Τσίπρας προς Παπούλια: Δεν είστε κλητήρας κύριε Πρόεδρε

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να μη συνδέσει το όνομά του με μια πράξη κατάφωρα αντιδημοκρατική, που δεν έχει και καμία πολιτική νομιμοποίηση από τη στιγμή που οι δύο από τις τρεις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) δηλώνουν ότι δεν τη στηρίζουν.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης για το θέμα της ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Δεν μπορώ να την αναπέμψω» απάντησε ο κ. Κάρολος Παπούλιας αλλά παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση και ότι η ενημέρωση δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τα ιδιωτικά κανάλια.

Υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα πως οι δικές τους δυνατότητες είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα.

Ο κ. Τσίπρας μπαίνοντας στο γραφείο του Προέδρου του είπε: «Δεν είμαστε και ευδιάθετοι μετά τα όσα συμβαίνουν» λέγοντας ότι «έχουμε και ένα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, στους θεσμούς και στο θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας».

Εξηγώντας το τελευταίο είπε ότι το να νομίζει κάποιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κλητήρας για να θυροκολεί απολύσεις εργαζομένων είναι μια υποτίμηση και μια υποβάθμιση του Θεσμού.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να πει ότι επισκέπτεται τον Πρόεδρο όχι με τη θεσμική ιδιότητά του αλλά επειδή είναι αγωνιστής με ευαισθησίες και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα από το Σύνταγμα έχουμε υποχρέωση να ανοίγουμε δρόμους.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή ενέργεια υποβάθμισης της δημοκρατίας, συρρίκνωσης της ελευθερίας της έκφρασης. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θεσμικό πραξικόπημα. Έχουμε όλοι χρέος απέναντι σ΄ αυτή την πράξη να αντισταθούμε» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προθέσεις μας. Του ζήτησα να παρέμβει αξιοποιώντας τον θεσμικό του ρόλο και στα όρια του Συντάγματος, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η πράξη που στρέφεται ευθέως κατά της δημοκρατίας, εναντίον του ελληνικού λαού στο σύνολό του.

Τον ενημέρωσα ότι καταθέσαμε πριν από λίγο Πρόταση Νόμου βάσει της οποίας ζητάμε την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορούν στη φίμωση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης καθώς και την άρση όλων των συνεπειών που προκύπτουν απ΄ αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες, επικοινωνώντας και με τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και με τον Πρωθυπουργό, ώστε αυτή η Πρόταση Νόμου να συζητηθεί κατά προτεραιότητα και εντός των επόμενων ωρών στη Βουλή, διότι βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα πραξικόπημα που βάλλει κατά της δημοκρατίας και των θεσμών. Έχουμε δηλαδή μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, μετά και τη δήλωση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στερείται πλειοψηφίας στη Βουλή.

Όμως του εξεδήλωσα ταυτόχρονα και την πεποίθησή μας πια ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου, στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης στις επιλογές της και ως εκ τούτου εμείς δεν στεκόμαστε στο τι θα πράξουν στη Βουλή οι δύο συνεταίροι του πρωθυπουργού και συμμέτοχοι μέχρι στιγμής στις αποφάσεις και σ΄ όλη αυτή τη συμπαιγνία κατά της δημοκρατίας, αλλά καλούμε τον ελληνικό λαό να αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπιση του Συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών.

Από δω και στο εξής και μέχρι αυτή η κυβέρνηση, που είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, να αποχωρήσει και να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατική διέξοδο, θα βρεθούμε στο πλάι των εργαζομένων σε όλη τη χώρα. Και καλούμε το λαό σε έναν ανένδοτο αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και της κοινωνικής συνοχής.

Καλούμε τον λαό να συμπαρασταθεί στους αγώνες των εργαζομένων, να βρεθεί σήμερα μαζικά στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή καθώς και σε κάθε άλλο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας σε όλη την Ελλάδα. Και με την παρουσία του, την ειρηνική και τη μαζική, να αναδείξει την αντίσταση και την αγανάκτησή του σ΄ αυτές τις επιλογές.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για τον τόπο και για τη δημοκρατία. Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, γιατί το τελευταίο που μας έχει μείνει είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατική λειτουργία.

Τέλος, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σπουδή του εισαγγελέα να ζητήσει την εκκένωση του κτιρίου της δημόσιας τηλεόρασης. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια πράξη παράνομη. Ο εισαγγελέας πρέπει να παρέμβει και να ερευνήσει με ποιον τρόπο και για ποιο λόγο χθες το βράδυ, εντελώς παράνομα, διεκόπη η εκπομπή του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης. Μια πράξη που προσβάλει τη χώρα διεθνώς, μια πράξη που θυμίζει εποχές δικτατορίας, μια πράξη για την οποία οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Ταυτόχρονα τις επόμενες ώρες αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα βρεθεί στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις αυτές και να του ζητήσει η Δικαιοσύνη και η Εισαγγελία να δράσει άμεσα, πρώτα και κύρια προσπαθώντας να διερευνήσει την παρανομία την οποία διέπραξαν χθες βράδυ, να δράσει προκειμένου να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Άρα λοιπόν, όχι να ζητά την εκκένωση του κτιρίου της ΕΡΤ, αλλά να ζητά την εφαρμογή της νομιμότητας».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλει πρόταση μομφής ο κ. Τσίπρας είπε πως «εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, αλλά αυτή την κυβέρνηση θα τη ρίξει ο λαός, όχι οι μαριονέτες του κ. Σαμαρά».

Την Τρίτη, λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Αγία Παρασκευή, στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

Πρόκειται για πραξικόπημα το οποίο στρέφεται ενάντια στον ελληνικό λαό, υπογράμμισε σε δηλώσεις του, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση φιμώνει την ΕΡΤ μετά από απαίτηση της τρόικας.

Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει στη συνέχεια την ΕΡΤ σε ΥΕΝΕΔ για να προπαγανδίζει υπέρ της κυβέρνησης.

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε παράνομη πράξη με το κλείσιμο του δημόσιου δικτύου και κάλεσε το λαό να στηρίξει τους εργαζόμενους. «Δεν έχουν το δικαίωμα να διακόψουν το σήμα που εκπέμπει η δημόσια συχνότητα», υπογράμμισε.

Κάλεσε ακόμη τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, να διαχωρίσουν τη θέση τους, διαφορετικά όπως είπε θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη, ενώ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό «που νομίζει ότι μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει», να ανακαλέσει την απόφασή του και να έρθει το θέμα στη Βουλή.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να διακόψει το σήμα της ΕΡΤ, χωρίς απόφαση της Βουλής, γιατί όπως είπε, αν το πράξουν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας ως παράνομη μια τέτοια κίνηση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.