Νέα όπλα κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η πολλαπλή σκλήρυνση, γεγονός το οποίο οι ειδικοί αποδίδουν στο έντονο στρες και στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η πολλαπλή σκλήρυνση, γεγονός το οποίο οι ειδικοί αποδίδουν στο έντονο στρες και στη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η πολλαπλή σκλήρυνση είναι η πιο συχνή πρωτοπαθής νευρολογική διαταραχή των νεαρών ενηλίκων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Η νόσος μπορεί να προσβάλει διάφορα τμήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως ο νωτιαίος μυελός, το εγκεφαλικό στέλεχος, η παρεγκεφαλίδα, τα εγκεφαλικά ημισφαίρια και τα οπτικά νεύρα.
Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αιφνιδίως και κατόπιν υποχωρούν ύστερα από μερικές ημέρες ή εβδομάδες.
Ποικιλομορφία χαρακτηρίζει όχι μόνο τα συμπτώματα αλλά και την πορεία της νόσου. Στην πλειονότητα των ασθενών τα συμπτώματα εγκαθίστανται και αποδράμουν απρόβλεπτα κατά τα αρχικά στάδια δημιουργώντας τη μορφή της νόσου με εξάρσεις και υφέσεις (υποτροπιάζουσα). Με την πάροδο του χρόνου όμως τα συμπτώματα μπορεί να γίνονται πιο σοβαρά με λιγότερο συχνή την πλήρη λειτουργική αποκατάσταση ύστερα από κάθε υποτροπή. Οι ασθενείς τότε εισέρχονται σε μια χρόνια προϊούσα φάση που χαρακτηρίζεται από μια πορεία συνεχούς έκπτωσης με διακριτά στάδια επιδείνωσης (δευτεροπαθώς προϊούσα επιδεινούμενη μορφή).
Η θεραπευτική προσέγγιση στη σκλήρυνση κατά πλάκας, πέρα από την αντιμετώπιση της οξείας φάσης και των συμπτωμάτων της νόσου, εστιάζει κυρίως στην πρόληψη των υποτροπών και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της αναπηρίας.
Η έρευνα στη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι συνεχής και τα τελευταία χρόνια προστίθενται καινούργια όπλα στη θεραπευτική φαρέτρα των επιστημόνων.
Σημαντική εξέλιξη στη θεραπευτική της σκλήρυνσης κατά πλάκας απετέλεσε η κυκλοφορία του πρώτου φαρμάκου σε μορφή κάψουλας με το όνομα φινγκολιμόδη. Η φινγκολιμόδη δρα με έναν τελείως ξεχωριστό τρόπο στοχεύοντας τους υποδοχείς της 1-φωσφορικής σφιγγοσίνης (S1P), με αποτέλεσμα να παγιδεύει τα ενεργοποιημένα λεμφοκύτταρα στους λεμφαδένες και να τα κρατάει μακριά από την κυκλοφορία και επομένως από το νευρικό σύστημα.
Σήμερα περισσότεροι από 63.000 ασθενείς παγκοσμίως βρίσκονται ήδη σε θεραπεία με φινγκολιμόδη, ενώ υπάρχουν κλινικά δεδομένα για περισσότερα από επτά χρόνια θεραπείας στο πιο εκτεταμένο κλινικό πρόγραμμα σκευάσματος στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Από τους πάσχοντες που βρίσκονται ήδη σε θεραπεία με φινγκολιμόδη, σχεδόν οι μισοί δεν έχουν σύμπτωμα ή υποτροπή της νόσου. Επίσης, παρατηρείται σημαντική μείωση του ρυθμού εξέλιξης της εγκεφαλικής ατροφίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.