Ανεργοι δύο στους τρεις νέους

Νάρκη στα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας αποτελεί το πρωτοφανές ποσοστό της ανεργίας των νέων που έφθασε τον προηγούμενο Φεβρουάριο το 64,2%, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται η ανεργία των νέων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Νάρκη στα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας αποτελεί το πρωτοφανές ποσοστό της ανεργίας των νέων που έφθασε τον προηγούμενο Φεβρουάριο το 64,2%, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται η ανεργία των νέων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρόβλημα της ανεργίας αφύπνισε την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία σπεύδει τώρα να καταρτίσει «σχέδιο συμφωνίας» για την ανάσχεσή του ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να χαθεί μια γενιά, ιδιαιτέρως στον ευρωπαϊκό Νότο.

Πάντως τα στοιχεία στην Ελλάδα δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξει αναστροφή της κατάστασης το επόμενο διάστημα, ενώ ακόμη και όταν θα έλθει η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, δεν θα δημιουργηθούν γρήγορα οι απαιτούμενες θέσεις απασχόλησης που θα μειώσουν την ανεργία.

Τα τελευταία επίσημα ποσοστά δείχνουν ότι η ανεργία άγγιξε το 27%, ενώ οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.320.189 άτομα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι απασχολούνται έστω και μία ώρα εβδομαδιαίως, γεγονός που σημαίνει ότι η πραγματική ανεργία είναι υψηλότερη.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Σ. Ρομπόλη για την εξέλιξη του προβλήματος. «Η πρόβλεψη του Ινστιτούτου για το 2013 είναι ότι η επίσημη στατιστική ανεργία θα αγγίξει το 29%, δηλαδή τα 1.450.000 άτομα, ενώ το 2014, αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις μας, θα φτάσει στο 31,5%, ποσοστό που ερμηνεύεται σε 1.750.000 άτομα».

Στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση της Ευρώπης με ανεργία που ξεπερνά το 64%, γεγονός που σημαίνει ότι δύο στους τρεις νέους αυτής της ηλικίας είναι άνεργοι. Οπως άνεργοι είναι και ένας στους τρεις νέους 25-34 ετών και ένας στους τέσσερις 35-44 ετών, που αποτελούν και την πλέον παραγωγική ηλικία.

Εκτός αγοράς εργασίας παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και όσοι μένουν άνεργοι σε ηλικία άνω των 50 ετών καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να επιστρέψουν σε εργασία ως την ηλικία συνταξιοδότησής τους.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτιμά το Ινστιτούτο Εργασίας. Ο κ. Ρομπόλης εκτιμά ότι «μετά το 2015 η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ταυτοχρόνως ασθενής και άνεργη».

Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι για να δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο απαιτείται ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 3,5%-4%. Με δεδομένο αυτό το στοιχείο, γίνεται κατανοητό ότι θα χρειαστούν 20 χρόνια για να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΔΓΕ), το ποσοστό ανεργίας νέων 15-24 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο το 2012 ανέρχεται στο 12,3% (73,4 εκατ. άτομα), ενώ προβλέπεται ότι το 2018 θα αυξηθεί στο 12,8%.

Η τάση είναι αυξητική, σημειώνει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των νέων ανέργων το 2012 είναι αυξημένος κατά 3,5 εκατ. άτομα σε σχέση με το 2007 και κατά 0,8 εκατ. άτομα σε σχέση με το 2011.

Στατιστικές
Τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια

Ενδείξεις σταθεροποίησης των ποσοστών της ανεργίας, αλλά και τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, «βλέπει» το υπουργείο Εργασίας τους τελευταίους τρεις μήνες μέσω του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, το οποίο καταγράφει τις ροές προσλήψεων – απολύσεων ανά μήνα στον ιδιωτικό τομέα.

«Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το 2013 το ποσοστό ανεργίας σταθεροποιείται, «τραβάει χειρόφρενο», ενώ το 2014 θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή της» εκτιμά ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης. Τα στοιχεία που καταγράφει το σύστημα Εργάνη δείχνουν πως το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2013 το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων «κλείνει» θετικά με 73.000 «καθαρές» θέσεις εργασίας. Αντιστοίχως, το ίδιο διάστημα του 2012 είχαν καταγραφεί μόλις 9.129 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Ταυτοχρόνως, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τρίμηνο του έτους οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης παρουσίασαν αύξηση κατά 19,25%, ενώ οι προσλήψεις με συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης μείωση κατά 12%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.