσως μετά: «Φύγε, ρε μ…, θα σε σκοτώσω».
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και σειρά άλλων μαρτυριών από κατοίκους που είδαν τους δράστες στην προσπάθεια διαφυγής τους. Ενας 50χρονος στην περιοχή της Μάρπησσας καταθέτει ότι είδε το ΙΧ των δραστών να περνάει μπροστά από τον συγκεκριμένο οικισμό με πέντε άτομα μέσα. Κάποιος που ήταν κοντά στο ΙΧ είπε ότι ο οδηγός ήταν 1,80 μ. ψηλός και με γένια. Αλλος μιλούσε για κάποιον που είχε χαρακτηριστικό το «κολλημένο με τον λαιμό πιγούνι του».
Οι κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Οπως προκύπτει από τον φάκελο της υπόθεσης, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. άρχισαν να αναζητούν –χωρίς τελικό αποτέλεσμα –το κατάλυμα των δραστών με άξονα τη φωτογραφία ενός από τους δράστες. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι αυτός που εικονίζεται με χαρακτηριστικό μικρό γραμμωτό γένι το οποίο ένωνε το πιγούνι με τα χείλη του και φορούσε καουμπόικο καπέλο είναι ο Τάσος Θεοφίλου. Με βάση αυτή την περιγραφή φαίνεται να υπήρξαν ενδείξεις ή μαρτυρίες ότι ίσως η ομάδα των ληστών αναζητούσε τόπο διαμονής στη Νάουσα (το όνομα του ξενοδοχείου μνημονεύεται στη δικογραφία).
Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Αντιτρομοκρατικής σημειώνεται ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν μια μοτοσικλέτα, η κλοπή της οποίας είχε δηλωθεί στις 17 Μαΐου 2012 στο Παγκράτι. Το δίκυκλο βρέθηκε στην περιοχή του Μώλου όπου μάλιστα έχει ληφθεί μια διευκρινιστική κατάθεση από κάτοικο της περιοχής. Οι αστυνομικοί στάθηκαν ακόμη στο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες. Είχε κλαπεί στις 10 Νοεμβρίου 2010 στο Ελληνικό από δύο Αλβανούς –ο ένας είχε συλληφθεί. Το ΙΧ έφερε πλαστές πινακίδες οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ανήκαν σε ΙΧ κατοίκου από τις Συκιές Θεσσαλονίκης ο οποίος όμως ανέφερε ότι δεν έχουν κλαπεί. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλαβαν κατάθεση μέσα στις φυλακές από τον αλβανό δράστη, χωρίς όμως να προκύψει πώς το όχημα βρέθηκε στα χέρια των ληστών.

Το ανώνυμο τηλεφώνημα
Ο νεαρός με τα γαλάζια μάτια και ο «Σάββας»

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η κατάθεση υψηλόβαθμου αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής που περιέχεται στον φάκελο της ληστείας στην Πάρο. Οπως σημείωσε, έφτασε στην εμπλοκή του 30χρονου αντιεξουσιαστή από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που του ανέφερε «για έναν νεαρό με γαλάζια μάτια που έχει σχέση με την επίθεση». Ο αξιωματικός αυτός φέρεται να είχε παρακολουθήσει τον Τάσο Θεοφίλου στο πλαίσιο έρευνας για την αποθήκευση και μεταφορά όπλων της «Συνωμοσίας» από Αγρίνιο και Πάτρα προς Αθήνα. Εκείνη την περίοδο –μετά την αποστολή των δεμάτων-βόμβα –είχαν βρεθεί οπλαποθήκες σε διαμερίσματα στην Καλλιθέα και στον Πειραιά και είχαν συλληφθεί τέσσερα μέλη της οργάνωσης.

Το στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής κατέθεσε στον φάκελο της Πάρου: «Αναγνωρίζω χωρίς καμιά αμφιβολία στο πρόσωπο του συγκεκριμένου ατόμου εκείνον που είχα δει στις 28.11.2010 ο οποίος συναντήθηκε στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Καλλιθέα με κατηγορούμενο για την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Εκεί συνομίλησαν για λίγο εντός του ψητοπωλείου με την επωνυμία «Σάββας». Αγόρασαν τρόφιμα και με το αυτοκίνητό του μετέβησαν στην οικία της Καλλιθέας. Στις 23.10 ώρα της ίδια μέρας ο ίδιος άνθρωπος που συνελήφθη για την υπόθεση της Πάρου εξήλθε και κατέληξε με ταξί στα Εξάρχεια στο καφέ (…) της οδού Κωλέττη όπου συναντήθηκε με άλλον ύποπτο». Ακολούθως μιλά για συμμετοχή του υπόπτου σε διαδικασία αντιπαρακολούθησης.
Οπως σημειώνουν οι δικηγόροι κ. Απόστολος Λύτρας και κυρία Σοφία Πολυζωγοπούλου που εκπροσωπούν νομικά την αδελφή του θύματος, «χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή και θα πρέπει να τιμωρηθούν οι ένοχοι αυτής της πράξης. Η πολιτική αγωγή σε αυτό το σημείο θα σταθεί και μόνο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.