Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε σε ψήφισμα που ενέκρινε την Τετάρτη την κλιμάκωση των επιθέσεων από το συριακό καθεστώς και απηύθυνε έκκληση για διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, που παρουσιάζεται ως αντιπροσωπευτικός συνομιλητής.
Το μη δεσμευτικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 107 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 59 αποχές.
Η Ρωσία προέτρεψε προς το «όχι», οι ΗΠΑ αντιθέτως ήταν υπέρ του ψηφίσματος, ενώ κάποιες νοτιοαμερικάνικες χώρες ζήτησαν αλλαγές που δεν έγιναν δεκτές.
Η Συνέλευση «χαιρετίζει την ίδρυση του Εθνικού Συνασπισμού» της αντιπολίτευσης, μιας οργάνωσης την οποία χαρακτηρίζει «αποτελεσματικό και αντιπροσωπευτικό συνομιλητή απαραίτητο για την πολιτική μετάβαση».
Σε ψήφισμα καταδίκης του συρακού καθεστώτος, που είχε κατατεθεί και εγκριθεί πέρυσι, οι θετικές ψήφοι ήταν σαφώς περισσότερες (133 για την ακρίβεια), κάτι που διπλωμάτες αποδίδουν στην δυσαρέσκεια για τις διχασμένες και ενίοτε σπαρασσόμενες αντάρτικες ομάδες που μάχονται τον Άσαντ.
Εν τω μεταξύ, οι νεκροί από το διετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία ανέρχονται σε τουλάχιστον 80.000, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 20.000 από την αρχή του έτους, επισήμανε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Βουκ Γέρεμιτς.
Είναι ένας αριθμός σημαντικά μικρότερος από τις 94.000 που κατέγραψε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια εκτίμηση που ήταν και εκείνη συντηρητική καθώς μπορεί να ανέρχεται σε 120.000, στρατιώτες, αντάρτες και αμάχους.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, γάλλος διπλωμάτης που μίλησε στο Reuters άφησε να εννοηθεί ότι το Παρίσι υποστηρίζει την πρόταση χαλάρωσης του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει η EE στη Δαμασκό ώστε να εξοπλιστούν οι σύροι αντάρτες, αλλά καθυστερεί τη λήψη απόφασης με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στο καθεστώς και να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του εμφυλίου.
Η Σουηδία, η Αυστρία και ορισμένες άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στη γαλλοβρετανική πρωτοβουλία για χαλάρωση του εμπάργκο προς τους αντάρτες.
Η απαγόρευση πώλησης όπλων στη Συρία είναι μέρος δέσμης μέτρων που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες και η οποία λήγει την 1η Ιουνίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στις 27 Μαΐου ενώ ενδέχεται το ζήτημα να απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22 Μαΐου.