Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Μερικές από τις πιο γνωστές πηγές της απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και το χαμομήλι.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι επεμβαίνοντας σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης, η απιγενίνη σε ρόλο «δασκάλας» εκπαίδευε μαστικά καρκινικά κύτταρα ώστε να συμπεριφέρονται σαν φυσιολογικά, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να πεθαίνουν.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει πολλές φορές την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών με τη θωράκιση του οργανισμού. Ο τρόπος ωστόσο με τον οποίο λειτουργούν οι ουσίες των τροφών αυτών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος.
Ελπιδοφόρα ευρήματα
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές είδαν ότι η απιγενίνη προσδένεται σε περίπου 160 πρωτεΐνες του οργανισμού υποδεικνύοντας έτσι τον προστατευτικό της ρόλο.
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρεφόμαστε υγιεινά, όμως δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από τους οποίους κρύβεται η προστατευτικη δράση των τροφών για τον οργανισμό» εξηγεί η δρ Αντρεα Ντόσεφ. «Βλέπουμε ότι πολλά οφέλη αποδίδονται στη συγκεκριμένη ουσία η οποία επηρεάζει μια σειρά πρωτεϊνών. Στη σχέση αυτή, η απιγενίνη φαίνεται να αλλάζει το προφίλ των καρκινικών κυττάρων. Πιστεύουμε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει μεγάλη κλινική αξία, στο πλαίσιο της αντικαρκινικής προληπτικής στρατηγικής».
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».