Μετρίως δυσμενείς θα είναι οι συνέπειες της κυπριακής κρίσης για την Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ο κλάδος του εμπορίου, ο οποίος δέχεται τις περισσότερες αρνητικές επιδράσεις, υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει εξαιτίας των εξελίξεων στην Κύπρο συρρίκνωση του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,25% το 2013.
Η κυπριακή κρίση προκάλεσε επίσης νέα εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο αντιστρέφοντας μια τάση εισροών που επικρατούσε από τα μέσα του 2012. Ωστόσο, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κοντεύει να ολοκληρωθεί, η αρνητική επίδραση της κυπριακής κρίσης στην εμπιστοσύνη και στη ροή των καταθέσεων αναμένεται να τερματιστεί. Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, οι άμεσες επιπτώσεις από το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο αναμένεται να είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι οι αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι σχετικά μικρές (3,2 δισ. δολάρια). Και το ποσοστό αυτών που υπόκεινται σε «κούρεμα» (καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) είναι πολύ χαμηλό.
Το Ταμείο εκτιμά επιπλέον ότι η έκθεση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο είναι περιορισμένη. Το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στις κυπριακές θυγατρικές τους αντιστοιχεί στο 4% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Επίσης οι εισηγμένες ελληνικές εταιρείες με έκθεση στην Κύπρο δεν προβλέπουν καμία μεγάλη συνέπεια στη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα λόγω της κυπριακής κρίσης.
Επίσης οι συνέπειες στη λειτουργία υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα έχουν περισταλεί μετά την απορρόφηση των υποκαταστημάτων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Τον περασμένο Μάρτιο η συμφωνία μεταξύ των ελληνικών και των κυπριακών αρχών για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς παρέσχε στους καταθέτες των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα την ασφάλεια ότι δεν απειλούνται με «κούρεμα» οι καταθέσεις τους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την κυπριακή κρίση προκύπτει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από τις έμμεσες συνέπειες και ιδιαίτερα από την εκροή καταθέσεων, αν επικρατήσει η άποψη ότι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα ό,τι και στην Κύπρο. Να «κουρευτούν», δηλαδή, οι ανασφάλιστες καταθέσεις στις μη διαθέτουσες επαρκή κεφάλαια ελληνικές τράπεζες.
Η κυπριακή κρίση συνετέλεσε στην ανατροπή του ρυθμού της ανάκτησης καταθέσεων από την Ελλάδα, η οποία ανάκτηση βρισκόταν σε εξέλιξη από τα μέσα του 2012. Ωστόσο, με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, οι έμμεσες συνέπειες εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα αποκατασταθεί η τραπεζική εμπιστοσύνη και η ροή καταθέσεων στην Ελλάδα. Τέλος, στην έκθεσή του το Ταμείο αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες από την κρίση της Κύπρου συσσωρεύονταν επί αρκετό χρονικό διάστημα. Ωστόσο σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός πως οι κίνδυνοι αυτοί έχουν αυξηθεί μετά την ανακοίνωση του κυπριακού προγράμματος διάσωσης, είναι μικρότεροι συγκριτικά με εκείνους που απειλούσαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα μέσα της περυσινής χρονιάς, δηλαδή κατά την περίοδο των εκλογικών αναμετρήσεων.
HeliosPlus