Την Κυριακή 09/06/2013 ο Χρήστος Νικολόπουλος καλεσμένος του Νίκου Θρασυβούλου. Συντονιστείτε (12:00 – 13:00) στον Βήμα 99.5 και κερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Το φιλί του Ιούδα» στο θέατρο Αγγέλων Βήμα

Ο Χρήστος Νικολόπουλος γεννήθηκε το 1947 στο Καψοχώρι της Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας. Από την παιδική του ηλικία αισθάνθηκε το κάλεσμα της πρώτης και μεγαλύτερης αγάπης του. Η μουσική τον είχε κερδίσει, όπου κι αν άκουγε οργανοπαίχτες σαν να τον τράβαγε μαγνήτης βρισκόταν δίπλα τους. Τα πρώτα του ακούσματα είχαν σαφέστατα ρίζες της Ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Με το πρώτο του μπουζούκι στα χέρια σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών βρέθηκε για πέντε μήνες κοντά σε ένα δάσκαλο. Αν και αρίστευσε στο διάβασμα του πενταγράμμου αισθάνθηκε πως τα μυστικά του οργάνου που διάλεξε θα τα μάθαινε μόνο αυτοδίδακτα. Αρχισε να μελετάει ατελείωτες ώρες με το μπουζούκι του και παράλληλα να παίζει με κάποια μικρά συγκροτήματα της περιοχής είτε λαϊκά είτε παραδοσιακά τοπικά.

Πολύ γρήγορα ο Χρήστος Νικολόπουλος άρχισε να γίνεται ένας δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Για λόγους βιοποριστικούς με σκοπό να βοηθήσει την φτωχή οικογένειά του ασχολήθηκε επαγγελματικά παίζοντας σε όλη την περιφέρεια της πατρίδας του, σε κέντρα, γιορτές, γάμους, πανηγύρια κλπ.

Το 1963, σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών, με την ευχή του πατέρα του ως μόνο εφόδιο, έφτασε στην Αθήνα. Στην οδό Σατωβριάδου στην Ομόνοια υπήρχε το καφενείο των μουσικών εκεί γνώρισε καλούς μουσικούς και άρχισε να παίζει σε δίσκους μικρών εταιρειών. Ο Στέλιος Ζαφειρίου, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού τον άκουσε και του πρότεινε να παίζουν μαζί στις ηχογραφήσεις μεγαλύτερων εταιρειών.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος πια άρχισε να γίνεται γνωστός στην πιάτσα της Αθήνας, όλοι μιλούσαν για το μεγάλο του ταλέντο και την σεμνότητα του. Το 1964 δούλεψε για μία σεζόν με τον Μ. Αγγελόπουλο πολύ μεγάλο τραγουδιστή της περιόδου εκείνης. Το 1965 ο μουσικός Π. Ιατρού τον σύστησε στον Στέλιο Καζαντζίδη όπου και δούλεψε μαζί του τα τελευταία χρόνια των εμφανίσεών του. Πήγαν σε περιοδείες στην Αμερική, Γερμανία αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης την άνοιξη του 1966 αποχώρισε από τα κέντρα και από τότε δεν ξαναεμφανίστηκε.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος συνέχισε την πορεία του, είχε την τύχη να γνωρίσει και να δουλέψει σχεδόν με όλους τους ρεμπέτες της εποχής (Β. Τσιτσάνη, Γ. Παπαϊωάννου, Γ. Κυριαζή, Μ. Βαμβακάρη, Σ. Κουγιουμτζή).

Την σεζόν 1969-70 συνεργάστηκε με το Μανώλη Χιώτη και όπως λεει ο Χρήστος Νικολόπουλος ήταν σαν να απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα μαζί του, είναι ευρέως γνωστό ότι, τουλάχιστον οι παλαιότεροι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού είχαν σαν ίνδαλμα τον Μ. Χιώτη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μ. Χιώτης εκφραζόταν με τα καλύτερα λόγια για το Χρήστο. Ο Χ. Νικολόπουλος υπήρξε αχώριστος συνεργάτης στο στούντιο με τον Γ. Ζαμπέτα και μάλιστα σε μία αφιέρωση του ο Γ. Ζαμπέτας αποκαλεί το Χρήστο γιο του.

Ο Χρήστος από τα πρώτα χρόνια άρχιζε να χτίζει το δικό του μέλλον. Συνόδεψε όλους τους έλληνες τραγουδιστές Π. Πάνου, Κ. Γκρεϋ, Γ. Λυδία, Γ. Μπιθηκότση, Τ. Βοσκόπουλο, Μαρινέλλα, Γ. Πουλόπουλο, Σ. Διονυσίου, Γ. Νταλάρα Χ. Αλεξίου και με πολλούς άλλους. Στο στούντιο, στις ηχογραφήσεις, ήταν σχεδόν μόνιμος.

Έπαιζε σχεδόν όλα τα τραγούδια όλων των μεγάλων δημιουργών (Δ. Καλδάρα, Γ. Μητσάκη, Θ. Δερβενιώτη, Μ. Μπακάλη, Γ. Ζαμπέτα, Μ. Θεοδωράκη, Δ. Πάνου, Γ. Σπανού, Β. Τσιτσάνη, Μ. Λοϊζου (σχεδόν όλα του) Μ. Πλέσσα, Δ. Μούτση κ.α.

Ο Χρήστος αφιέρωσε πολλά χρόνια απ’ τη ζωή του στηρίζοντας το λαϊκό τραγούδι. Έπαιξε τουλάχιστον για 20 χρόνια στο 80% της ελληνικής δισκογραφίας, δουλειά πολύ σκληρή για ένα νέο που θα ήθελε να ζήσει στη ζωή του και άλλα πράγματα.

Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Χρήστος Νικολόπουλος κυκλοφορεί το ομότιτλο soundtrack της γνωστής τηλεοπτικής σειράς ‘Η Λίμνη Των Στεναγμών’. Το album περιλαμβάνει 18 τραγούδια, ερικά από τα οποία είναι ορχηστρικά, με τη μουσική υπογραφή του Χρήστου Νικολόπουλου, αλλά και του γιου του Βασίλη, σε δύο από αυτά (‘Στην Απέναντι Οχθη’, ‘Πρωινή Βόλτα’), ενώ τους στίχους επιμελείται ο Φίλιππος Γράψας. Τα τραγούδια ερμηνεύει η Μαρία Σπυροπούλου.

Λίγα λόγια για την παράστση

ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ (THE JUDAS KISS) του DAVID HARE
– AYTH EINAI H 5η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2012-13

«Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ»
ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ (THE JUDAS KISS) είναι ένα έργο για την
Εξουσία του Πάθους αντίκρυ στην Εξουσία του Περίγυρου

ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ (ΤΗΕ JUDAS KISS) του DAVID HARE παρουσιάζεται στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με την εξαιρετικά επιτυχημένη και πολυσυζητημένη παρουσίασή του στο θέατρο Duke of York, στο West End του Λονδίνου με τους Rupert Everett και Freddie Fox στους ρόλους του Όσκαρ Ουάιλντ και του Λόρδου Άλφρεντ Ντάγκλας.

Ο DAVID HARE επικεντρώνει το έργο του ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ (THE JUDAS KISS) σε δύο μέρες-ορόσημα στην ζωή του ιδιοφυούς Ιρλανδού ποιητή και δραματουργού Όσκαρ Ουάιλντ στην πορεία του προς την αυτοκαταστροφή:
– την ημέρα που ο Ουάιλντ αποφασίζει να μείνει στην Αγγλία και να πάει στη φυλακή με καταναγκαστικά έργα για δύο χρόνια λόγω της σχέσης του με τον νεαρό Μπόουζι (Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας) και
– τη νύχτα, μετά την αποφυλάκισή του, δύο χρόνια αργότερα, όταν ο εραστής, για τον οποίο ο Ουάιλντ ρισκάρισε τα πάντα, τού δίνει ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ.

ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ (THE JUDAS KISS) είναι ένα έργο που ξεπερνά τα όρια μιας πραγματικής προσωπικής ιστορίας μια και μιλάει με πάθος, τόλμη και αλήθεια για το κόστος της ηθικά ανένδοτης στάσης σε έναν κόσμο όπου κυβερνά ο φόβος, η σκοπιμότητα και ο συμβιβασμός . Εκεί που ο ιδιωτικός χώρος και η όποια διαφορετικότητα απειλούνται συνεχώς από την εισβολή των έξωθεν συμβάσεων και καταναγκασμών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνικά-Κοστούμια: Τόλης Τατόλας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
ΠΑΙΖΟΥΝ
(με την σειρά που εμφανίζονται:
Τίτος Λίτινας: Άρθουρ και Γκαλιλέο (Ο Περίγυρος)
Βασίλης Μαργέτης: Ρόμπι Ρος
Αλέξανδρος Αμερικάνος: Μπόουζι, Λόρδος Άλφρεντ Ντάγκλας
Μάνος Καρατζογιάννης: Όσκαρ Ουάιλντ