Συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια για το θέμα του περιορισμού των μικρών (σε αριθμό συμμετεχόντων) συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης με τον δήμαρχο Αθηναίων και άλλους φορείς.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Τον τελευταίο χρόνο, το 2012, από τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, 796 μικρές διαδηλώσεις που έκλεισαν κύριες αρτηρίες έλαβαν χώρα στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το κέντρο της Αθήνας έκλεινε κάθε μέρα δυόμισι φορές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε κοινωνία να αναπτυχθεί, οποιαδήποτε οικονομία να υπάρξει, οιοσδήποτε πολίτης -όση υπομονή και αν έχει- να αντέξει μια τέτοια ταλαιπωρία».
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι κακώς ελέχθη πως η ρύθμιση αφορά τους επιχειρηματίες του κέντρου και εισήμανε ότι αφορά κυρίως τους πολίτες που περνούν από το κέντρο της Αθήνας.
Πρόσθεσε πως «προτείνεται η υπογραφή ενός Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα κάνει αναφορές στις γενικές αρχές του δικαίου, της αναλογικότητας και σε υπάρχουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα σε περίπτωση παράβασης» και συμπλήρωσε πως εφόσον συμφωνηθεί αυτό από τους φορείς το ΠΔ θα σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υπογραφή του.
Στη δευτερολογία του ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα την παρέλαση της Προεδρικής Φρουράς την Κυριακή το πρωί λέγοντας: «Η Προεδρική Φρουρά παρελαύνουσα με την μπάντα της δεν κλείνει τη Βασιλίσσης Σοφίας. Περιορίζεται στο μισό του οδοστρώματος. Η εθνική κυριαρχία επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών την ώρα που αλλάζει τη φρουρά της στον Άγνωστο Στρατιώτη».
Τι λένε ο δήμαρχος Αθηναίων και εκπρόσωποι φορέων
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σημείωσε πως η πρωτοβουλία του υπουργείου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και επεσήμανε ότι για τη λειτουργία της πόλης «θέτουμε δύο επιπλέον ζητήματα, για τα οποία έχουμε εκπονήσει πλήρεις νομοθετικές προτάσεις. Πρώτα από όλα για την παράνομη πορνεία, για τους παράνομους οίκους ανοχής και δεύτερον για τα κέντρα διασκέδασης. Υπάρχουν εστίες ανομίας στην Αθήνα, που είναι ευκαιρία να τις πιάσουμε μία-μία και να δούμε τι θα μπορέσουμε να κάνουμε».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης Αναστάσιος Λιάσκος τόνισε πως κάποιος θεωρεί ότι η εικόνα που δείχνει η Αθήνα είναι η εικόνα σε όλη τη χώρα και σημείωσε: «Ουσιαστικά ακυρώνουμε τους επισκέπτες της χώρας μας, η οποία περιμένει αυτή τη στιγμή την οικονομική της ανάκαμψη από τον τουρισμό».
Επίσης στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος είπε μεταξύ άλλων ότι «η διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά το ίδιο βεβαίως ισχύει και για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».
Και πρόσθεσε: «Είναι υποχρέωση και όφειλε να είναι η υποχρέωση κάθε φορέα που διοργανώνει διαδήλωση να λαμβάνει πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της την έγγραφη άδεια της δημοτικής αρχής και της Αστυνομίας και κάθε φορέας που δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσής του να συνεργάζεται υποχρεωτικά με την Αστυνομία και να ζητά πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Επιπλέον όλες οι διαδηλώσεις να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να μην αποκλείεται η πρόσβαση και η διέλευση από το κέντρο».
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης τόνισε πως «έχουμε πονέσει πάρα πολύ με αυτά τα συχνά κλεισίματα του κέντρου και είναι απαραίτητο να ληφθεί μία μέριμνα».
Ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Ηλίας Βλαχάκης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε πορείες και συγκεντρώσεις λέγοντας πως μια συγκέντρωση αντί για μια πορεία θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη και θα μπορούν να εκφραστούν τα οποιαδήποτε αιτήματα χωρίς να διαλύσει τον ιστό της πόλης. Επίσης διατύπωσε και ένα άλλο θέμα που αφορά το κλείσιμο των σταθμών του μετρό σε συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα.
Υπέρ της πρωτοβουλίας του υπουργείου τάχθηκε με την τοποθέτηση του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος.
Το μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Γιώργος Ζησιμάτος εξέφρασε την άποψη πως «θα πρέπει να γίνει ίσως με ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο δεν θα έχει τόσο τον χαρακτήρα των αστυνομικών μέτρων όσο των μέτρων κατανόησης της κοινωνίας και των αναγκών, γιατί -μην ξεχνάμε- το κέντρο της Αθήνας έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, όπως και όλη η Ελλάδα με την οικονομική κρίση. Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει περιορισμός στο ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός κάθε διαδήλωσης, να υπάρχει ένας περιορισμός ίσως σε μια λωρίδα. Νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις, εντάσεις, γιατί είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τέτοια μέτρα και σε τέτοιες εποχές οδηγούνε και σε εντάσεις ίσως χειρότερες».