Λόγω των αντιδράσεων για την σχεδιαζόμενη «ανάπλαση» δια της υλοτόμησης στο αστικό πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, η τουρκική Βουλή «πάγωσε» την συζήτηση και ψηφοφορία επί ενός άκρως αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου το οποίο θα επιτρέπει την δόμηση μέσα σε Εθνικά Πάρκα της Τουρκίας καθώς και σε προστατευόμενες παραθαλλάσιες περιοχές.
Το σχετικό σχέδιο της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι καινούργιο. Αυτό το νομοσχέδιο εισήλθε στην Βουλή για πρώτη φορά το 2010 και εγκρίθηκε καταρχάς από κοινοβουλευτική επιτροπή το 2012. Πιθανή έγκριση του θα βάλει σε κίνδυνο πληθώρα εθνικών πάρκων και δρυμών όπως το «Δάσος του Βελιγραδίου» κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Την αντίδρασή τους στο δασοκτόνο, όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο, έχουν εκφράσει 113 κοινωνικές, επιστημονικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κρούσει επισήμως τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε ένα τέτοιο νομοθέτημα το οποίο πάντως προβάλλεται από τους κυβερνητικούς ως «εργαλείο ανάπτυξης».
Το νομοσχέδιο αναγορεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος ως μοναδικό υπεύθυνο για την προστασία όλων των δασών της χώρας. Ετσι απλοποιείται, διευκολύνεται και γίνεται πιο σύντομη η διαδικασία αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων και η ανέγερση κτισμάτων, είτε μικρών ( περίπτερα αναψυχής κλπ ) είτε μεγάλων ( ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, εργοστάσια, ακόμη και ιδιωτικές κατοικίες και πολυκατοικίες ), ιδίως σε ορεινές, δασικές και παραθαλλάσιες περιοχές.
Ειρωνικά, ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι «Νόμος για την Φύση και την Προστασία της Βιοποικιλότητας».
«Σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση αναβάλαμε την συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο» δήλωσε ο ο αντιπρόεδρος του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αϊζενούρ Μπαχτζεκαπιλί.
Περιβαλλοντικές ομάδες μάζεψαν πάνω από 40.000 υπογραφές κατά του νομοσχεδίου και η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να παγώσει τις συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή του φοβούμενη διαμαρτυρίες ανάλογες με αυτές που σημειώνονται την τελευταία βδομάδα στην Τουρκία .
Εκπρόσωπος του ΑΚΡ ωστόσο δήλωσε πως θα επανεξεταστούν τα άρθρα που προκάλεσαν κριτική για την δόμηση εντός των εθνικών δρυμών, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς σχολιαστές ως «κερδοσκοπική».
«Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει μόνο ύστερα από συζήτηση με περιβαλλοντικές οργανώσεις και Μ.Κ.Ο. και σε περίπτωση που αυτές οι διαβουλεύσεις δεν καταλήξουν σε κοινή απόφαση, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά από όποιες αλλαγές αποφασιστούν, μόνο ύστερα από τις προεδρικές εκλογές του 2014» τόνισε ο εκπρόσωπος.
Ως γνωστόν, στις εκλογές αυτές ο νυν πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα της χώρας.