«Στις 4 Ιουνίου η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα για τον επόμενο έλεγχο». Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε: «Η αξιολόγηση θα γίνει κανονικά και θα συντάξουν μετά έκθεση. Τρέχουμε να προλάβουμε να κλείσουμε τα προαπαιτούμενα για να μην υπάρξει ξανά θρίλερ»
Η δόση των 4,2 δισ. ευρώ, η οποία εκταμιεύθηκε προς την Ελλάδα την Παρασκευή, χρησιμοποιήθηκε μαζί με διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου για την αποπληρωμή ομολόγων 5,6 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, δίνοντας τέλος σε ένα μίνι θρίλερ για τους συγκεκριμένους τίτλους οι οποίοι βρίσκονταν στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας επικεντρώνει τώρα τις προσπάθειές του στο υπόλοιπο ποσό, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο έχει εγκριθεί πολιτικά από το Eurorgoup αλλά όχι άνευ όρων. Θα δοθεί στη χώρα μας εφόσον καλυφθούν τρία προαπαιτούμενα: εκπόνηση σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο σχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Ωστόσο στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17 Μαΐου, η λίστα των ενεργειών που δεν υλοποιήθηκε από την ελληνική πλευρά είναι μακρά.
Στον ειδικό πίνακα που εξετάζει τις ενέργειες όλων των Υπουργείων της κυβέρνησης, από τις 420 συνολικά δράσεις του Μνημονίου 3 (Δεκέμβριος 2012) οι 139 φέρουν το χαρακτηρισμό «Δεν Εφαρμόστηκε», ποσοστό 33%. Το υψηλότερο ποσοστό «αστοχίας» σημειώνεται στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.
Ανάμεσα στις εκκρεμότητες που έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο μέσα στο καλοκαίρι περιλαμβάνονται δράσεις όπως ο περιορισμός των εφοριών σε 140 σε ολόκληρη τη χώρα, η ψήφιση νέου νόμου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (μέχρι το τέλος Ιουνίου) και η ενίσχυση αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.