Το ΔΝΤ ενέκρινε τη δόση για την Ελλάδα και ολοκλήρωσε την Τρίτη Επισκόπηση της Συμφωνίας Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού για την Ελλάδα. Μετά την απόφαση αυτή θα εκταμιευτεί το ποσό του 1,74 δισ. ευρώ, ενώ στα επόμενα 24ωρα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση σχετικά με την πορεία του προγράμματος στην Ελλάδα.
Κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, με βάση την έκθεση της Αποστολής του Ταμείου στην χώρα μας, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, δόθηκε από το ΔΝΤ η πιο κάτω ανακοίνωση:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα την τρίτη επισκόπηση της απόδοσης της Ελλάδος στο οικονομικό πρόγραμμα που στηρίζεται από μια συμφωνία Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού (ΔΠΜ). Η ολοκλήρωση αυτής της επισκόπησης επιτρέπει την εκταμίευση 1,5 δισεκατομμυρίου μονάδων Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (περίπου 1,74 δισεκατομμύρια ευρώ ή 2,26 δισεκατομμύρια δολάρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις της συμφωνίας σε 5,7 δισεκατομμύρια μονάδες Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (περίπου 5,67 δισεκατομμύρια ευρώ ή 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια).
» Η συμφωνία ΔΠΜ ύψους περίπου 173 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2012 (βλέπε Δελτίο Τύπου 12/85), αποτελεί μέρος ενός χρηματοδοτικού πακέτου από κοινού με χώρες-μέλη της ζώνης του Ευρώ για ένα διάστημα τεσσάρων ετών. Περιλαμβάνει κατ’ εξαίρεση πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ που ισοδυναμούν περίπου με το 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος.
» Το Διοικητικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε επίσης σήμερα τις Διαβουλεύσεις του 2013 με την Ελλάδα για το Άρθρο IV, η οποία εξετάζει πολιτικές σε μακροπρόθεσμη βάση. Θα δημοσιευτεί μια ξεχωριστή Ενημερωτική Ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση του Συμβουλίου για τις Διαβουλεύσεις με την Ελλάδα».
Λαγκάρντ: Αξιοσημείωτη η πρόοδος της Ελλάδας
«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών και των ανισορροπιών και στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, το βράδυ της Παρασκευής, όπου εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 1,74 δισ. ευρώ.
Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε εμμέσως και στις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup στην Αθήνα, για ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους μέσα στο 2014, λέγοντας ότι είναι «ευπρόσδεκτες».
Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του Ταμείου με τις μειώσεις φόρων, σε αυτή την περίοδο τουλάχισοτν, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε πιέσεις για μείωση των φόρων».
Ο κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας την ανάγκη συνέχισης των διαθρωτικών αλλαγών και ιδιαίτερα στους τομείς της φοροδιαφυγής, των κλειστών επαγγελμάτων και της δημόσιας διοίκησης, ενώ εμφανίστηκε αντίθετη στην προοπτική μείωσης της φορολογίας.
Επίσης, τόνισε ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ολοκληρώνεται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει η θέσπιση ενός νέου πλαισίου, ώστε να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα οι τράπεζες που βρίσκονται σε κρατικό έλεγχο.
Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε:
«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών και ανισορροπιών και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Οι αρχές παραμένουν αφοσιωμένες προκειμένου να πετύχουν ραγδαία πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στη δημόσια διοίκηση.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής της προσαρμογής και παραμένει «εντός τροχιάς», προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2013. Κρίσιμη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προχωρώντας γρήγορα στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, στη βελτίωση της επιχειρησιακής της ανεξαρτησίας και στη δικαιότερη κατανομή του βάρους της προσαρμογής. Πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε πιέσεις για μείωση των φόρων με χρήση του χώρου που προκύπτει από κάθε δημοσιονομική υπεραπόδοση.
Αποφασιστικά βήματα είναι αναγκαία για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβάνοντας, μέσω στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την ενίσχυση της δικαιοσύνης».
Καταλήγοντας, η κ. Λαγκάρντ τόνισε:
«Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη δεκαετία. Οι διαβεβαιώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, αν απαιτηθεί, για να μειωθεί σημαντικά το χρέος κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, υπό την προϋπόθεση πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι ευπρόσδεκτες.
Η συνεχιζόμενη δέσμευσή τους να παράσχουν επαρκή οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πέρα απ’ αυτό, μέχρι να αποκτήσει ξανά αξιολόγηση από τις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με το πρόγραμμα, είναι επίσης απαραίτητη».