{{{ audio1 }}}
Ζήτησε την πιο συχνή παρουσία του στη Βουλή, αλλά και ανασχηματισμό και αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας άμεσα.
Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε και την πλήρη διαφωνία του ΠαΣοΚ με το ενδεχόμενο επαναφοράς των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Η συνέντευξη του Ν. Ανδρουλάκη αναλυτικά:
Για τη λειτουργία της κυβέρνησης
Το λάθος είναι ότι θα έπρεπε από το περασμένο καλοκαίρι που έγινε η κυβέρνηση και από τον περασμένο Σεπτέμβριο που έγινε η προγραμματική συμφωνία να ήταν και αυτή σε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο – κάτι που δεν συνέβη τότε – αλλά και κανόνες λειτουργίας. Δεν μπορεί να μη συνεδριάζουν τα υπουργικά συμβούλια, δεν μπορεί να μην παρουσιάζεται ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα πιο θεσμικής λειτουργίας της κυβέρνησης.
Για τον αντιρατσιστικό νόμο
Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη Ν.Δ. σε ένα νόμο του 1979, όπου δεν έχει καταδικαστεί κανείς στην Ελλάδα για ρατσιστικό έγκλημα με αυτό το νόμο.
Για την οικονομία
Κόβεις μισθούς και συντάξεις με μεγάλο ρυθμό… Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι πρέπει να κάνεις ρυθμίσεις και κουρέματα σε χρέη των πολιτών, για να αντέξουν αυτή την κρίση; Και αντί να το κάνουμε αυτό, ανοίγουμε το θέμα της πρώτης κατοικίας, να ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί; Ο κ. Βορίδης, το περασμένο καλοκαίρι, δεν το έβαλε πρώτος το θέμα, πέρυσι το καλοκαίρι; Διαφωνούμε κάθετα. Δεν πρέπει να υπάρξουν παράλληλες ρυθμίσεις για τους συνεπείς φορολογουμένους, για αυτούς που δεν μπορούν να αντέξουν τα τραπεζικά επιτόκια και να έχουμε μια μορφή κουρέματος για να αντέξει η κοινωνία; Δηλαδή, τι θέλουμε; Να ξεσηκωθεί ο κόσμος;
Για τις αποκρατικοποιήσεις
Πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να μπορούμε να διαμορφώσουμε νέες θέσεις εργασίας και να υπάρχει ανάπτυξη, αλλά γι’ αυτό πρέπει να έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο.
Για την κριτική κατά των κυβερνητικών εταίρων
Δεν μπορεί, από τη στιγμή που 2,5 χρόνια τραβήξαμε όλο αυτό το φορτίο για να μην πάει η χώρα σε χρεοκοπία, να μας κάνουν μαθήματα υπευθυνότητας ο κ. Σαμαράς που έκανε αντιμνημονιακό μέτωπο με τον κ. Τσίπρα, που τρέναρε όλα αυτά τα χρόνια τις μεταρρυθμίσεις, είπε για τα «Ζάππεια» και τα 17 δισ.- και παρ’ όλα αυτά εμείς τον στηρίξαμε ως πρωθυπουργό για να μην πάει η χώρα σε χρεοκοπία. Δεν δεχόμαστε λοιπόν μαθήματα υπευθυνότητας.
Στελέχη της ΝΔ., όταν λένε κάτι, δεν είναι άμοιρα ευθυνών. Έχει ευθύνη και ο πρωθυπουργός. Δεν μπορεί όταν λέει κάτι ένα στέλεχος του ΠαΣοΚ να ανασύρουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Τι σημαίνει αυτό; Μας εκβιάζουν, δηλαδή;
Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων
Ήταν στην προγραμματική συμφωνία ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων; Ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει το ΕΕΤΗΔΕ; Οκτώ μήνες, τι κάναμε δηλαδή; Οκτώ μήνες τώρα, δεν θα έπρεπε να έχουμε καταλήξει πώς θα είναι ο Ενιαίος Φόρος, από τη στιγμή που ήταν στην προγραμματική συμφωνία; Δεν πρέπει όλοι αυτοί οι πολίτες που έχουν πληρώσει να ξέρουν, γιατί είναι μεγάλο το κόστος για κάθε νοικοκυριό, ποιος θα πληρώσει και τι; Να μην ξέρουμε αν θα είναι μέσα οι αγρότες ή ο Α και ο Β, αν θα μειωθεί και πόσο;
Για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
Πρέπει να γίνει μια νέα προγραμματική συμφωνία, ένα νέο θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης. Να συνεδριάζουν τα υπουργικά συμβούλια, να πηγαίνει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, να υπάρχει κοινοβουλευτικός διάλογος για όλα τα θέματα. Το θεσμικά σωστό είναι να υπάρχει διάλογος. Και υπάρχει και θέμα ανασχηματισμού. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνει μόνο με την αλλαγή προσώπων. Θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν αυτά και μετά να γίνει ανασχηματισμός. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Δεν μπορείς να έχεις έναν υπουργό και να περιμένεις να προωθήσει μια μεταρρύθμιση και επειδή έχει προσωπική ατζέντα δεν την προχωρά και εσύ δεν κάνεις τίποτα.
Ο κόσμος περιμένει πάρα πολλά. Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να αναλίσκει πολιτικό χρόνο και κεφάλαιο μόνο σ’ αυτά που λέει η αντιπολίτευση στο σύνολό της, γιατί είναι έωλα και δεν υπάρχει ανταπόκριση. Πρέπει για να συνεχίσει να μας στηρίζει ο κόσμος να δει φως στο τούνελ. Να φρενάρουμε το πρόβλημα της ανεργίας π.χ. Εμείς το σηκώσαμε, η Ε.Ε. το στηρίζει, πρέπει λοιπόν να προχωρήσουν κάποια πράγματα.