Η μεγάλη υποχώρηση του χρυσού

Το ράλι ανόδου που κατέγραφε o χρυσός για πολλά χρόνια, διεκόπη απότομα, καθώς οι παράγοντες που στήριζαν την τιμή, όπως η οικονομική αβεβαιότητα, η ποσοτική χαλάρωση και οι ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού, οι οποίες εν τέλει δεν επιβεβαιώθηκαν, υποχώρησαν.

Το ράλι ανόδου που κατέγραφε o χρυσός για πολλά χρόνια, διεκόπη απότομα, καθώς οι παράγοντες που στήριζαν την τιμή, όπως η οικονομική αβεβαιότητα, η ποσοτική χαλάρωση και οι ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού, οι οποίες εν τέλει δεν επιβεβαιώθηκαν, υποχώρησαν.

Αντίθετα, παρατηρήθηκε ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ανά τον κόσμο, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, όπως στην Ιαπωνία, είναι αρνητικός. Παράλληλα παρατηρήθηκε σημαντική στροφή των θεσμικών επενδυτών από τα πολύτιμα μέταλλα προς τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς το ζήτημα του «ασφαλούς καταφυγίου» υποχώρησε, τουλάχιστον προς το παρόν. Ένας άλλος αρνητικός παράγοντας είναι η ανάκαμψη της ζήτησης για το δολάριο των ΗΠΑ, ειδικά σε σχέση με το γιέν Ιαπωνίας, με το δολάριο σε πολλές περιπτώσεις να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.



Ζήτηση για τη Φυσική Μορφή του Χρυσού
Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council), η ζήτηση για κοσμήματα αυξήθηκε κατά 12% στο Α’ Τρίμηνο του 2013, σε σχέση με το Α΄ Τρίμηνο του 2012, λόγω αυξημένης ζήτησης από την Κίνα, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις ράβδων και νομισμάτων, κατά 22% στην Κίνα και κατά 52% στην Ινδία, σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες συνέχισαν να ενισχύουν τα αποθέματά τους για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Χρυσού, εξαιρουμένου του χρυσού που διακρατούν τα Διαπραγματεύσιμα Προϊόντα (ETPs), η συνολική ζήτηση για το Α’ Τρίμηνο ξεπέρασε τους 1.100 τόνους.
Επενδυτική Ζήτηση για το Χρυσό
Σε αντίθεση με τη ζήτηση για τη φυσική μορφή, παρατηρήσαμε την επενδυτική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο μέσω των Διαπραγματεύσιμων Προϊόντων (ETPs) να μειώνεται. H συνολική διακρατούμενη ποσότητα σε αυτά τα προϊόντα μειώθηκε κατά περισσότερο από 400 τόνους, ενώ οι αντίστοιχες ποσότητες των hedge funds και των διαχειριστών κεφαλαίων σε Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης, μειώθηκε κατά 195 τόνους, από την αρχή του έτους.
Προοπτικές του Χρυσού
Στο άμεσο μέλλον, η αντιπαράθεση ανάμεσα στις θέσεις πώλησης των θεσμικών επενδυτών (μέσω Διαπραγματεύσιμων Προϊόντων και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης) και στους αγοραστές του χρυσού στη φυσική του μορφή, θα συνεχιστεί. Ο χρυσός και το ασήμι παρουσίασαν σημάδια κόπωσης τον Μάιο, μετά τη μεγάλη πτώση του Απριλίου, όμως και τα δύο μέταλλα κατάφεραν να ανακάμψουν, καταδεικνύοντας την υψηλή μεταβλητότητα που παρατηρείται κατά το Β’ Τρίμηνο.

Ο χρυσός θα μπορούσε δυνητικά να έχει κάνει διπλό χαμηλό στα 1.300 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το ασήμι βρήκε στήριξη κάτω από τα 20 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας χάσει συνολικά το ένα τέταρτο της τιμής του από την αρχή του έτους. Παρόλα αυτά, μέχρι να υπάρξει κάποια μεταβολή στις τρέχουσες επενδυτικές προτιμήσεις, οι θεσμικοί επενδυτές θα παρακολουθούν και θα επανέλθουν στην αγορά του χρυσού μόνο εάν η τιμή ανέβει πάνω από τα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά. Μέχρι τότε, αναμένεται νευρικότητα στην αγορά του χρυσού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνολικά, η πρόσφατη αύξηση στη ζήτηση για ράβδους και νομίσματα υποδεικνύει μια ευνοϊκή επενδυτική διάθεση για το χρυσό, παρά τα εμπόδια που μπορεί να υπάρξουν από το μεταβαλλόμενο μακρο-οικονομικό περιβάλλον.



Εκτιμήσεις για την Τιμή του Χρυσού
Θεωρούμε ότι ο χρυσός θα κυμανθεί από 1.300 έως 1.575 δολάρια ανά ουγγιά στα επόμενα τρίμηνα. Το ασήμι θα μπορούσε να ξεπεράσει σε επιδόσεις το χρυσό, με τους επενδυτές στα Διαπραγματεύσιμα Προϊόντα (ETPs) να παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πτώσης. H στάση τους αυτή δικαιολογείται, ως ένα βαθμό, λόγω της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης σε ασήμι από τον κλάδο της βιομηχανίας. Η αναλογία ανάμεσα στο χρυσό και το ασήμι παραμένει σταθερή στο 60 –62, και μια πτώση της τιμής κάτω από το 60 μπορεί να πυροδοτήσει νέα ζήτηση για το ασήμι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.