«Το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν αποσύρεται», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης, διατυπώνοντας αιχμές για όσα αναφέρονταν σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκου, ο οποίος «άδειαζε» επί της ουσίας τους χειρισμούς Ρουπακιώτη επισημαίνοντας ότι το επίμαχο νομοσχέδιο που εφέρετο να έχει φτάσει στην Βουλή (στην Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης) από την περασμένη Παρασκευή δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα «ανυπόγραφο σχέδιο του νομοσχεδίου, μη συνοδευόμενο από έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, έκθεση τροποποιούμενων – καταργούμενων διατάξεων και έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», με την επισήμανση μάλιστα ότι τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται (σ.σ. από τους υπουργούς) στην Βουλή, αλλά στην Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.
Ο κ. Ρουπακιώτης αντέδρασε λέγοντας ότι όλα αυτά «είναι φληναφήματα φθηνής επικοινωνιακής πολιτικής» και ότι «κάποιες ανακοινώσεις, που δεν ξέρω τι θέλουν να υπηρετήσουν, είναι ως να ανοίγουν ανοιχτά παράθυρα, ως να παραδίδουν μαθήματα πρώτης δημοτικού». «Επιτρέψτε μου να σας πω ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κι εγώ προσωπικά μάλλον έχουμε περάσει την πρώτη δημοτικού. Άρα, οι όποιες επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις όχι μόνο μας προσβάλλουν αλλά και δεν ενδυναμώνουν ακριβώς αυτή την απόφαση του Πρωθυπουργού και τις αποφάσεις των άλλων δύο Προέδρων για να προωθηθεί το νομοσχέδιο», πρόσθεσε ο κ. Ρουπακιώτης φανερά ενοχλημένος από την κίνηση του κ. Μπαλτάκου.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο, είπε κατά την συζήτηση της σχετικής ερώτησης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος τον κάλεσε να μην δεχθεί αλλοιώσεις στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε, στο μέτρο της δικής μας λειτουργικής αρμοδιότητας –και δεν ήλθαμε εδώ να πούμε ότι είμαστε οι μόνοι- τη δημοκρατική τάξη, το Σύνταγμα και τη νομιμότητα από έναν μεγάλο κίνδυνο: τον κίνδυνο του νεοναζισμού που έρχεται να αμφισβητήσει θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατίας μας και να προσβάλλει τους θεσμούς με ένα οξύ ρύγχος που θέλει να διατηρήσει κατακτήσεις, πολιτισμικές παραδόσεις και δικαιώματα».
Όσον αφορά τον ίδιο, ο κ. Ρουπακιώτης είπε ότι «δεν χρειάζονται δηλώσεις για το τι θα δεχθώ ή τι δεν θα δεχθώ» κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου. «Θα κάνω το αυτονόητο, θα υπηρετήσω δηλαδή τη θεσμική λειτουργία και την ενωτική τάξη, με την έννοια ότι θα ακούσουμε όλες τις απόψεις». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «θα συμπληρωθεί το νομοσχέδιο, χωρίς να εγκαταλειφθεί καμία από τις βασικές αρχές, κανένας από τους βασικού άξονες που το προσδιορίζουν».
Απειλή παραίτησης
Διεμήνυσε δε προς το εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης: «Σε ό,τι αφορά τον εαυτό μου -μιας και κάποιοι συνεχώς τόσο αστόχαστα λησμονούν ότι αυτή είναι κυβέρνηση τριών κομμάτων και όχι ενός- με τη δύναμη που δίνει η στήριξη του κόμματος και ο πρόεδρος που με έχουν προτείνει εδώ, οφείλω να δηλώσω ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα υπερασπιστεί και υπερασπίζεται το σύνταγμα, τους θεσμούς, τα δικαιώματα». Μάλιστα άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησής του στην αντίθετη περίπτωση, λέγοντας: «Ο υπουργός δεν είναι διατεθειμένος να αποστεί, πρώτον, γιατί βαθύτατα θέλει να υπερασπιστεί τη δέσμη ιδεών που τον προσδιορίζουν μια ζωή και δεύτερον γιατί ξέρει ότι το υπουργείο του και η καρέκλα του δεν έχει κόλλα».
Τσίπρας: «Με το ν/σ καταρρίπτεται η θεωρία των δυο άκρων»
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε από την πλευρά του: «Εγώ θα ήθελα να κρατήσω αυτό που είπατε, ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται. Όμως, να σας πω ότι το ζήτημα είναι όχι να μην αποσυρθεί τυπικά, αλλά να μην αποσυρθεί επί της ουσίας». Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό επικαλούμενος και τη νομική σας επάρκεια -ξέρετε γράμματα παραπάνω από μαθητή δημοτικού- σας καλώ να μην δεχθείτε επί της ουσίας αλλοίωση, πολιτική αλλοίωση, στο πνεύμα του νομοσχεδίου».
Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στο κυβερνών κόμμα λέγοντας ότι «αυτό το οποίο ενόχλησε το σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι με το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας σμπαραλιάζεται, συνθλίβεται, ένα σχέδιο, μία θεωρία, μία ανιστόρητη και ανυπόστατη θεωρία: η θεωρία των δύο άκρων, δηλαδή, ότι σε αυτόν εδώ τον τόπο όλοι είναι ίσοι και όμοιοι, ότι αυτοί που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και για την ελευθερία είναι στο ίδιο τσουβάλι με τους νοσταλγούς του Χίτλερ».
«Η θεωρία των δύο άκρων ήταν επικίνδυνη, ανιστόρητη, ανυπόστατη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για «εκλεκτικές συγγένειες και επιλεκτικές συμφωνίες σε αυτή την αίθουσα» σε ότι αφορά την συζήτηση περί «σύμπλευσης των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου».
«εν μπορώ να καταλάβω πώς θα μπορέσουμε εμείς με την κουλτούρα και τη δημοκρατική παράδοση της Αριστεράς να συμπλεύσουμε και να προστατεύσουμε τη δημοκρατία με ανθρώπους των οποίων η ιστορία έχει καταγραφεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναφέρθηκε ονομαστικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Μ. Βορίδη που όπως είπε «ήταν επικεφαλής της νεολαίας της ΕΠΕΝ με εντολή του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τη φυλακή». «Τι είδους συνταγματικό τόξο, λοιπόν, να κάνουμε εμείς και πόσο να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία;», διερωτήθηκε, ενώ αναφέρθηκε και στον γραμματέα της ΝΔ κ. Εμ. Κεφαλογιάννη επειδή «ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του Κασιδιάρη για την περιβόητη υπόθεση της βιαιοπραγίας απέναντι στην κ. Κανέλλη και την κ. Δούρου». «Τι είδους εκλεκτικές συγγένειες είναι αυτές;», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Αργότερα, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι δεν περιμένει πιστοποιητικά δημοκρατικής νομιμοποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.