Δημόσια πρόταση για την αγορά μετρητοίς ελληνικών ομολόγων εκδόσεως του Δεκεμβρίου του 2012, ονομαστικής αξίας ως 2,9 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 9,9% των συνολικών ελληνικών τίτλων ύψους 29,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία, υπέβαλε η Japonica Partners & Co, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της Yerusalem Hesed.
Η ελάχιστη τιμή αγοράς για κάθε μία σειρά ομολόγων είναι 45% του αρχικού ποσού, με premium 26,5% επί της μέσης τιμής του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων του Δεκεμβρίου 2012 και 15,2% έναντι της μέσης τιμής κλεισίματος της 27ης Μαρτίου 2013.
Σημειώνεται ότι η τιμή των ελληνικών ομολόγων κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 61% της ονομαστικής αξίας για τα 10ετή, στο 52%-53% για τα 15ετή, στο 40%-50% για τα 20ετή και στο 47%-48% για τα 30ετή.
Η πρόσκληση περιορίζεται σε ορισμένους επιλέξιμους θεσμικούς επενδυτές και τα ομόλογα μπορούν να προσφερθούν για αγορά με ελάχιστο αρχικό ποσό το 1.000.000 ευρώ και άνω.
Η Japonica, με έδρα στο Providence του Rhode Island, προσφέρει δηλαδή premium 15,2% στη μέση τιμή. «Το όποιο premium στη δημόσια πρόταση θα έπρεπε να λάβει χώρα με βάση την τρέχουσα τιμή των ελληνικών ομολόγων και όχι με βάση την τιμή στις 27 Μαρτίου» παρατηρούσαν παράγοντες της αγοράς που δίνουν ελάχιστη τύχη στο όλο εγχείρημα. Με βάση την τρέχουσα τιμή των ελληνικών 10ετών τίτλων η πρόταση αντιπροσωπεύει 9% discount. Με το επενδυτικό κλίμα μάλιστα για τα ελληνικά ομόλογα να είναι θετικό, δύσκολα θα μπορέσει να μαζέψει ικανό αριθμό ελληνικών τίτλων.
Αν το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ελάχιστο όμως, γιατί η Japonica προχώρησε σε μια τέτοια πρόταση; Για μεγάλο μέρος της αγοράς ήταν ένα ευφυές διαφημιστικό τρικ. Ολα τα ΜΜΕ παγκοσμίως μιλάνε για την κίνηση της σχεδόν άγνωστης Japonica. Επίσης, όταν η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών με έδρα τις ΗΠΑ –που ιδρύθηκε το 1987 από τον Paul Kazarian, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, που έβγαλε λεφτά από απαξιωμένες επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία –θελήσει να «κάνει δουλειές» στην Ελλάδα θα είναι ήδη γνωστή στις τράπεζες και σε άλλους ενδιαφερόμενους.
Οπως αναφέρει πάντως η Japonica, είναι η πρώτη φορά που ιδιώτης επενδυτής κάνει προσφορά για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ενώ για πρώτη φορά η τιμή της αγοράς θα καθοριστεί από μια μη τροποποιημένη ολλανδικού τύπου δημοπρασία. Η κίνηση εκτιμάται ότι αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Η αμερικανική Japonica Partners έχει εμπλακεί στο παρελθόν στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων όπως η αμερικανική SunBeam-Oster (deal αξίας 630 εκατ. δολ.), ως «λευκός ιππότης» με προσφορά 1,6 δισ. στη Chicago North Western, αλλά και σε μεγαλύτερα deal, όπως η πρόταση αναδιάρθρωσης 2,4 δισ. δολ. της αμερικανικής Borden. Από την άλλη πλευρά σημειώνεται πάντως πως εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (private equity), αλλά και distressed funds που επιδίδονται στις αποκαλούμενες και επενδύσεις χρεοκοπίας εξετάζουν τις ευκαιρίες της Ελλάδας.
Εξάλλου, η ανάγκη απομόχλευσης (μείωσης των δανεικών) των τραπεζών και εξυγίανσης των ισολογισμών τους γίνεται, όπως λένε, όλο και πιο έντονη, καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα κληθούν να εφαρμόσουν ρεαλιστικά σχέδια αναδιάρθρωσης. Παράλληλα, ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει για ξενοδοχεία, εφοπλιστικά δάνεια, επιχειρήσεις λιανεμπορίου, εκτάσεις γης, αλλά και βιομηχανικές μονάδες μεσαίου μεγέθους.
HeliosPlus