Το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΠΑ στους Ρώσους μετέβαλε, όπως εκτιμάται στην αγορά, αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, ενώ εμποδίζει και τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου, που βρέθηκαν πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2010, πήραν και πάλι την ανιούσα. Χθες σημείωσαν άνοδο 63 μονάδων βάσης στο 10,22% (από 9% πριν από λίγες ημέρες), ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων επανήλθαν σε επίπεδα υψηλότερα των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη αποκλείσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Το Χρηματιστήριο πάλι υποχώρησε κατά 11% σε δύο μόλις συνεδριάσεις, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το ναυάγιο της ΔΕΠΑ δεν καθυστερεί μόνο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.
Χωρίς προοπτικές
Παράλληλα, όπως σημείωναν αναλυτές, η αποτυχία αυτή γεννά την εντύπωση ότι οι ελληνικές κρατικές εταιρείες είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνες και τοξικές για να εξαγορασθούν, παρά τις σχετικά φθηνές αποτιμήσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί το φάντασμα του «Grexit» (έξοδος από το ευρώ) να έχει απομακρυνθεί, οι προοπτικές όμως της «Grecovery» (ανάκαμψης) μετά και την αποτυχία της πώλησης της ΔΕΠΑ δεν είναι καλές, καθώς οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι απαραίτητες για να μπορέσει η χώρα να έχει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της. Μπορεί επίσης να καθυστερήσει την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΛΠΕ, τα οποία έχουν το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ. Αυτό θα ωθήσει τους στόχους των εσόδων ακόμη πιο μακριά.
Σύμφωνα με το Reuters η χώρα θα σημειώσει υστέρηση 1 δισ. ευρώ στα εφετινά έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και γι’ αυτό θα ζητήσει από τους διεθνείς δανειστές της να μειωθεί ο εφετινός στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Εξάλλου, ακόμη και αν γίνει δεύτερος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2013, χρονιά κατά την οποία ίσως επισπευσθεί η πώληση των ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ο ενδεικτικός στόχος είναι για τουλάχιστον 2,5 δισ. ως τα τέλη του έτους. Οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις είναι μεν δεσμευτικοί, αλλά η χώρα θα μπορούσε να τους επαναδιαπραγματευθεί, αν πετύχει τον εφετινό δημοσιονομικό στόχο, κάτι που είναι πολύ πιθανόν, λένε στην αγορά. Ωστόσο η επιτυχία αυτή γίνεται εν μέρει σε βάρος της ανάπτυξης. Τα δύο τρίτα του δημοσιονομικού αποτελέσματος προέρχονται από τον περιορισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και των επιστροφών φόρων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Tα ακαθάριστα έσοδα από φόρους, αντιθέτως, βρίσκονται 562 εκατ. ευρώ χαμηλότερα του στόχου, αντανακλώντας το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και της αποτυχίας στην πάταξη της φοροδιαφυγής –βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας.
Επαναπροκήρυξη θέλει η ΕΕ
Βάσει της συμφωνίας πάντως κυβέρνησης και τρόικας τον περασμένο Δεκέμβριο, αν η χώρα βρεθεί εκτός στόχων στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων για δύο συνεχή τρίμηνα θα πρέπει να λάβει και τα ανάλογα μέτρα. Το σημαντικότερο, ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα θα αυξηθεί αυτομάτως, καθώς η όποια αστοχία στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων αυξάνει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξανόταν άμεσα κατά το ήμισυ της υστέρησης και θα έπρεπε να επιτευχθεί μέσω περικοπής των δαπανών γενικής κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας ως αντιστάθμισμα για τα έσοδα που δεν θα εισπραχθούν εφέτος μετά την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ, ενώ υπέρ της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ το συντομότερο δυνατόν τάχθηκε χθες η Κομισιόν.
HeliosPlus