Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις στην Τουρκία ο Λευκός Οίκος, ζητώντας «ηρεμία» όλες τις πλευρές ενώπιον της ανεξέλεγκτης κατάστασης. «Δυσανάλογη χρήση αστυνομικής βίας» διαπιστώνει από την πλευρά της η ΕΕ, καλώντας σε «διάλογο» όλες τις πλευρές.
Αρκετά υψηλότεροι τόνοι από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία μιλά για «επαίσχυντη αστυνομική βία» και διαπιστώνει ανοικτά πως στόχος της σκληρής αστυνομικής επέμβασης δεν είναι η αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων αλλά ο εκφοβισμός των διαδηλωτών ώστε να μην βγαίνουν στους δρόμους.
Η εκπρόσωπος τουΛευκού ΟίκουΛόρα Λούκας κάλεσε όλες τις πλευρές σε «ηρεμία», υπογραμμίζοντας πως οι ειρηνικές διαμαρτυρίες είναι «τμήμα της δημοκρατικής έκφρασης».
Ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε ιδιαίτερα την έκκλησή του συγκεκριμένα στις δυνάμεις ασφαλείας «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση». Επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον πως εγγύηση για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα στη χώρα είναι η διαφύλαξη «των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης και του συνέρχεσθαι».
Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής τηςΕυρωπαϊκής ΈνωσηςΚάθριν Άστον, επέκρινε σε ανακοίνωσή της τη «δυσανάλογη χρήση βίας από μέλη των τουρκικών αστυνομικών δυνάμεων».
Εκφράζοντας την «βαθιά ανησυχία της για τη βία στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας», η Άστον κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές… και έναρξη διαλόγου για να εξερευθεί ειρηνική λύση».
Σύνεση, αποκλιμάκωση και διάλογο συνέστησε στηνγερμανική κυβέρνησηη καγκελαρία της Γερμανίας, με τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, να κάνει λόγο για «ξεκάθαρο δικαίωμα των πολιτών στην έκφραση και το συνέρχεσθαι».
Η κατανόηση του κράτους δικαίου απαιτεί ανάλογη και λογική δράση από τις υπηρεσίες ασφάλειας, δήλωσε ο Στ.Ζάιμπερτ, ερωτηθείς για τα γεγονότα στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες.
«Αυτή την στιγμή είναι ανάγκη για αποκλιμάκωση και διάλογο», τόνισε και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι τα γεγονότα στην Τουρκία αφορούν την Ευρώπη και την διαπραγμάτευση που αφορά την ενταξιακή διαδικασία της χώρας, ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι «δεν βλέπει καμιά σύνδεση».
ΟΣουηδόςπρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ δήλωσε ότι ελπίζει να εισακουσθεί το αίτημα των διαδηλωτών στην Τουρκία για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
«Θα ανταποκρινόμαστε πάντα θετικά όταν ασκούνται πιέσεις για μεγαλύτερο άνοιγμα, μεγαλύτερη ελευθεροτυπία και μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση μιας φιλελευθεροποίησης» είπε ο Ράινφελτ.
Το υπουργείο Εξωτερικών τουΒελγίουσυνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στους ταξιδιώτες οι οποίοι πηγαίνουν στην Τουρκία, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Soir.
«Αυτήν τη στιγμή, μπορείτε να ταξιδέψετε στην Τουρκία χωρίς πρόβλημα. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν νέες διαδηλώσεις. Γι’ αυτό, σας συστήνουμε να αποφεύγετε την Πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη και Κιζιλαγί στην Άγκυρα. Σε περίπτωση νέων διαδηλώσεων, πρέπει να αναμένουμε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μέσων μεταφοράς» αναφέρει η οδηγία του βελγικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τη Soir.
Επιπρόσθετα, «τα ταξίδια στην Τουρκία διεξάγονται συνήθως χωρίς προβλήματα, αλλά ορισμένες περιοχές μπορούν να γίνουν επικίνδυνες. Υπάρχει σήμερα τρομοκρατική απειλή στην Τουρκία, ορισμένες ομάδες ασκούν ενεργή δράση στη χώρα. Εξάλλου, οι συγκρούσεις στη Συρία γίνονται όλο και πιο αισθητές στις περιοχές των συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία προκαλεί εντάσεις στα σύνορα με την Τουρκία».
ΗΔιεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, χρησιμοποίησε αρκετά βαρύτερους χαρακτηρισμούς. Μιλώντας για «επαίσχυντη βία από την πλευρά των αστυνομικών», υπογράμμισε πως «είναι σαφές ότι η χρήση βίας από την αστυνομία οδηγείται όχι μόνο από την ανάγκη για την αντιμετώπιση της βίας –που ελάχιστες αφορμές δόθηκαν από την πλευρά των διαδηλωτών- αλλά και από την επιθυμία για αποθάρρυνση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας οποιουδήποτε είδους».
Τα γραφεία της οργάνωσης έχουν μείνει ανοικτά στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε, έχοντας δώσει καταφύγιο σε αρκετούς διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τις αναφορές που επικαλείται, υπάρχουν δύο νεκροί και πάνω από χίλιοι τραυματίες.
«Η χρήση υπερβολικής βίας είναι ρουτίνα για την τουρκική αστυνομία, αλλά η υπερβολική απάντηση με κάθε δυνατό μέσο είναι πραγματικά επαίσχυντη και σε μεγάλο βαθμό έχει λειτουργήσει εμπρηστικά για την κατάσταση στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης» ανέφερε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούισεν.
Η Διεθνής Αμνηστία μιλά μεταξύ άλλων, επικαλούμενη τις μαρτυρίες που έχουν τα στελέχη της στην Κωνσταντινούπολη, ακόμη και για στοχευμένη ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία σε μεμονωμένους διαδηλωτές.