Το βρετανικό Φόρειν Οφις έδωσε στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σ’ ένα από τα οποία περιγράφεται μια ολονύκτια οινοποσία με πρωταγωνιστές τον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον σοβιετικό δικτάτορα Ιωσήφ Στάλιν στη Μόσχα τον Αύγουστο του 1942, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποίαν οι ναζί εισβολείς του Χίτλερ είχαν μόλις ξεκινήσει την πολιορκία του Στάλινγκραντ (Ιούλιος 1942 – Φεβρουάριος 1943).
Η σχετική απόρρητη έκθεση του σερ Αλεξάντερ Κάντογκαν, τότε υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, φέρνει στην επιφάνεια άγνωστες λεπτομέρειες γαστριμαργικού και…οινολογικού ενδιαφέροντος για τις επαφές των δύο ηγετών.
Εγιναν τρεις συναντήσεις σ’ εκείνο το ταξίδι του Τσόρτσιλ στην πρωτεύουσα της ΕΣΣΔ. Στην πρώτη, όπως διαφαίνεται, επικράτησε πολύ καλό κλίμα. Ο μετέπειτα «πατέρας της νίκης» δήλωσε στους συνεργάτες του «ενθουσιασμένος» με τον Στάλιν. Ομως η δεύτερη συνάντηση στέφθηκε με διπλωματική αποτυχία, αφού οι Βρετανοί έκριναν ότι η στάση του Σοβιετικού ηγέτη «δεν βοήθησε καθόλου στην πρόοδο των συνομιλιών».
«Τίποτα δεν φαντάζει πιο αφόρητο από ένα επίσημο γεύμα στο Κρεμλίνο, αλλά πρέπει κανείς να το υπομείνει. Δυστυχώς ο Ουίνστον δεν το υπέμεινε με ευχαρίστηση. Ωστόσο, το επόμενο πρωί, αποφασισμένος να κάνει μια ύστατη προσπάθεια, ζήτησε να έχει μια [ σσ: τρίτη ] ιδιωτική συζήτηση, μόνο με τον Στάλιν. Ορίστηκε για τις 7.00 το απόγευμα», αναφέρει στο επίσημο έγγραφο με τα λεπτομερή πεπραγμένα του ταξιδιού ο Κάντογκαν.
Έτσι, λίγες ώρες πριν από την επιστροφή του Τσόρτσιλ στο Λονδίνο, οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν μόνοι τους, με μόνη προσθήκη στην ομήγυρη αυτή – πέραν των επισήμων διερμηνέων – του τότε Σοβιετικού υπουργού Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Μολότοφ.
Ο Κάντογκαν εκλήθη να λάβει μέρος στη συνάντηση στη μια τα ξημερώματα. «Όταν μπήκα στο δωμάτιο, βρήκα τον Ουίνστον και τον Στάλιν να κάθονται έχοντας ανάμεσά τους ένα τραπέζι φορτωμένο με τρόφιμα όλων των ειδών και στην μέση ένα γουρουνάκι γάλακτος και αμέτρητα μπουκάλια», γράφει.
Κατόπιν, σχολιάζει το αλκοόλ που δοκίμασε ως εξής: «Αυτό που με έβαλε να πιω ο Στάλιν φαινόταν αρκετά βαρύ. Αντιθέτως, ο Ουίνστον, που διαμαρτυρόταν για έναν ελαφρύ πονοκέφαλο, θεώρησε πιο συνετό να περιοριστεί σ’ ένα σχετικά αβλαβές αφρώδες κόκκινο κρασί, καυκασιανής προελεύσεως. Ολα φαίνονταν τόσο χαρούμενα όπως σε γαμήλιο γλέντι».
Και προσθέτει : «Είναι δύσκολο να είμαι ακριβής στην μετάφραση αλλά σε κάποια στιγμή ο Στάλιν είπε ότι δεν συμφωνεί μεν με τις θέσεις του Τσόρτσιλ, ωστόσο θαυμάζει το πνεύμα από το οποίο διαπνέονται. Η συνάντηση διαλύθηκε στις 3 το πρωί, γεγονός που μας έδωσε ελάχιστο χρόνο για να μαζέψουμε τα πράγματα μας από το ξενοδοχείο και να μεταβούμε στο αεροδρόμιο [της Μόσχας] ώστε να πάρουμε το αεροπλάνο για το Λονδίνο».
Η έκθεση του υφυπουργού Κάντογκαν περιλαμβάνεται σ’ ένα μεγάλο αρχείο 600 διπλωματικών εγγράφων από την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, το οποίο μόλις αποχαρακτηρίστηκε από το Φόρεϊν Όφις.