Η ατζέντα της Επιστήμης

Οπως μπορείτε να διαβάσετε στον ιστότοπο skinakas.physics.uoc.gr/, σήμερα και μεταξύ των ωρών 17.00-23.00 μπορείτε να επισκεφθείτε το αστεροσκοπείο της Κρήτης.

16 Ιουνίου
Στον Σκίνακα, για φλογαστέρια
Οπως μπορείτε να διαβάσετε στον ιστότοπο skinakas.physics.uoc.gr/, σήμερα και μεταξύ των ωρών 17.00-23.00 μπορείτε να επισκεφθείτε το αστεροσκοπείο της Κρήτης. Το ίδιο μπορείτε να πράξετε τις επόμενες «ημέρες κοινού» αυτού του καλοκαιριού, που είναι οι 14 Ιουλίου και 11 Αυγούστου. Ωστόσο, από τώρα και για τα επόμενα τρία χρόνια στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα θα φωλιάζει και το Ρόμποπολ (Ρομποτικό Πολωσίμετρο), ένα όργανο που σκοπεύει να περιεργαστεί άνω των εκατό μπλέιζαρ (blazars). Τι είναι αυτά τα ελληνιστί «φλογαστέρια»; Είναι μια κατηγορία των κβάζαρ (πυρήνες γαλαξιών) που έχουν στο κέντρο τους μια μαύρη τρύπα διαμέτρου ως και δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας. Λόγω του ότι το αστεροσκοπείο του Σκίνακα κρίθηκε ιδανικό για την παρατήρησή τους, συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας διάσημα ιδρύματα –όπως το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (CALTECH), το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Ινδίας και το Πανεπιστήμιο Νικόλαος Κοπέρνικος της Πολωνίας –για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του Ρόμποπολ. Οπότε, αν βρεθείτε στον Σκίνακα αυτό το καλοκαίρι, μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για το πώς μετριέται μια μαύρη τρύπα.

20 Ιουνίου
Ψηφιακές πηγές και σχολική καινοτομία

«ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ», ΟΔΟΣ Δ. ΠΑΝΑΓΕΑ, ΠΑΛΛΗΝΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

www.opendiscoveryspace.eu) και από το Πρόγραμμα για τη Σχολική Καινοτομία. Στο έργο συμμετέχουν 50 φορείς από 25 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων το ΙΤΥΕ και το ΙΕΠ. Με στόχο να αναδειχθεί ο τρόπος που το ODS συνεργάζεται και στηρίζεται από τις εθνικές πολιτικές κάθε χώρας, επιλέχθηκε ως «βέλτιστη πρακτική» η Ελλάδα, με την υποδομή της «Φωτόδεντρο») και την ευρύτερη στρατηγική σχετικά με ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Στόχος της ημερίδας (9.45 – 17.00) είναι η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για μεθόδους και πρακτικές καινοτόμου αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών πηγών στη διδασκαλία. Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη, αλλά λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων δηλώστε συμμετοχή ως την Τρίτη, 18 Ιουνίου, στην ιστοσελίδα https://ea.gr/odsopeningday/.

21 Ιουνίου
Τα ρομπότ της αποκατάστασης

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ

Την Παρασκευή, μεταξύ των ωρών 14.00 – 17.00, θα λάβει χώρα μια ενδιαφέρουσα εσπερίδα εργασίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Huton Project» (https://huton.org). Πρόκειται για μια συνεργασία εννέα πανεπιστημίων των Βαλκανίων και της Ιταλίας με στόχο την ανάπτυξη ηλεκτρομηχανικών βοηθημάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα θέματα της εν λόγω εσπερίδας είναι η μηχανική των ανθρωποειδών ρομπότ, τα συστήματα μηχανοτρονικής στην αποκατάσταση των ασθενών και οι αντίστοιχες ρομποτικές διατάξεις για τα άνω και κάτω άκρα. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλ. 2610 997620.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.