Σε «λελογισμένη μείωση» του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς εταίρους επανεξετάζει το θέμα. Τα οικονομικά στοιχεία έχουν παραδοθεί στην τρόικα ώστε εν όψει της διαπραγμάτευσης του Ιουνίου «να επιτύχει η κυβέρνηση μια καλύτερη λύση του προβλήματος».
Όπως είπε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας παρόλο που το εξάμηνο Οκτώβριος 2012 – Μάρτιος 2013, η ποσότητα κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 68% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου της περιόδου 2011 – 2012, τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 120 εκ. ευρώ, όμως τα έσοδα από το ΦΠΑ συρρικνώθηκαν κατά 63% ή 249 εκ. ευρώ. Ενώ, όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, παρά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 20%, οι ποσότητες εμφάνισαν οριακή αύξηση μόλις 0,8% και συνεπώς τα έσοδα συρρικνώθηκαν παρά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 17,4%.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, να αυξηθεί η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, η οποία θα οδηγήσει στην αύξηση εισπράξεων από Φ.Π.Α, να μη δημιουργηθεί εκ νέου κίνητρο για νόθευση μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, να μη δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό για την κάλυψη του οποίου θα απαιτηθεί η λήψη ισοδύναμων μέτρων φέτος ή κυρίως του χρόνου και να αξιολογηθεί το μέτρο της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Η απάντηση στην δύσκολη αυτή εξίσωση, όπως δήλωσε, είναι «η λελογισμένη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται στο χαμηλότερο επιτρεπτό επίπεδο λόγω κοινοτικής οδηγίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποτραπεί η διαμόρφωση ισχυρού κινήτρου φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου».
Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% δεν έφερε αύξηση εσόδων
Όσον αφορά τον ΦΠΑ 23% στην εστίαση, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους ότι έχουν δοθεί στην τρόικα τα σχετικά στοιχεία προς αξιολόγηση. Αναφερθείς στην αποτίμηση της κατάστασης από την επιβολή του μέτρου μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2012-2015 που προέβλεπε έσοδα 1 δισ. ετησίως αλλά και την πρόβλεψη στον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του Οικονομικού Έτους 2012 που περιόρισε την απόδοσή του σε 800 εκ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τελικώς η μετάταξη του ΦΠΑ από το 13% στο 23% απέφερε 160 εκ. ευρώ!
Όπως μάλιστα υπογράμμισε, παράλληλα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, μεταξύ των οποίων και πολυεθνικές, είτε έκλεισαν αριθμό καταστημάτων τους είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ενώ ταυτόχρονα «η φοροδιαφυγή φαίνεται να ενισχύεται, όπως δείχνει η σημαντική συρρίκνωση, αυτό που λέμε βάση ΦΠΑ, δηλαδή της κατανάλωσης στην οποία επιβάλλεται ΦΠΑ, η οποία είναι μεγαλύτερη από ότι δικαιολογεί η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης».
Έτσι, παραδέχθηκε ότι το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση «δεν οδήγησε στην αύξηση των εσόδων που έχει αρχικά εκτιμηθεί, ενώ ταυτόχρονα απομάκρυνε σημαντικές επιχειρήσεις από την Ελλάδα και αύξησε τη φοροδιαφυγή». Έτσι, άλλωστε, τέθηκε και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία και ζήτησε χρόνο, όπως είναι γνωστό, για να αξιολογήσει το μέτρο, ενώ ζητήθηκε από τους επικεφαλής της να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος (τον Ιούνιο) «να αποφασιστεί η δέουσα πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι τότε θα συνεχίσουν να επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος», όπως είπε.