«Στην Κεντρική Αγορά Αθηνών και στις ιχθυόσκαλες αντιμετώπισα συμφέροντα, κυκλώματα, συμμορίες, παρανομίες, φοροδιαφυγή, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, απειλές κατά της προσωπικής μου ζωής και της οικογενειακής ασφάλειάς μου. Βρέθηκα απέναντι σε ατασθαλίες, αλλά και σε αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των καταναλωτών και του Δημοσίου γενικότερα, ενώ οι περισσότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί ήταν απόντες…».
Αυτό είναι ένα απόσπασμα από εμπιστευτικό έγγραφο που απέστειλε προ πέντε μηνών ο απελθών πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ) κ. Κώστας Ξυλούρης στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Χατζηδάκη. «Το Βήμα» αποκαλύπτει σειρά εγγράφων για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών με παρανομίες, ασυδοσία, αδιαφανείς διαδικασίες και ύποπτες πράξεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΟΚΑΑ. Και μάλιστα με σειρά απειλών για τη δημόσια υγεία.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι σε εξέλιξη έρευνες τόσο του Σώματος Ορκωτών Λογιστών για μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής σε 11 ιχθυόσκαλες, αλλά και των δικαστικών αρχών του Πειραιά σε βάρος 15 υπαλλήλων της ιχθυόσκαλας Κερατσινίου επειδή «έπαιρναν» φιλοδωρήματα από ιχθυεμπόρους. Στο έγγραφό του προς τον υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη που συντάχθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2013 ο απελθών πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας κ. Κ. Ξυλούρης αναφέρει αρχικώς περιπτώσεις υπερκοστολόγησης έργων της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ που αφορούσαν τα ζωικά υποπροϊόντα, τον καθαρισμό τουαλετών, τη συντήρηση των ψυγείων της κρεαταγοράς, αλλά και τη φύλαξη με εταιρεία security της πύλης της Αγοράς του Ρέντη.
Ζητούμενο για πολλά στελέχη του ΟΚΑΑ είναι και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο μεταβίβασης επιχειρήσεων στην Αγορά του Ρέντη, χωρίς να ζητείται πλέον φορολογική ενημερότητα.
Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, «τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει δεκάδες μεταβιβάσεις χώρων στην Αγορά του Ρέντη από εταιρείες που είχαν μεγάλα χρέη στις Εφορίες. Παλαιότερα υποχρεούνταν να προχωρήσουν στην πώληση των επιχειρήσεών τους αφού τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Τώρα όμως το κάνουν ελεύθερα με απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ λόγω μη καταβολής φόρων».
Φοροδιαφυγή και «ξέφραγο αμπέλι»
Ο κ. Ξυλούρης αναφέρεται στο προαναφερθέν έγγραφο και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών οι οποίοι, όπως ενδεικτικά αναφέρει, «διαπίστωσαν μεγάλη φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ στις ιχθυόσκαλες Μηχανιώνας και Κερατσινίου, αλλά και στις υπόλοιπες σε μικρότερη ένταση. Συγκρίνοντας τα τιμολόγια που εκδόθηκαν στις ιχθυόσκαλες το τελευταίο τρίμηνο του 2012 με το αντίστοιχο του 2011 παρατηρήθηκε αύξηση 1.000 τιμολογίων περίπου ημερησίως». Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφό του ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών επισημαίνει ότι «βασικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί στις ιχθυόσκαλες, όπως το Λιμενικό, το ΣΔΟΕ και περισσότερο η Κτηνιατρική Υπηρεσία, η οποία είναι υποχρεωμένη να πιστοποιεί ένα τόσο ευαίσθητο προϊόν, διαπίστωσα ότι απουσίαζαν παντελώς από τους ελέγχους. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων».
Σημειώνεται μάλιστα σε έκθεση που συντάχθηκε στις 10 Ιουλίου 2012, μετά τους ελέγχους στις ιχθυόσκαλες Νέας Μηχανιώνας και Μουδανιών: «Εκτός από τα αλιευτικά σκάφη, γριγρί, μηχανότρατες, εισέρχονται στην ιχθυόσκαλα και φορτηγά ψυγεία τα οποία φέρνουν ψάρια από άλλες περιοχές και έτσι είναι εκατοντάδες οι τόνοι ψαριών που διακινούνται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία προστασία των νομοταγών ιχθυεμπόρων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την κερδοσκοπία, τις υπερτιμολογήσεις και τη φοροδιαφυγή. Στην ιχθυόσκαλα Μουδανιών διαπιστώθηκε ένα θέατρο του παραλόγου, καθώς δεν υπήρχε καν πύλη εισόδου. Ενα αμπέλι ξέφραγο και βέβαια καμιά υπηρεσία του ελληνικού Δημοσίου δεν ήταν παρούσα και ο καθένας λειτουργούσε όπως τον βόλευε. Διαπιστώθηκε να πωλούνται ψάρια προς 60 και 70 ευρώ το κιλό και χωρίς βεβαίως να κόβονται τα προς τούτο απαιτούμενα παραστατικά».
Αδιαφανείς μελέτες και «χαρτζιλίκια»
Και άλλες παραμέτρους φέρεται να έχει η υπόθεση του ΟΚΑΑ. Εχουν διατυπωθεί ερωτήματα για «αδιαφανή» ανάθεση σειράς μελετών, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σε εταιρείες «ημετέρων» και σε αναιτιολόγητες προσλήψεις συμβούλων που επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον έχουν εγερθεί ερωτήματα και για την απόφαση να καταβληθεί σε μία διετία ποσό της τάξης περίπου των 1.300.000 ευρώ σε εταιρεία που θα διαθέσει 24 υπαλλήλους για «επιτήρηση» και «τεχνική υποστήριξη των ιχθυοσκαλών». Ποσό το οποίο κρίνεται από παράγοντες στις ιχθυόσκαλες ως «υπερβολικό».
Ο νέος προϊστάμενος της ιχθυόσκαλας Κερατσινίου αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ζητήσει έλεγχο για «φιλοδωρήματα» που φέρεται ότι έπαιρναν περίπου 15 υπάλληλοι από ιχθυεμπόρους οι οποίοι εξέρχονταν από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υπάλληλοι εισπράττουν από τους ιχθυεμπόρους ποσό της τάξης των 30 λεπτών του ευρώ για κάθε κιβώτιο με ψάρια που παίρνουν από την ιχθυόσκαλα. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι σε αυτήν την ιχθυόσκαλα διακινούνται 1,5 εκατ. κιβώτια με ψάρια.
Οι υπάλληλοι ανέφεραν ότι «δεν υπήρχε κανένα θέμα χρηματισμού τους και πραγματοποιούσαν τη σχετική είσπραξη κανονικά. Απλώς μερικοί έμποροι τους άφηναν μερικά λεπτά του ευρώ ως φιλοδώρημα για να μην παίρνουν ρέστα από τα τέσσερα ή πέντε ευρώ που πλήρωναν για αυτή τη διαδικασία».
Στη συγκεκριμένη δικαστική έρευνα εξετάστηκε εξάλλου και καταγγελία περί «χρηματισμού» πρώην διευθυντικού στελέχους της ιχθυόσκαλας Κερατσινίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίμαχο –σύμφωνα με την καταγγελία –τραπεζικό λογαριασμό του δεν εντοπίστηκε καμία συναλλαγή.
Η οργή του υπουργού
Κεραυνοί Τσαυτάρη για παρατυπίες
Ενα άλλο σημείο τριβής στην υπόθεση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας αποτελεί η απόφαση για την «απορρόφηση» της Εταιρείας Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ) που επιτηρεί τις ιχθυόσκαλες από τον ΟΚΑΑ. Η πράξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, ο οποίος σε επιστολή που συνέταξε στις 24 Ιανουαρίου 2013 αναφέρεται σε σειρά αυθαιρεσιών της διοίκησης του ΟΚΑΑ.
Κεραυνοί Τσαυτάρη για παρατυπίες
Ενα άλλο σημείο τριβής στην υπόθεση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας αποτελεί η απόφαση για την «απορρόφηση» της Εταιρείας Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ) που επιτηρεί τις ιχθυόσκαλες από τον ΟΚΑΑ. Η πράξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, ο οποίος σε επιστολή που συνέταξε στις 24 Ιανουαρίου 2013 αναφέρεται σε σειρά αυθαιρεσιών της διοίκησης του ΟΚΑΑ.
Ανάμεσα στα άλλα ο κ. Τσαυτάρης σημειώνει ότι παρανόμως οι υπεύθυνοι του ΟΚΑΑ δεν υποβάλλουν στο υπουργείο την κίνηση των λογαριασμών των ιχθυοσκαλών. Επισημαίνει ότι θεωρεί παράνομη τη διάθεση ποσού 200.000 ευρώ σε ιχθυοπαραγωγούς που πωλούν τα προϊόντα τους στις ιχθυόσκαλες προκειμένου να συντηρήσουν τα αλιευτικά σκάφη τους.
Ο κ. Τσαυτάρης υπογραμμίζει ότι «το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα χρήσης του προϋπολογισμού των ιχθυοσκαλών εξισορροπεί το αρνητικό αποτέλεσμα χρήσης του προϋπολογισμού του ΟΚΑΑ ΑΕ με αποτέλεσμα στον αθροιστικό προϋπολογισμό του ΟΚΑΑ ΑΕ που έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών να εμφανίζεται λανθασμένα ως θετικό το οικονομικό αποτέλεσμα χρήσης για τον Οργανισμό της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο τέλος αυτού του εγγράφου ζητεί τη συμμόρφωση των υπευθύνων του ΟΚΑΑ καθ’ ότι, όπως ενδεικτικά αναφέρει, «είμαι υποχρεωμένος να κινήσω κάθε νόμιμη διαδικασία με σκοπό την εξασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου του διαχειριστικού ελέγχου».
Μάλιστα αυτή η υπόθεση φέρεται να οδήγησε στην παραίτηση του κ. Μανώλη Επιτροπάκη, μέλους του ΔΣ του ΟΚΑΑ. Οπως αναφέρει στην επιστολή του, οι νέοι διευθύνοντες του απέκρυψαν την προαναφερθείσα επιστολή του κ. Τσαυτάρη και ζήτησαν από το διοικητικό συμβούλιο να επικυρώσει παλαιότερα ψηφίσματα για θέματα για τα οποία εξέφραζε την αντίρρησή του ο αρμόδιος υπουργός. Ο κ. Επιτροπάκης αναφέρθηκε σε «δόλιες και σκόπιμες συμπεριφορές».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ