«Στα Επτάνησα το πρόβλημα της λαθροθηρίας ήταν παραδοσιακά έντονο. Πολλές φορές οι τοπικές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια καθώς οι κυνηγοί είναι πάρα πολλοί. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το παράνομο κυνήγι στη διατήρηση ενός είδους, του τρυγονιού στη συγκεκριμένη περίπτωση».
Ετσι παρουσιάζει το πρόβλημα στα νησιά του Ιονίου η υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη και συνεχίζει: «Εχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τη θεσμοθέτηση της απαγόρευσης του κυνηγιού κατά την άνοιξη (είναι πολύ σημαντική διότι προηγείται της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών) στην ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά η χώρα μας εμφανίζεται απρόθυμη να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία».
Τοπική… ανοχή
Τα νησιά του Ιονίου –κυρίως η Κέρκυρα, οι Παξοί, οι Αντίπαξοι, οι Οθωνοί και η Ζάκυνθος –αποτελούν, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ενδιάμεσο σταθμό των τρυγονιών κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού ταξιδιού τους από την Αφρική προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. «Από τον Απρίλιο ως τον Μάιο κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι σκοτώνονται παρανόμως ως και 250.000 τρυγόνια. Ολη αυτή η δραστηριότητα γίνεται υπό την ανοχή, αν όχι την ενθάρρυνση, των τοπικών αρχών, καθώς το κυνήγι αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα για πολλούς, ενώ οι κυνηγοί είναι προφανώς και ψηφοφόροι» λέει η κυρία Κορμπέτη.
Μπορεί να υπάρξει λύση; Μία πάντως προτείνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: δίνοντας λίγα ευρώ μέσω Διαδικτύου μπορεί κανείς να σώσει μερικά τρυγόνια ή τουλάχιστον να βοηθήσει κάποιους που προσπαθούν να το κάνουν. Η εκστρατεία της οργάνωσης βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες σε εξέλιξη στο Διαδίκτυο και σκοπό έχει τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να προστατευτούν τα τρυγόνια του Ιονίου από τους λαθροθήρες.
Οι προσφορές γίνονται μέσω της διεύθυνσης indiegogo.com και ο τελικός στόχος ως τις 7 Ιουλίου που θα λήξει η διαδικασία του crowdfunding είναι να συγκεντρωθούν 25.000 ευρώ τα οποία θα διατεθούν σε μια καμπάνια τριετούς διάρκειας. Στόχος της εκστρατείας αυτής είναι κυρίως η ευαισθητοποίηση (μέσω μιντιακής κάλυψης κάθε είδους και διοργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων) για το ζήτημα της λαθροθηρίας την περίοδο της άνοιξης στα νησιά του Ιονίου. Οι προσφορές μπορεί να είναι από 5 ως 1.000 ευρώ, με τους δωρητές να λαμβάνουν ευχαριστήρια έπαθλα ανάλογα με το ποσό της προσφοράς τους.
Φυτοφάρμακα και ξόβεργες
Η λαθροθηρία δεν είναι ο μόνος ούτε ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχει συντελέσει στη μείωση του αριθμού των πουλιών διεθνώς. «Ο αριθμός των τρυγονιών στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 10% από τη δεκαετία του ‘80, πτωτική είναι και η παγκόσμια τάση. Οπως συμβαίνει και με άλλα πουλιά που τρέφονται κατά βάση από τις ανθρώπινες καλλιέργειες, τη μεγαλύτερη ζημιά την έχει κάνει η εντατικοποίηση της γεωργίας στην Αφρική. Τα φυτοφάρμακα και άλλοι αντίστοιχοι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για μεγάλο αριθμό θανάτων πουλιών στην Αφρική. Αυτό όμως είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Αντιθέτως, η λαθροθηρία είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να αντιδράσουμε». Σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, η χώρα μας δεν είναι η μοναδική στην ΕΕ που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λαθροθηρίας πουλιών. Παρόμοια δραστηριότητα (σε συνδυασμό με αντίστοιχη αδιαφορία από την πλευρά των αρμόδιων και της κοινωνίας) συμβαίνει και στην Ιταλία και την Ισπανία. Στην Ιταλία είδη όπως ο κοκκινολαίμης και το κοτσύφι, τα οποία έχουν θανατωθεί σε παγίδες με θηλιές, σερβίρονται σε τοπικά παραδοσιακά εστιατόρια, ενώ στην Ισπανία το κυνήγι με ξόβεργες σκοτώνει περίπου 2 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά ετησίως χωρίς να κάνει διακρίσεις σε κυνηγετικές περιόδους και είδη που κινδυνεύουν.
HeliosPlus