Σε σημείο καμπής για την τρικομματική κυβέρνηση εξελίσσεται το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Την Τρίτη, μία ημέρα μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου και τη διαφωνία τους σχετικά με την ανάγκη να κατατεθεί το νομοσχέδιο, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ συνομίλησαν τηλεφωνικά και αποφάσισαν να καταθέσουν από κοινού το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η «επανάσταση» των δύο μικρότερων εταίρων εκ των πραγμάτων βάζει σε νέες ράγες τη συνεργασία των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση, ακόμη και αν το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν έχουν κάνει μια ευρύτερη συμμαχία. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να κολλήσει ξανά το γυαλί στη βιτρίνα του κυβερνητικού σχήματος.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναζητούσε την ευκαιρία για να διευρύνει το ακροατήριό του αλλά και για να ικανοποιήσει την εσωτερική πίεση που δέχεται από το κόμμα του για καθαρές διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ από την άλλη πλευρά κινείται από την πρώτη ώρα της συμμετοχής του στην κυβέρνηση με βάση συγκεκριμένα προτάγματα. Στο πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, χωρίς το πέπλο του μνημονίου να καλύπτει τις ιδεολογικές και αξιακές διαφορές των τριών κομμάτων, η αλήθεια βγήκε στο φως.
Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για να γίνει νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη ΝΔ. Οι ψήφοι του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε ότι θα το στηρίξει, δεν αρκούν. Εφόσον οι βουλευτές της ΝΔ το καταψηφίσουν –μια δύσκολη απόφαση, καθώς θα συμπαραταχθούν στην ουσία με τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Ελληνες (ακόμη δεν έχουν αποσαφηνίσει τη θέση τους αλλά έχουν υπάρξει «διαρροές» για μη αποδοχή του νομοσχεδίου) -, ανοίγουν ο ασκός του Αιόλου για την κυβερνητική πλειοψηφία και μια βαθιά πληγή που δύσκολα θα κλείσει.
Το ζήτημα έχει λάβει πλέον συμβολικές διαστάσεις. Για το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ αποτελεί μάχη αξιών υπέρ της δημοκρατίας και κατά του φασισμού και του ναζισμού. Τα επιχειρήματα της ΝΔ, σημειώνουν έμπειρα στελέχη των δύο κομμάτων, είναι νομικίστικα, όχι πολιτικά. Ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ δεν μάσησε τα λόγια του: «Η ΝΔ» είπε «επιθυμεί να επικοινωνήσει με ένα ακροατήριο που βρίσκεται στις παρυφές του κόμματος με τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Ελληνες». Στελέχη της ΔΗΜΑΡ διατυπώνουν ανάλογες αιχμές για την ύπαρξη δύο «γραμμών» στη ΝΔ.
Τι θα εμποδίζει πλέον τη διαφωνία των δύο μικρότερων εταίρων και σε άλλα ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως να διαταράξουν σοβαρά την κυβερνητική συνοχή; Ισως ο ανασχηματισμός, ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση με τη λειτουργία της να έχει τεθεί σε νέες βάσεις και τις ισορροπίες ανάμεσα στα τρία κόμματα να έχουν αλλάξει. Φαίνεται ότι μετά το συνέδριο της ΝΔ κλείνει και τυπικά ο πρώτος κύκλος της κυβέρνησης συνεργασίας και ξεκινά μια νέα φάση, χωρίς «βαστάζους», «συμπαθείς εταίρους» και «πανίσχυρους πρωθυπουργούς». Αλλωστε αν οι τρεις εταίροι επιδιώκουν να θέσουν μια καινούργια ατζέντα για τη χώρα, πέρα από το μνημόνιο και τις υποχρεώσεις του, θα χρειαστεί να συνεργαστούν σε άλλες βάσεις και να αλλάξουν τη νοοτροπία τους.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 28 Μαΐου 2013

HeliosPlus