Πρωτοποριακή θεραπεία κατά της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας

Περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη για τη ζωή εξαιτίας της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας - μιας από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου του αίματος.

Περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη για τη ζωή εξαιτίας της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας –μιας από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου του αίματος.
Ελπίδες δίνουν τα αποτελέσματα τελευταίων μελετών για μια νέα θεραπεία η οποία βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο. Πρόκειται για το μονοκλωνικό αντίσωμα obinutuzumab, το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης φάσης ΙΙΙ CLL11 μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου σε άτομα που πάσχουν από χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, ο συνδυασμός obinutuzumab με χλωραμβουκίλη μείωσε κατά 86% τον κίνδυνο εξέλιξης και υποτροπής της νόσου. Η υπό διερεύνηση αγωγή διπλασίασε τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών –χωρίς να εξελίσσεται παράλληλα η νόσος. Αύξησε δηλαδή το χρονικό διάστημα σε 23 μήνες έναντι 10,9 μηνών που ήταν με τη μονοθεραπεία χλωραμβουκίλης.
Προσφάτως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χαρακτήρισε το μονοκλωνικό αντίσωμα obinutuzumab «πρωτοποριακή θεραπεία». Η κατάταξη αυτή έχει σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης και έγκρισης των φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτά, μέσω έγκρισης από τον FDA, το συντομότερο δυνατόν.
Στη μελέτη συμμετείχαν 781 ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και συννοσηρότητες, οι οποίοι δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούσαν να ανεχθούν τις ως τώρα διαθέσιμες επιθετικές θεραπευτικές επιλογές.
Στόχος των επιστημόνων ήταν να σχεδιάσουν ένα μοναδικό αντίσωμα, το οποίο θα βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα που φέρουν τον συγκεκριμένο δείκτη στην επιφάνειά τους και να τα «σκοτώνει» απευθείας. Ελπίζουν σύντομα η νέα θεραπεία να δώσει τη δυνατότητα στην Ιατρική να διευρύνει τις θεραπευτικές επιλογές για τα άτομα με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία.
Με βάση τα δεδομένα της μελέτης CLL11, υποβλήθηκαν στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές αιτήσεις για την έγκριση κυκλοφορίας του φαρμάκου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τα πλήρη δεδομένα της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρισης του συνδυασμού ριτουξιμάμπη / χλωραμβουκίλη έναντι μόνο της χλωραμβουκίλης, παρουσιάστηκαν στο 49ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στις αρχές του μήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.