Κύμα αμφισβήτησης της ακολουθούμενης οκονομικής πολιτικής δημιουργεί η ομολογία αποτυχίας του ΔΝΤ για το μνημόνιο στην Ελλάδα.
Η έκθεση της Ουάσιγκτον, παρ’ ότι αναφερόταν στο πρώτο μνημόνιο της περιόδου 2010 – 2012, δυσχεραίνει την κυβέρνηση στην προσπάθεια υλοποίησης του τρέχοντος δεύτερου μνημονίου, καθώς ενδυναμώνει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυσκολεύει επίσης και τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δείχνει προβληματισμένος από τις εξελίξεις και τις πολιτικές επιπτώσεις.
Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο «Βήμα» παίρνει αποστάσεις από την έκθεση και τονίζει ότι από τη θέση του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ είχε διατυπώσει από το 2010 τις ενστάσεις του στο πρώτο μνημόνιο, προβάλλοντας τα εξής επιχειρήματα:
– Δεν προέβλεπε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως αναδιοργάνωση του Δημοσίου και αποκρατικοποιήσεις που θα οδηγούσαν σε λιγότερο κράτος.
– Δεν προέβλεπε μεταρρυθμίσεις που θα προσείλκυαν επενδύσεις.
Αντίθετα, στηριζόταν μόνο στην αύξηση της φορολογίας που αναπόφευκτα πυροδοτούσε την ύφεση.
«Τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς ούτε αυτοί (σ.σ.: η τρόικα)» σημειώνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε. «Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται με έξοδο από το ευρώ, ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, σήμερα θα ήμασταν… Συρία».
Επαναδιαπραγμάτευση
Ο ίδιος σημειώνει ωστόσο ότι η ομολογία αποτυχίας του ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Ο υπουργός δεν αρνείται ότι «η έκθεση Τόμσεν δίνει τη χαριστική βολή στο ΠαΣοΚ», αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν αυτή που πήρε την απόφαση προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ και διαπραγματεύθηκε το πρώτο μνημόνιο.
Αλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε παρουσιάσει δημόσια κατ’ επανάληψη και ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τα άλλα δύο μέλη της τρόικας προκειμένου να διαφυλάξουμε την Ελλάδα από τη σωρευτική ύφεση και ανεργία που προήλθε από την εφαρμογή ενός ατελούς στη σύλληψή του πρώτου προγράμματος.
Οι διαφορές άλλωστε ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο πρόγραμμα δείχνουν την κατεύθυνση που έπρεπε να είχε επιλεγεί εξαρχής».
Ευρω-ανησυχίες
Το κύμα αμφισβήτησης μετά την ομολογία αποτυχίας του μνημονίου στην Ελλάδα από το ΔΝΤ έχει θορυβήσει τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων –τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο –όπου στις 20 του μηνός θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Χθες και προχθές έλαβαν χώρα ειδικές συναντήσεις όπου εκφράστηκε η απορία «πώς θα έρθει ο Τόμσεν στην Ελλάδα για έλεγχο;» (αναμένεται στην Αθήνα τη Δευτέρα). Αυτό που επικρατούσε ήταν η ανησυχία για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν.
Οι εξελίξεις, θεωρούν οι ίδιες πηγές, αναμφίβολα ενισχύουν τις θέσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά καλείται να ολοκληρώσει την εφαρμογή του προγράμματος.
Επίσης φοβούνται ότι θα δημιουργηθεί ντόμινο αμφισβήτησης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Πορτογαλία, και θα ισχυροποιηθεί το «μέτωπο» του Νότου κατά της λιτότητας.
Μέσα σε όλα αυτά και δύο ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ ο μόνιμος εκπρόσωπός του στην Αθήνα, ο «μικρός ολλανδός ανθύπατος» Μπομπ Τράα, αποχαιρέτησε τους συνεργάτες του στο γραφείο και έφυγε από την Ελλάδα.
Σχέδιο εξόδου
Κατόπιν τούτων Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Λουξεμβούργο (όπου η έδρα του ESM) επεξεργάζονται σχέδια σταδιακής απαγκίστρωσης των χωρών της ευρωζώνης από το μνημόνιο –πρώτα η Πορτογαλία και εν συνεχεία η Ελλάδα –και εισηγούνται στα βήματα αυτά να τεθούν οι χώρες σε ειδικό καθεστώς προληπτικής επιτήρησης (precautionary status).
Μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχει ακόμη για το μέλλον και την τύχη της Κύπρου, καθώς παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων δεν έχει αποτραπεί ακόμη το «bank run».
Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς στη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Ιουνίου.
Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του κ. Γ. Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση
«Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι οι αποδιδόμενες στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα δηλώσεις που δημοσιεύονται σε κυριακάτικη εφημερίδα, περί «χαριστικής βολής στο ΠΑΣΟΚ από την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ», ουδόλως απηχούν την πραγματικότητα.
Τουναντίον, ο υπουργός Οικονομικών -όπως έχει τονίσει επανειλημμένως- αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ, και τις παλαιότερες και τις τωρινές, για την έξοδο της χώρας από την κρίση».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ