Το ηλεκτρισμένο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες είναι αναπόφευκτο να έχει επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας, ενώ τα πρώτα σημάδια κλονισμού της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών είναι ήδη ορατά στην αγορά.
Μετοχές και ομόλογα βρέθηκαν σε κλοιό ρευστοποιήσεων αυτή την εβδομάδα, καθώς οι κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν έχουν επεκταθεί σε παντουρκική κλίμακα.
Ενδεικτικές της ανησυχίας που υπάρχει στη χώρα είναι και οι έντονες -αλλά ανεπιβεβαίωτες- φήμες για μαζικές αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες και τα προβλήματα ρευστότητας που δείχνει να αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Αυτή την εβδομάδα το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχασε το 12% της αξίας του, σημειώνοντας τις υψηλότερες απώλειες από το 2008, ενώ ο βασικός δείκτης, Borsa Istanbul National 100, κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο των έξι τελευταίων μηνών.
Σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 0,74% σε 6,81%, αν και σήμερα παρουσιάζει ελαφρά πτωτικές τάσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, την περασμένη Παρασκευή υπήρχαν εκροές κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ από την τουρκική αγορά, με το λογαριασμό για το σύνολο της εβδομάδας να ανεβαίνει στο 1 δισ. ευρώ.
Το κακό είναι αυτή την περίοδο εκδηλώνονται ρευστοποιήσεις στις -περισσότερες- αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, με αποτέλεσμα οι πιέσεις στην Τουρκία να γίνονται ασφυκτικές.
Η τουρκική οικονομία είναι σε μία πολύ εύθραυστη τροχιά ανάκαμψης και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια ζήτηση και συνεπώς στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Η Τουρκία κερδίζει πάνω από τα 2/3 των συνολικών ετήσιων τουριστικών εσόδων την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.
Σε περίπτωση που το κλίμα πολιτικής έντασης συνεχισθεί τις επόμενες εβδομάδας, είναι προφανές ότι θα επηρεασθεί αρνητικά και η τουριστική κίνηση στη χώρα.