Εκτακτη εισφορά για δύο χρόνια ακόμη

Παγιώνονται οι έκτακτοι φόροι στα εισοδήματα και στην περιουσία. Εκεί που όλοι περίμεναν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα από το 2014, αυτή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για άλλα δύο χρόνια, ως το 2016.

Παγιώνονται οι έκτακτοι φόροι στα εισοδήματα και στην περιουσία. Εκεί που όλοι περίμεναν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα από το 2014, αυτή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για άλλα δύο χρόνια, ως το 2016. Οι επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους είναι μεγάλες καθώς η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009 κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων, στο άθροισμα από μισθούς ή συντάξεις, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.

Παράλληλα η κυβέρνηση παρά τις δημόσιες «αψιμαχίες» των κομμάτων φαίνεται να καταλήγει στον κορμό της νέας φορολογίας της περιουσίας που κατ’ ουσίαν μονιμοποιεί και το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας όλων των Ελλήνων που επεκτείνεται και στα αγροτεμάχια, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, παρ’ ότι αποφασίστηκε να εξαιρεθούν από τον φόρο τα κτήματα των κατ’ επάγγελμα αγροτών.
Οπως σημειώνουν μιλώντας προς «Το Βήμα» παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «περιθώρια κινήσεων για μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κυρίως στα εισοδήματα δεν υπάρχουν, καθώς η πίτα της οικονομίας συρρικνώνεται λόγω της βαθιάς ύφεσης και της υψηλής ανεργίας».
Ως εκ τούτου οι ελπίδες για την επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την παρουσίαση πρωτογενών πλεονασμάτων στηρίζονται στους υφιστάμενους φόρους και στη σύλληψη της φοροδιαφυγής μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής όλων των εισοδημάτων, που επιχειρείται για πρώτη φορά εφέτος.
Από την απόδοση του νέου φόρου στην περιουσία θα εξαρτηθεί αν και κατά πόσον θα αποκλιμακωθούν οι έμμεσοι φόροι, με βασικότερο τον ΦΠΑ στην εστίαση (από 23% στο 13%) και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο από τον χειμώνα.
Ο στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς για σταδιακή μείωση στο 15% (από 20% σήμερα) της φορολογίας των νομικών προσώπων παραμένει προς το παρόν «ευχή» καθώς τα περιθώρια για αποκλίσεις από το πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι μηδαμινά.
Κλείνουν τα «παράθυρα»

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων ουσιαστικά περιορίζεται στο ελάχιστο η δυνατότητα απόκρυψης εισοδημάτων. Αυτό διότι με το πάτημα του κουμπιού για την αποστολή της φορολογικής δήλωσης στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων γίνεται διασταύρωση των στοιχείων που έχουν δηλώσει μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, αγρότες κτλ. με αντίστοιχα στοιχεία επιχειρήσεων-εργοδοτών και ασφαλιστικών ταμείων.
Η ηλεκτρονική υποβολή όμως από μόνη της δεν είναι ικανή να περιορίσει τη φοροδιαφυγή από την παραοικονομία, με βασικότερη αιτία τη μη έκδοση αποδείξεων.
Το υπουργείο Οικονομικών, που βλέπει την αποτυχία απόδοσης των ως τώρα μέτρων, μελετά άλλες αποφάσεις, όπως είναι η υποχρεωτική χρήση «πλαστικού» χρήματος για συναλλαγές πάνω από ένα χαμηλό χρηματικό όριο (π.χ. 200 – 300 ευρώ), η υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και η απόδοση αμέσως του ΦΠΑ.
Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι το κύμα αντιδράσεων που θα προκληθεί με την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς εφέτος είναι σχεδόν βέβαιο ότι χιλιάδες φορολογούμενοι λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους θα πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.
Βέβαια, τα τεκμήρια είναι μαχητά, αλλά για να απαλλαγεί από τον πρόσθετο φόρο κάποιος φορολογούμενος θα πρέπει να περάσει από έλεγχο, να αποδείξει τα πραγματικά του εισοδήματα και να δικαιολογήσει το κόστος διαβίωσής του.
Το στοίχημα των 3,1 δισ. ευρώ

Πάντως, το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών είναι η φορολογία της ακίνητης περιουσίας μέσω του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα αντικαταστήσει την έκτακτη φορολογία μέσω της ΔΕΗ. Αύριο αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με εναλλακτικά σενάρια για τη φορολογία όχι μόνο των αγροτεμαχίων, αλλά και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας. Τα μέλη της τρικομματικής επιτροπής συνεδριάζουν εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις που θα τεθούν προς έγκριση από την τρόικα, που φθάνει στην Αθήνα την ίδια ημέρα για τον τακτικό τριμηνιαίο έλεγχο.
Η πρόταση των εκπροσώπων της τρικομματικής να μη φορολογηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό 200-300 εκατ. ευρώ, που όπως προτείνουν οι ίδιοι μπορεί να καλυφθεί από τη φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί, την υψηλότερη φορολόγηση ακινήτων επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη φορολόγηση σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.
Τα υπόλοιπα αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν άλλο επάγγελμα ή ζουν στις πόλεις και τα νοικιάζουν ή τα έχουν εγκαταλελειμμένα, θα φορολογηθούν με το στρέμμα και ανάλογα με τη θέση τους (αν είναι χέρσα, αν είναι αρδευόμενα, αν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ή σε εθνικές οδούς).
Για τα εντός σχεδίου ακίνητα η πρόταση είναι να φορολογηθούν με προοδευτικούς φορολογικούς συντελεστές (από 0,1% ως 2%) και αφορολόγητο όριο τις 50.000 ευρώ.
«Φόροι» λόγω τεκμηρίων ακόμη και σε ανέργους!

– Αγαμος με μηδενικό εισόδημα

– Διαθέτει ΙΧ 1.400 κ.εκ.
– Εχει κληρονομήσει α’ κατοικία 70 τ.μ.
Θα φορολογηθεί με ελάχιστο
τεκμαρτό εισόδημα:
3.000 ευρώ (άγαμου)
+ 2.800 ευρώ (τεκμήριο σπιτιού)
+ 5.200 ευρώ (τεκμήριο ΙΧ)
Σύνολο τεκμαρτού εισοδήματος:
11.000 ευρώ
– Φόρος με βάση την κλίμακα:
600 ευρώ
– Υποχρεωτικές αποδείξεις:
11.000 ευρώ x 25%= 2.750 ευρώ
– Αν δεν δηλώσει αποδείξεις:
επιπλέον φόρος 275 ευρώ
– Συνολική φορολογική επιβάρυνση: 875 ευρώ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.