Βιβλία

Αν σας έδιναν ένα ακόντιο με την παραγγελία να βρείτε τον τρόπο για το πώς θα πηγαίνει πιο κοντά (!) και θα καρφώνεται στο έδαφος πιο σίγουρα, πώς θα αντιδρούσατε; Ισως το πρώτο που θα κάνατε θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι ακούσατε καλά και ότι ο άλλος δεν σας κοροϊδεύει.

Β. ΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Φυσική και Σπορ

Εκδόσεις: Myediton.gr, 2013, σελ. 116, τιμή 17 ευρώ

Αν σας έδιναν ένα ακόντιο με την παραγγελία να βρείτε τον τρόπο για το πώς θα πηγαίνει πιο κοντά (!) και θα καρφώνεται στο έδαφος πιο σίγουρα, πώς θα αντιδρούσατε; Ισως το πρώτο που θα κάνατε θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι ακούσατε καλά και ότι ο άλλος δεν σας κοροϊδεύει. Αλλά αυτό έχει συμβεί. Οταν οι παγκόσμιες επιδόσεις στον ακοντισμό άρχισαν να ξεφεύγουν από τα λογικά πλαίσια και έφθασε ένας Ανατολικογερμανός το 1984 να ρίξει κοντά στα 105 μέτρα, αποφασίστηκε να μειωθεί το βεληνεκές των ακοντίων. Πώς έγινε αυτό στην πράξη; Με τη μετακίνηση προς τα πίσω του κέντρου πίεσης, αλλάζοντας κάποια από τα χαρακτηριστικά του όπως η κατανομή του βάρους και ο όγκος του και με μια νέα αεροδυναμική σχεδίαση. Ετσι η δύναμη στο κέντρο πίεσης του ανέμου, που έχει και μια συνιστώσα κατακόρυφα προς τα επάνω, δημιουργεί μια ροπή ως προς το κέντρο βάρους του ακοντίου προς τα κάτω. Το στρέφει με άλλα λόγια πιο πολύ προς τα κάτω. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνεται η απόσταση που θα συναντήσει τη γη σε σχέση με τον ακοντιστή και να είναι πιο σίγουρο ότι θα καρφωθεί στο έδαφος (και όχι σε κάποιον άλλον που τυχαίνει να περνάει από εκεί).

Ο συγγραφέας του βιβλίου Β. Σπαθόπουλος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο εσωτερικό του εξωφύλλου, απεφοίτησε ως αεροναυπηγός από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης το 1995 και πήρε διδακτορικό με θέμα τις πτητικές δοκιμές ενός γυροπλάνου. Σήμερα διδάσκει στα ΤΕΙ Χαλκίδας, στο Τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών. Με το ολιγοσέλιδο σε σχέση με το θέμα βιβλίο του ο συγγραφέας σε επτά κεφάλαια προλαβαίνει να ασχοληθεί με θέματα όπως τα χτυπήματα της μπάλας στο ποδόσφαιρο, τα φάλτσα και τον νόμο του Magnus, τις περιστροφικές κινήσεις και τη στροφορμή, στη γυμναστική και στον πάγο, τις βολές αντικειμένων και ανθρώπων, τον αλεξιπτωτισμό και την τερματική (ορική) ταχύτητα, την ποδηλασία, τα αθλήματα στίβου, την αεροδυναμική των σπορ. Ολα αυτά, δοσμένα με τον πιο απλό τρόπο, σε σημείο να εξηγείται ακόμη και το τι θα πει «υψώνω στο τετράγωνο». Από την ξενόγλωσση γενική βιβλιογραφία που παραθέτει στο τέλος ο συγγραφέας καταλαβαίνουμε ότι έχει αντλήσει υλικό από κλασικά και πολύ εκλαϊκευτικά συγγράμματα, ενώ δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να ανατρέξει και αλλού για περισσότερα με τη βιβλιογραφία που του παραθέτει και ανά κεφάλαιο. Δυστυχώς ο συγγραφέας δεν θεώρησε απαραίτητο να βάλει και ένα ευρετήριο όρων, κάτι που αυτόματα μειώνει κατά τι το πόνημά του.
Το βιβλίο διαβάζεται άνετα και μετά μπορεί κάποιος να εξηγήσει και σε παιδιά το γιατί θα πρέπει να κάνουν κάποια πράγματα ώστε να αυξήσουν τις επιδόσεις τους. Το βιβλίο δεν ξέρω πού αλλού μπορεί να το βρει κάποιος, εγώ πάντως το αγόρασα από το Βιβλιοπωλείο Κορφιάτη, που ειδικεύεται στα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, στην οδό Ιπποκράτους 6, ένα από τα τελευταία τέτοιου είδους βιβλιοπωλεία που μένουν ακόμη όρθια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.