Ενώ το χρηµατιστήριο της Αθήνας κινείται στον αστερισµό των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών, κάτι που περιορίζει τη ρευστότητα, η πιθανότητα η ελληνική οικονοµία να αποτελέσει ένα «turn around story», να «γυρίσει» δηλαδή από τη βαθιά ύφεση (5,6% το πρώτο τρίµηνο) στην ανάπτυξη, αποτελεί το µεγάλο στοίχηµα για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που συµµετείχαν σε επενδυτικό συνέδριο του χρηµατιστηρίου της Αθήνας στη Νέα Υόρκη. Ενώ το country risk (ασφάλιστρο κινδύνου χώρας) έχει µειωθεί, στο χρηµατιστήριο κινούν σήµερα τα νήµατα hedge funds που επενδύουν στις αναδυόµενες αγορές, αν και στη Νέα Υόρκη παρατηρήθηκε και η διερευνητική παρουσία ορισµένων µακροπρόθεσµων επενδυτών που συµµετείχαν στις συζητήσεις µε τις 24 από τις µεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις. Αν και το ελληνικό χρηµατιστήριο προσελκύει σήµερα κεφάλαια αναδυοµένων αγορών, όντας η χώρα µέλος της ευρωζώνης, αν η MSCI υποβαθµίσει στις αρχές Ιουνίου το ΧΑ ο αντίκτυπος δεν θα είναι σηµαντικός και το τελικό ισοζύγιο θα µπορούσε να είναι ακόµη και θετικό.
Ξένα επενδυτικά κεφάλαια έχουν βάλει πάντως στο στόχαστρο την Ελλάδα διαβλέποντας ευκαιρίες ειδικά αν η ελληνική οικονοµία καταφέρει τελικά να ξεπεράσει την κρίση. Η Global Family Partners δηµιουργεί π.χ. το GFP Hellenic Investment Fund, το οποίο θα εισαχθεί στο ΧΑ τους επόµενους µήνες. Τα εβραϊκών συµφερόντων κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ του Fund θα τοποθετηθούν αποκλειστικά στην Ελλάδα, κυρίως στους τοµείς των τυχερών παιχνιδιών, στις τράπεζες και στον τοµέα της διαχείρισης των αποβλήτων, ενώ ο επενδυτικός του ορίζοντας κυµαίνεται µεταξύ 10 και 15 χρόνων.
Την ίδια ώρα εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο η αµερικανική τράπεζα Morgan Stanley επεξεργάζεται αντίστοιχο fund για την Ελλάδα, ενώ η Third Point, το αµερικανικό fund, το οποίο κέρδισε 500 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά οµόλογα-«σκουπίδια», ίδρυσε το Third Point Hellenic Recovery Fund, το οποίο επενδύει αποκλειστικά στη χώρα µας.
Σηµειώνεται τέλος ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται για το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων που όπως ειπώθηκε στη Νέα Υόρκη στοχεύει σε έσοδα 2,55 δισ. ευρώ το 2013 και 2,34 δισ. ευρώ το 2014.
Διαχειριστές κεφαλαίων ανέφεραν πως οι τοµείς που αναζητούνται σήµερα για επενδύσεις στην Ελλάδα, πέραν των χρηµατοοικονοµικών, είναι η ανάπτυξη εµπορικών δραστηριοτήτων, real estate, υποδοµές (λιµάνια, αεροδρόµια, δίκτυα παροχής νερού κτλ.), εταιρείες µε εξαγωγικό προσανατολισµό, κυρίως στα τρόφιµα και ποτά, εταιρείες που ασχολούνται µε την ανάπτυξη καινοτοµιών και νέων τεχνολογιών στον κλάδο της ενέργειας ή της διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς και στον τουρισµό.
Με τον «Mr. PSI» η Japonica
Ο «Mr. PSI», ο Αµερικανός Robert Apfel, πρόεδρος της Bondholder Communications Group, που βρισκόταν πίσω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ανέλαβε το βιβλίο προσφορών για τη δηµόσια πρόταση της Japonica για την αγορά ελληνικών οµολόγων αξίας ως 2,9 δισ. ευρώ. Στην αγορά δίδεται πάντως µικρή πιθανότητα επιτυχίας στο εγχείρηµα.