Ο βασιλιάς των σαυρών άκουγε… Doors

Τα απολιθώματα μιας μεγάλης σαύρας είχαν ανακαλυφθεί πριν από 30 χρόνια αλλά όπως έχει συμβεί πολλές φορές με αρχαία ευρήματα οι επιστήμονες δεν τους είχαν δώσει ιδιαίτερη σημασία. Μια νέα μελέτη αυτών των απολιθωμάτων που έγινε από ειδικούς στις ΗΠΑ έδειξε ότι ανήκουν στη μεγαλύτερη φυτοφάγο σαύρα που περπάτησε ποτέ στη Γη. Ως βασιλιάς της σαύρας λοιπόν οι επιστήμονες δεν μπορούσαν παρά να της δώσουν το όνομα του… «Βασιλιά της Σαύρας», του θρυλικού τραγουδιστή των Doors Τζιμ Μόρισον.

Τα απολιθώματα μιας μεγάλης σαύρας είχαν ανακαλυφθεί πριν από 30 χρόνια αλλά όπως έχει συμβεί πολλές φορές με αρχαία ευρήματα οι επιστήμονες δεν τους είχαν δώσει ιδιαίτερη σημασία. Μια νέα μελέτη αυτών των απολιθωμάτων που έγινε από ειδικούς στις ΗΠΑ έδειξε ότι ανήκουν στη μεγαλύτερη φυτοφάγο σαύρα που περπάτησε ποτέ στη Γη. Σε έναν τέτοιο «βασιλιά των σαυρών» λοιπόν οι επιστήμονες δεν μπορούσαν παρά να δώσουν το όνομα του… «Βασιλιά της Σαύρας», του θρυλικού τραγουδιστή των Doors Τζιμ Μόρισον.

Η σαύρα και το όνομα

Η σαύρα, η οποία έλαβε την επιστημονική ονομασία Barbaturex morrisoni, ζούσε στη ΝΑ Ασία την Ηώκαινο εποχή πριν από 36 έως 40 εκατ. χρόνια. Είχε μήκος περίπου 1,8 μέτρων και βάρος περίπου 27 κιλών. Με μέγεθος παρόμοιο με εκείνο ενός γερμανικού ποιμενικού σκύλου, είναι η μεγαλύτερη φυτοφάγος σαύρα που έχει βρεθεί ποτέ. Ηταν πιθανότατα πιο μεγάλη από πολλά θηλαστικά που ζούσαν εκείνη την εποχή στις ίδιες περιοχές με εκείνη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το αυξημένο μέγεθός της οφείλεται στις κλιματικές συνθήκες εκείνης της περιόδου κατά την οποία, όπως υπολογίζεται, οι θερμοκρασίες ήταν κατά μέσο όρο περίπου 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις σημερινές.

Οσον αφορά το όνομα της ο Τζιμ Μόρισον σε ένα από τα ποιήματα του με τίτλο «Η Γιορτή της Σαύρας», γράφει «Είμαι ο Βασιλιάς της Σαύρας, μπορώ να κάνω τα πάντα». Αν και ο θρυλικός τραγουδιστής αναφερόταν σε έναν φανταστικό ήρωα που είχε δημιουργήσει κάποιοι πίστεψαν ότι ο Μόρισον μιλούσε για τον εαυτό του και έτσι έκτοτε τον συνόδευε το προσωνύμιο «Ο Βασιλιάς της Σαύρας». Οι ερευνητές δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.